$
חדשות טכנולוגיה

תחזיות 2013

הטכנולוגיות של 2013: תדפיס לי קולה. ומשהו טעים לילד

מדפות התלת ממד ייכנסו לבתים, מלחמות הפטנטים שמשתקות את התעשייה יירגעו, אפל תיאבק על כתר הטאבלטים ולמרות אייטיונס, הישראלים ימשיכו לשווע לסטרימינג. זה מה שמצפה לנו בשנה הקרובה בעולם הטכנולוגיה

עומר כביר, הראל עילם ורפי קאהאן 15:5703.01.13

מדפסות התלת ממד יתפסו תאוצה

אפשר יהיה להדפיס שלל מוצרים בחנות או אפילו בבית

 

דמיינו לעצמכם עתיד שבו אתם רואים תמונה של סט צלחות שממש מוצא חן בעיניכם. במקום שתלכו לחנות איקאה הקרובה לביתכם ותקנו מוצר שיוצר בסין, שויף בווייטנאם, נארז בהודו ונשלח לישראל דרך אירופה, כל שתצטרכו לעשות הוא לקפוץ לחנות הקרובה לביתכם.

העתיד הזה כבר לא רחוק מאיתנו בכלל, הודות למהפכת מדפסות התלת ממד. המציאות שבה לכל אדם יש מדפסת כזאת בבית תתממש כנראה בעוד עשור, אבל המדפסות האלו כבר מגיעות לחנויות ונכנסות למיינסטרים. כבר היום לפחות שלושה יצרנים משווקים מדפסות תלת ממד לשימוש ביתי במחיר נמוך מ-2,000 דולר, מחיר שרק יירד ככל שהביקוש והטכנולוגיה ישתפרו.

 

 

ב-2013, רשת סטייפלס תתחיל לפרוס מדפסות תלת ממד בסניפים שלה באירופה ובהמשך בארצות הברית, ובניו יורק ובשיקגו קמות בימים אלו כמה וכמה חנויות המציעות שירותי הדפסה בתלת ממד. גם אמזון כבר מתכננת להתקין מדפסות כאלה במפעליה בארצות הברית.

 

תוכלו להדפיס מה שתרצו תוכלו להדפיס מה שתרצו צילום: אוראל כהן

 

עם ההיצע יגיע גם הביקוש, וניתן לצפות שנראה יותר ויותר חברות שמתחילות להציע את מוצריהן גם בקבצים דיגיטליים לרכישה. דיסני עצמה כבר עובדת על תוכניות ומודלים עסקיים שבהם היא תוכל להציע את מגוון הצעצועים העצום שלה גם בדרכים אחרות.

 

בשנה הקרובה נהיה חשופים הרבה יותר למדפסות תלת ממד. גם אם לא נרכוש אחת בעצמנו וגם אם לא נמצא חנות שמדפיסה בטכנולוגיה בקרבת מקום, ייתכן מאוד שמוצרים שנרכוש יודפסו בכלי כזה שהופך זמין וזול יותר - ומאיים להיות המהפכה הצרכנית הבאה.

 

פחות חברות ייצרו סמארטפונים
סמסונג ואפל יתחזקו, בעוד המתחרות שלהן יחפשו קונה

 

בקיץ 2011 גוגל הדהימה את העולם ורכשה את מוטורולה מוביליטי תמורת הסכום העצום לכל הדעות של 12.5 מיליארד דולר. מאז הלך השוק לקיצוניות, כשכל יצרניות הסלולר, מלבד סמסונג ואפל, החלו להפסיד יותר - מסוני, דרך HTC ועד LG.

 

גם היצרניות הסיניות הענקיות, שאת כוחן התחלנו להרגיש בשנה האחרונה גם בשוק הטלפונים - כמו ZTE וחואווי - עושות את עיקר כספן ממכירת ציוד תקשורת, ומחלקות הטלפונים שלהן עדיין מפסידות כסף.

 

חברות אחרות כמו אסוס, לנובו ופוג'יטסו הורידו הילוך בפעילות הטלפונים החכמים שלהן. סוני (לשעבר המיזם המשותף סוני אריקסון) יצאה משוק הטלפונים הפשוטים, ואילו דל החליטה לזנוח את אנדרואיד במטרה להתמקד בווינדוס פון. HP פרשה בקול תרועה מהיומרה שלה להרעיד את העולם עם webOS, והטאבלט הראשון של RIM נחל כישלון חרוץ.

 

כולן מצטמצמות, למעט סמסונג ואפל כולן מצטמצמות, למעט סמסונג ואפל

 

אז מה יקרה בשנה הקרובה? 2013 תהיה שנה של קונסולידציה בשוק יצרניות הסלולר, ואנו מעריכים כי נראה במהלכה עוד עסקת ענק בשוק הסלולר וכנראה יציאה של לפחות אחת החברות הבאות משוק ייצור הטלפונים החכמים: LG ,HTC, סוני, נוקיה או RIM. שתי האחרונות נראות כיעד רכישה אטרקטיבי במיוחד, בעיקר הודות למאגרי הפטנטים שלהן. RIM איבדה 80% משווייה בשנתיים האחרונות, ואילו נוקיה איבדה 60%.

 

נוקיה היא יעד אטרקטיבי לרכישה. מכשיר ה-Lumia 920 נוקיה היא יעד אטרקטיבי לרכישה. מכשיר ה-Lumia 920

 

גם HTC נחשבת ליעד רכישה, במיוחד בזכות טכנולוגיית החומרים ואיכות הייצור שלה. היא איבדה 70% משווייה בשנתיים האחרונות, וכל החברות האלו מוערכות היום בסכום נמוך יותר מאשר זה ששולם עבור מוטורולה מוביליטי - מה שהופך אותן למטרה ראויה לגוגל ולמיקרוסופט, שעדיין מנסות למצב את מעמדן בשוק החומרה.

 

אפל כבר לא תהיה "שחקן יחיד" בזירת הטאבלט

גוגל הצליחה לערער את השליטה של אפל בקטגוריית מחשבי הלוח, מגמה שצפויה להימשך

 

עד 2012, שוק הטאבלטים העולמי היה בעצם שוק האייפד. בתחילת השנה הנוכחית אפל עוד החזיקה בקרוב ל-60% מהשוק, אבל אז קרה משהו: הטאבלטים הזולים, בהובלת הקינדל Fire של אמזון שהושק כבר ב-2011, החלו לצבור תאוצה, גוגל הצטרפה למשחק עם הנקסוס 7, ועד הרבעון השלישי של 2012 סמסונג כבר הכפילה את נתחה בשוק הטאבלטים. לפי נתוני חברת המחקר IDC, את 2012 צפויה אפל לסיים עם נתח שוק של 53.8%.

 

שינה את כללי המשחק. מכשיר הנקסוס 7 שינה את כללי המשחק. מכשיר הנקסוס 7 צילום: בלומברג

 

המגמה הזו צפויה להימשך גם ב-2013. טאבלטי האנדרואיד הזולים של אמזון, גוגל, סמסונג והאחרות צפויים להיות אטרקטיביים בעבור מגוון רחב של צרכנים, והכניסה של מיקרוסופט עם ווינדוס 8, הסרפס והמחשבים ההיברידים צפויה להעביר לחיקה נתח מהשוק. אפל בוודאי תצליח להאט את הירידה בנתח השוק שלה עם האייפד מיני, שהחל להימכר בנובמבר, אך לא לבלום אותה לחלוטין.

 

האם הגיע הקץ לדומיננטיות של אפל בשוק הטאבלטים, והיא תהפוך לשחקן משני בתחום שנשלט על ידי אנדרואיד? לא בהכרח. למרות הירידה בנתח השוק שלה, IDC חוזה שרק ב-2016 תצלול אפל אל מתחת ל-50%. מצב זה מבטיח דומיננטיות ניכרת, גם אם לא מוחלטת כבעבר, בשנים הקרובות.

 

ואולם, בשוק סוער כל כך יתכן שהצניחה תהיה גדולה יותר. הצלחה מפתיעה של טאבלטים מבוססי ווינדוס 8, לצד צמיחה מהירה מהצפוי של טאבלטי אנדרואיד זולים דוגמת הנקסוס 7 יכולה להוריד את אפל אל מתחת לקו ה-50% כבר השנה.

 

מה שכן צפוי ב-2013 הוא בעיקר הפיכת אנדרואיד לשחקן משמעותי יותר בזירת הטאבלט. נתוני המכירות של טאבלט 7 האינץ' של החברה הפתיעו גם את החברה עצמה, ועתה עם נתח שוק משמעותי הרבה יותר, מפתחים לא יוכלו להרשות לעצמם להתעלם מטאבלטי אנדרואיד. ב-2013, האייפד כבר לא יהיה לבד בזירה, ולמתמודדים הבולטים יהיה אימפקט משמעותי הרבה יותר מבעבר.

  

נמשיך לחכות לסדרות בסטרימינג

למרות iTunes, הזרמת תכנים בצורה חוקית לא תגיע השנה לישראל

 

בכל הקשור לתוכן דיגיטלי, עד סוף 2012 מצבה של ישראל היה טעון שיפור. חנויות המוזיקה המקוונות הציעו מבחר קטן יחסית וממשקים קשים לתפעול, ושירותים שונים שהציעו סרטים בסטרימינג זכו, לפי הערכות, רק לכמה עשרות אלפי משתמשים כל אחד. רכישת סרטים בפורמט דיגיטלי התאפשרה רק באמצעות שירותי ה-VOD של חברות הכבלים והלוויין, המוגבלים מטבעם.

 

אבל הכל השתנה בתחילת דצמבר, כשאפל פתחה רשמית את חנות המוזיקה של iTunes בישראל שכללה מבחר עצום של אמנים מישראל ומחו"ל וכן חנות סרטים. לראשונה פועלת בישראל חנות תוכן רחבה ומצליחה בתחום המוזיקה והווידיאו של גוף מוביל בעל שם בתעשייה. האם מדובר בסנונית שמבשרת על כניסת שירותים נוספים מסוג זה לישראל כבר ב-2013?

 

התשובה מורכבת. קודם לכניסת iTunes ניהלה אפל מגעים נמרצים עם בעלי הזכויות השונים על השירים שנמכרים בחנות. הפעם, בניגוד לניסיונות קודמים, זכו מגעים אלו להצלחה רחבה. בכך הקלה אפל על כל גורם אחר, למשל גוגל עם חנות גוגל פליי, שירצה להיכנס לתחום.

 

נראה אם כן שגופים שיבקשו להיכנס לפעילות בישראל לא ייתקלו בקושי רב. השאלה היא כמובן אם ירצו: השדרוג בפעילות iTunes המקומית היה חלק ממהלך נרחב שהקיף עשרות מדינות ובו ישראל היתה רק נספח ולא יעד עיקרי.

 

עדיין מסורבת-עליה. נטפליקס עדיין מסורבת-עליה. נטפליקס צילום: בלומברג

 

דבר אחד אפשר להניח בוודאות שלא נראה: שירותי הזרמת מדיה פופולריים כמו נטפליקס ו-Hulu קרוב לוודאי שלא יגיעו, וכמעט בטוח שלא יביאו איתם סדרות טלוויזיה. כאן המצב סבוך במיוחד, שכן חברות HOT ו-yes חתומות במקרים רבים על הסכמי בלעדיות לסדרות. גם אם ירצו שירותי הסטרימינג לפעול בישראל, לא בטוח שיוכלו לרכוש את זכויות השידור המקוונות לסדרות השונות, ובכל מקרה HOT ו־yes עתידות להערים מכשולים רבים בדרכם. ככל הנראה ב־2013 נישאר בידיה של iTunes והשחקניות המקומיות. 

 

המפרט הטכני של המחשבים יהפוך זניח

המשחקים יזרמו ישירות אל המכשירים הביתיים שלכם

 

בשנים האחרונות ראינו התחזקות עצומה של תעשיית שירותי הענן וסטרימינג של תכנים וגם תעשיית הגיימינג נדבקה בעניין, אך מנסה לעשות דבר שאפתני בהרבה: לאפשר למפעיל להריץ את התוכנה על שרת וירטואלי שיושב במרכזי החברה, ולשדר את התוכן לשחקן כווידאו, ללא צורך להתקין את המשחק על המחשב המקומי או להריץ אותו בצורה מקומית. הדבר גם מאפשר להריץ את המשחקים ברמה הגרפית הגבוהה ביותר, ללא צורך בחומרה מתקדמת.

 

למרות הכישלון המסחרי המדהד של החברה המזוהה ביותר עם התחום - OnLive - קשה להתעלם מהמגמה הזו. אם בעבר מפתחי קונסולות היו מוציאים מכשיר חדש בכל כמה שנים, המספרים שעליהם דנים כרגע הם דור של עשור. הטכנולוגיה של הקונסולות אינה מצליחה להדביק את קצב ההתקדמות המסחרר של תעשיית הסלולר, המחשוב האישי ומחשוב הענן.

 

Ouya, קונסולת האנדרואיד Ouya, קונסולת האנדרואיד

 

מפתחי משחקים מציינים את רמת הטכנולוגיה של הקונסולות, ובמיוחד הזיכרון הפנימי, כדבר שמעכב את התעשייה. פרויקט Ouya, שבו מפותחת קונסולה מבוססת אנדרואיד, מנסה להחזיר אנשים בחזרה לטלוויזיה, אחרי שנים שבהן קונסולות המשחקים "גנבו" את הגיימרים מהמחשב האישי מסיבות דומות.

 

סוני עצמה רכשה השנה את חברת גייקי, המתחרה ב-OnLive, ואין ספק שקונסולת המשחקים הבאה של החברה, מתי שלא תצא, תכלול שירות סטרימינג. ניתן גם להניח שמיקרוסופט, שהקונסולה שלה מובילה בתחום שירותי האינטרנט, לא תיתן לסוני להוביל עליה גם כאן. התוצאה תהיה שהמפרט הטכני של הקונסולות האלו יהפוך לזניח לחלוטין, ועם השנים והצמיחה במהירות הפס הרחב ופריסת חוות השרתים, הצורך בחומרה מיוחדת יהפוך לנדיר יותר ויותר.

 

בהחלט ייתכן שהדור הבא של קונסולות המשחקים יהיה הדור האחרון שייצא אי פעם. לפי כל ההערכות, בשנה הבאה סוני או מיקרוסופט יחשפו לפחות את הקונסולות החדשות שלהן, ומהפכת הסטרימינג של המשחקים תתחיל באמת.

 

מלחמת הפטנטים תירגע
חברות הטכנולוגיה וגופי הממשל יעצרו את סחף התביעות

 

מאבקי הפטנטים בתעשיית הטכנולוגיה בכלל, ובארצות הברית בפרט, כבר יצאו מכלל שליטה. מרבית חברות הטכנולוגיה הגדולות מעורבות בתביעות הדדיות זו נגד זו, שעיקרן ניסיון לסחוט פיצויים כספיים מהיריבה או למנוע את מכירת מוצריה במדינה שבה מתנהלת התביעה. במקביל, עשרות טרולי פטנטים - חברות שלא מפתחות מוצרים ותובעות רק על סמך מאגרי פטנטים שהן מחזיקות - מגישות תביעות נגד כל דבר שזז.

 

לקראת סוף 2012 ראינו צעדים מהוססים בניסיון לבלום את גל תביעות הפטנטים המתגבר. בתחילת דצמבר ביטל משרד הפטנטים האמריקאי את אחד הפטנטים החשובים של אפל, שמתאר סדרה של פעולות בסיסיות על גבי מסך מגע. ביטולו הוא צעד חשוב במערכה לביטול פטנטים רחבים וכלליים שאין בהם חידוש של ממש.

 

כמה ימים אחר כך פורסם שגוגל ונציבות הסחר הפדרלי האמריקאית צפויים לחתום על הסדר טיעון שבמסגרתו גוגל תחויב לתת רישיונות שימוש הוגנים ובלתי מפלים בפטנטים שלה. במקביל, קואליציה של שמונה חברות טכנולוגיה מובילות החלה במאמצי לובינג שמטרתם לשכנע את בית המשפט לדחות תביעות שמבוססות על פטנטים מעורפלים, בטענה שהן פוגעות בחדשנות. ממש בסוף דצמבר הודיעה סמסונג שהיא מבטלת את כל תביעות הפטנטים שהגישה נגד אפל באירופה, מכיוון שהיא מעדיפה ש"חברות יתחרו בצורה הוגנת בשוק ולא בבית המשפט".

 

המהלכים, הן מצד הרגולטורים והן מצד החברות, מעידים על שינוי תפיסה ביחס למצב הנוכחי של שיטת הפטנטים, והבנה שהמצב הנוכחי פשוט לא יכול להימשך. כעת, אחרי הניצחון בבחירות ועם תמיכת חברות הטכנולוגיה הגדולות, יש לאובמה הזדמנות פז ליזום מהלכים הכרחיים שיעצרו את התביעות המשתקות וימנעו את הפגיעה בחדשנות ובמובילות הטכנולוגית של ארצות הברית. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x