$
חדשות טכנולוגיה

פרשנות

סמסונג מהמרת על מערכת ההפעלה Tizen - ונכנסת לשדה מוקשים

הענקית הקוריאנית אמנם הצליחה לייצר סמארטפונים נאים ולמכור אותם במיליונים - אבל כניסתה לזירת מערכות ההפעלה לסמארטפונים עלולה להיות כישלון כואב ומהדהד - תשאלו את נוקיה, HP ו-RIM. האם החברה מנסה לאמץ את המודל של אפל - יצרן אחד, מערכת הפעלה אחת?

ניצן סדן 16:4806.01.13
בסוף השבוע שעבר הודיעה סמסונג כי במהלך השנה תחשוף מכשירים מבוססי מערכת ההפעלה טייזן (Tizen). מדובר במערכת הפעלה שנולדה לפני כשנה, במסגרת שיתוף פעולה בין אינטל, פנסוניק, Vodafone ואורנג'.
טייזן נועדה להפעיל סמארטפונים, טלוויזיות חכמות, מערכות כלי רכב ומכשירים אחרים; היא מבוססת על לינוקס (בדומה לאנדרואיד) ומתוחזקת על ידי מפתחי קרן לינוקס - קהילת הקוד הפתוח הוותיקה והגדולה ביותר.

 

בהצלחה, סמסונג. ואני כותב זאת בשיא הכנות; מערכת הפעלה חדשה היא אחד ההימורים הגדולים ביותר שיכולה חברה לקחת - הימור שכשלון שלו עשוי לפגוע בה בצורה אנושה. מבט קצר במסלולי הצלילה של מניות נוקיה, HP ו-RIM יוכיח דברי נכונה. האם מדובר בסיכון מחושב, או בכישלון ידוע מראש?

 

מבנה דומה, עיצוב דומה: מימין טייזן, משמאל - אנדרואיד מבנה דומה, עיצוב דומה: מימין טייזן, משמאל - אנדרואיד צילום: צילום מסך

 

אימפריות נופלות מהר

 

סמסונג היא אימפריית מובייל, על זה אין ויכוח; החברה היא יצרנית הסלולר הגדולה בעולם, מאחוריה שנה מוצלחת לכל הדעות ועל שולחנות השרטוט שלה נולדו כמה מהמכשירים הכי פופולריים בשנתיים האחרונות - הגלקסי S2 ויורשו, ה-S3. אבל ייצור מכשירים וייצור מערכות הפעלה הם שני משחקים שונים לגמרי.

 

זירת מערכות ההפעלה לסמארטפונים כוללת כיום את אנדרואיד, iOS, ווינדוס פון 8 ובלקברי OS; נוקיה התעקשה להשאיר את מערכת ההפעלה סימביאן בחיים, על אף שהיתה בגדר "מורדמת ומונשמת" עד שבוטלה ב-2011 והוחלפה בווינדוס פון. קודם לכן, ניסתה נוקיה להמר על Meego, מערכת הפעלה אחרת שפיתחה ביחד עם אינטל. זו בוטלה עם השקת המכשיר הראשון שהתבסס עליה, ה-N9; מוות בעריסה, גרסת עולם הטכנולוגיה.

 

ה-N9, מבוסס מיגו - מנוחתם עדן ה-N9, מבוסס מיגו - מנוחתם עדן צילום: אי פי אי

 

חברת HP ניסתה אף היא את כוחה בזירת מערכות ההפעלה עם WebOS שפיתחה ע"ב טכנולוגיה של פאלם (אותה רכשה ב-2010). על אף הממשק המעניין שלה, המפתחים לא מיהרו להשקיע בה את זמנם והצרכן העדיף מוצרים מתחרים. גם WebOS מצאה את מותה ב-2011, כשנה לאחר שהושקה.

 

מערכת הפעלה היא יותר מאשר תוכנת בסיס עבור סמארטפונים; היא חוד החנית של כל אקוסיסטם אפליקטיבי - נקודת מפגש של חנויות, שירותים מקוונים ויצרני חומרה.

 

שלושה גורמים יקבעו את הצלחת מערכת הפעלה: הראשון הוא האקוסיסטם שמאחוריה. אי אפשר להשיק מערכת הפעלה ללא חנות מוזיקה, שירותי מיפוי, סנכרון לרשתות חברתיות וכלים נוספים שלא זול לפתח - חישבו כמה עולה למשל, לשלם תמלוגים לחברות התקליטים תמורת הצגת שירי אמנים בחנות מקוונת. בעיה נוספת היא שהאקוסיסטם תלויה במידה רבה בגורמים חיצוניים - מפתחי האפליקציות למיניהם. אחד החסרונות הגדולים של ווינדוס פון 8 הוא היעדר אפליקציות גוגל רשמיות; מיקרוסופט יכולה לזעוק לשמים, אבל אין בכוחה לאלץ את גוגל לפתח יישום גוגל Maps למערכת ההפעלה שלה, למשל.

 

יצרניות לא יכולות להכריח מפתחים לבנות אפליקציות למערכות ההפעלה שלהם. ווינדוס פון 8 יצרניות לא יכולות להכריח מפתחים לבנות אפליקציות למערכות ההפעלה שלהם. ווינדוס פון 8

 

הגורם השני הוא הממשק. כשיצאה אנדרואיד לאוויר העולם, היא נתפסה כמערכת הפעלה לגיקים ולמשתמשים מתקדמים אחרים שכן היתרון הבולט שלה היה באפשרויות ההתאמה האישית. לקחו לה כמה וכמה גרסאות כדי להגיע למידת אינטואיטיביות שמתחרה בשל iOS מבית אפל. הצרכן לא רוצה מערכת הפעלה שהוא יצטרך להתאמץ כדי ללמוד. זוהי אחת הסיבות לנפילת סימביאן: הממשק שלה ניסה לחקות את זה של המחשב האישי - עם עשרות תת-תפריטים ותיקיות; בעידן של iOS ואנדרואיד, היא פשוט נתפסה כפרימיטיבית ומסורבלת.

 

היו זמנים. אנדרואיד, בימי קדם היו זמנים. אנדרואיד, בימי קדם

 

הגורם השלישי הוא נכונות יצרניות החומרה לבסס על מערכת ההפעלה מכשירים בפרופיל גבוה ולשווקם במחיר אטרקטיבי. יצרניות לא ממהרות להמר על מערכות הפעלה חדשות. אפילו למיקרוסופט, מעצמת תוכנה ותיקה, יש רק שלוש יצרניות (נוקיה, סמסונג, HTC) שבחרו לשווק מכשירי ווינדוס פון. ולמעט נוקיה - גם הן לא זנחו את אנדרואיד.

 

לאפל וגוגל זה דווקא עבד

 

כשמסתכלים על עולם מערכות ההפעלה, קל לראות מדוע HP ונוקיה נכשלו ומדוע RIM נאבקת על חייה. HP היתה יצרנית בודדת שפיתחה מערכת הפעלה ללא אקוסיסטם מושך - והיתה היחידה שמכרה מכשירים שהתבססו עליה. זה טריק שהצליח לאפל החל מ-2007, משום שהמוצר שלה היה מתקדם בהרבה מהמתחרים. היום, שש שנים לאחר מכן, לחברה גב כלכלי רחב דיו כדי להמשיך במודל זה.

 

גוגל בחרה להיות מפעילת אקוסיסטם ולהשאיר את פיתוח ושיווק המכשירים ליצרניות החומרה - כשיש לה מתח רווחים קבוע הודות לשיתופי הפעולה עמן. ל-HP ול-RIM אין את הפריבילגיות הללו - של אקוסיסטם עשירה ופופולרית או של קהל גדול ונאמן שהיה שם קודם.

 

מסך הבית של טייזן. האם סמסונג נכנסת לביצה טובענית? מסך הבית של טייזן. האם סמסונג נכנסת לביצה טובענית? צילום: צילום מסך

 

במילים אחרות, קשה מאוד להחדיר מערכת הפעלה חדשה לשוק המובייל - ולא לדווח על הפסדים עגומים. תשאלו את מיקרוסופט, שהשיקה בסוף השנה שעברה את ווינדוס פון 8; מדובר במערכת הפעלה עם ממשק אינטואיטיבי ונפלא, יצרניות פופולריות שהשקיעו בה, מותג עצום ומוכר מאחוריה וכל עתידה לפניה. זאת, אם המפתחים יואילו בטובם להשיק עבורה אפליקציות. היעדרן יוכל להוביל לכשלונה, כפי שקרה ל-WebOS. אז למה לה לסמסונג להיכנס לזירה כל כך בעייתית?

 

סמסונג לא רוצה לחכות לגוגל

 

זה לא שמשהו לא בסדר באנדרואיד, מערכת ההפעלה העיקרית עליה מבססת סמסונג טלפונים - אבל ההתמקדות בה משאירה את סמסונג כפופה לגוגל. מערכת ההפעלה היא שמכתיבה במידה רבה את עיצוב הטלפונים. גם אם סמסונג תחנוך מחר מסך גמיש, שקוף או מעופף - הוא יהיה חייב להתאים לאנדרואיד, אחרת תהיה לה בסך הכל עטיפה יפה. לפיכך, קצב הפיתוח של סמסונג תלוי במידה רבה, בזה של גוגל.

 

בשוק הסלולר של ימינו, מי שמחדשת הכי הרבה היא זו שהכי רעבה ללחם: כשהפציעה לאוויר העולם ווינדוס פון 8, ביססה עליה נוקיה שני מכשירים שהם פאר היצירה מבחינתה. אחריה, עשתה זאת גם HTC. סמסונג, מצידה, הסתפקה בהשקת מכשיר ה-ATIV S שמתבסס על שלדה, מסך, מצלמה וממשק של מכשיר קיים. ככל הנראה שעשתה זאת כדי לראות את קצב האימוץ של מערכת ההפעלה החדשה בשווקים. כנראה שגם לבריכת טייזן תיכנס סמסונג לאט ובצעדים מדודים. יושקו מכשירים, הם ילוו במאמץ שיווקי יקר וכנראה שהמותג סמסונג יעשה את שלו ונראה מכירות פחות מביכות משל מכשירי WebOS. אבל מוקדם מכדי לקבוע כמה תעלה לסמסונג ההרפתקה שלה בארץ מערכות ההפעלה.

 

על פי דיווחים מיוני האחרון, סמסונג מתכננת לשלב את Bada, מערכת ההפעלה שפיתחה, בפלטפורמת טייזן. עדיין לא ידוע כיצד יעבוד השילוב וסמסונג עצמה טרם אישרה את הדיווחים, אולם התבססות עליה עשוי לשפר במעט את נקודת הפתיחה של מכשירי הטייזן של החברה. מבנה הקוד של Bada מאפשר שילוב נוח של קרנל חיצוני, מה שעשוי להקל טכנית על המהלך.

 

מכשיר ה-Wave 2, מבוסס Bada מכשיר ה-Wave 2, מבוסס Bada

 

Bada עצמה נחשפה בפברואר 2010, בתערוכת הסלולר MWC. העיצוב, הממשק והמבנה שלה דומה מאוד לאנדרואיד. נכון להיום, מכרה סמסונג בין 5 ל-6 מיליון מכשירים ממותג Wave, שמבוסס על מערכת ההפעלה - נתון זעום ביחס למכירות האנדרואיד שלה.

 

להערכתי, מוטב לה לסמסונג לשפר את ממשק טאצ'וויז לאנדרואיד - שהוא כיום פחות נוח משיכל להיות, להוסיף לו רכיבים גרפיים - ובמקביל, להרחיב את היצע השירותים המקוונים שלה לפני שתיכנס בעצמה לשדה המוקשים של זירת מערכות ההפעלה. על כל פנים, מיזם הטייזן של סמסונג עשוי לשאת מחיר פוליטי ביחסיה מול גוגל, עוד סיבה טובה לבנות לאט ובעדינות אקוסיסטם עצמאי לפני הצגת מכשירי טייזן בתפוצה נרחבת.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x