אייפון פינת שינקין: מתמודדי תחרות הפיתוח של עיריית תל אביב יפו
יצירת מונטאז' מתמונות חדשות וישנות של ת"א, איתור מתקן המיחזור הקרוב ופעילות ספורט בחינם בכל רחבי העיר: עשרות אפליקציות שמשתמשות במאגרי המידע הפתוחים של העיר מתמודדות בתחרות היישומים של העירייה. המפתחים הזוכים יוכרזו בתוך מספר שעות
- Pressgram: "אינסטגרם" לפרנואידים וצלמים מקצועיים
- Waze מנווטת לכיוון מיקרוסופט: תשיק בקרוב גרסה לווינדוס פון 8
- כסף מאפליקציות: גוגל מובילה בהורדות, אפל - בהכנסות
עיריות רבות בעולם הופכות מאגרים אלה לזמינים ומאפשרות יצירת מגוון אפליקציות שימושיות. עד לפני כשנה בלטה ישראל לרעה בחוסר במידע מוניציפלי זמין, אבל בחודשים האחרונים ניכרים סימנים של שיפור, וכמה רשויות החלו להנגיש מאגרים אלה לציבור.
אחת הבולטות בהן היא עיריית תל אביב-יפו, שעורכת תחרות פיתוח אפליקציות המבוססות עליהם ברוח תחרויות של הערים הגדולות בעולם (דוגמת NYC BigApp של עיריית ניו יורק.( התחרות זכתה להצלחה לא מבוטלת בזכות עשרות רבות של אפליקציות ש"ביקשו" לקחת בה חלק; רובן פותחו במיוחד בעבורה.
"ערכנו את תחרותtel aviv app2u כדי לתת דחיפה למפתחים להוריד את המידע, וברגע שהם מפתחים אפליקציות, הם מסייעים לנו לתת שירות טוב יותר בתחומים שונים," אמר ל"כלכליסט" השר לשעבר מיכאל איתן, שלצד ראש העירייה רון חולדאי מכהן כיו"ר משותף של חבר השופטים.
בתוקף תפקידו כשר הממונה על שיפור השירות לציבור בממשלה הקודמת היה איתן מיוזמי התחרות. עתה, עם סיום דרכו בממשלה, הוא יכול ליהנות מפירות פתיחת המאגרים לציבור. לדבריו, "הררים של עושר נמצאים במחשבים של משרדי הממשלה והרשויות, ואפשר לעשות בהם דברים שאנחנו לא יכולים להעלות על דעתנו."
חולדאי הוסיף: "תחרות האפליקציות רתמה מוחות מבריקים ויצירתיים של מפתחי תוכנה לעשייה העירונית והממשלתית, וכך היא מנגישה לציבור מידע שבעבר היה חבוי בקלסרים סגורים במרתפי הבירוקרטיה. הוצאת המידע לאור בצורה של אפליקציות מאפשרת ניצול שלו לטובת הציבור".
Once App On A Time: להשוות לתל אביב של פעם
האפליקציה: פותחה בתוך כחודשיים על ידי ד"ר טל הסנר, פרופ' ליאור וולף, דוב דנון, עומר פינס, וסרגיי שביאקוב - צוות של מרצים וסטודנטים מאוניברסיטת ת"א, מהאוניברסיטה הפתוחה ומהמכללה האקדמית תל אביב-יפו. ד"ר הסנר מסביר: "האפליקציה מאפשרת ליצור פוטו-מונטאז'ים של נופי תל אביב, שמשלבים בין תמונות חדשות שצילם המשתמש לבין תמונות ארכיון. היא כוללת גלריית תמונות היסטוריות והכוונה למקום שבו צולמה התמונה. כשמגיעים לנקודת הצילום אפשר להציב את הסמארטפון בזווית שבה צולמה התמונה ההיסטורית. אחרי הצילום אפשר למחוק באמצעות האצבע אזורים מהתמונה החדשה כדי לחשוף את התמונה הישנה".
תוכניות לעתיד: "אנחנו רוצים להפוך את התוכנה לפלטפורמה שבה עיריית תל אביב מפרסמת גלריית תמונות מקוונת מבוססת מיקום מתוך האוסף הענק שלה," אומר הסנר. "נוסף על כך, אנו רוצים להפוך את האפליקציה לכלי שבאמצעותו אנשים יכולים לפרסם את התמונות שלהם, חדשות וישנות".
מודל עסקי: "תלוי בסוג שיתוף הפעולה עם עיריית תל אביב. אין לנו כרגע גב כלכלי, ואנחנו מקווים לעורר את העניין של העירייה. הממשק שיצרנו ייחודי ואפשר לקחת אותו לכל מיני כיוונים".
להורדה: אנדרואיד
TLV Connect: לעקוב אחר פעילות העירייה
האפליקציה:
אבי דורני, מייסד :ctconnect "האפליקציה שפיתחנו מספקת מגוון שירותים שמחזקים את הקשר בין העירייה לתושבים: מפה עם נקודות עניין חשובות בעיר (תחנות תל-אופן, קופות חולים, מקלטים, גני שעשועים ('וכו שמתעדכנות אוטומטית על סמך מאגרי המידע של העירייה; דיווח על תקלות ומפגעים ברחבי העיר; שאלות ובירורים מול מחלקת פניות הציבור; עדכונים מתפרצים בחירום (כמו הודעה על חשד לנפילת רקטה במבצע עמוד ענן) ובשגרה (למשל, הודעה על חסימת רחובות בזמן מרתון תל אביב;( חיוג מהיר לבעלי תפקידים בעירייה; וקישור לערוצי המדיה החברתית של העירייה." כמו כן כוללת האפליקציה קישורים לתשלום ארנונה, מים וביוב, דו"חות חניה, חינוך, שילוט ותברואה.
תוכניות לעתיד: משיכת מידע אוטומטית מאתר העירייה והצגתו באפליקציה, דבר שיאפשר הצגת הודעות, מבזקים וכדומה על סמך תכנים שמופיעים באתר." החברה, שהוקמה ,2011-ב מפתחת כמה אפליקציות נוספות, ובהן ,ctconnect שמדווחת על מפגעים ישירות לעיריות שונות - נוסף למוסדות כמו נתיבי איילון והביטוח הלאומי. היא מעסיקה כיום חמישה עובדים במשרדיה בתל מונד. בינתיים מתבססת ctconnect על הון עצמי וטרם גייסה כסף ממשקיעים.
Moovit: להתעדכן מנוסעים אחרים על תחבורה ציבורית
האפליקציה: ניר ארז, שייסד את המפתחת, טרנזמייט, עם רועי ביק ועם ירון עברון: "אפליקציית ניווט חברתית שמספקת את הפתרון המלא והרחב ביותר בתחום התחבורה הציבורית - מתכנון מסלול מלא באמצעות כל שירותי התחבורה הציבורית בארץ ועד מסירת מידע על כל קו וכל תחנה בזמן אמת".
"הייחודיות שלנו היא בשילוב מידע שמתקבל מהמשתמשים על מיקום הקווים ועל זמן ההגעה המדויק. בישראל כבר יש יותר 400-מ אלף משתמשים מתוך מיליון בסך הכל , וכמות המידע היא אדירה. נוסף על כך, אנחנו יוצרים מיליוני רשומות מידע סטטיסטיות אנונימיות ומעבירים אותן לחברות התחבורה ולמשרד התחבורה על מנת לשפר את התחבורה הציבורית בישראל".
תוכניות לעתיד: "להרחיב את האלמנטים החברתיים, כולל יכולת המשתמשים לנהל פעילות חברתית על גבי הפלטפורמה. נספק עוד מידע על כלי התחבורה הציבורית - באילו אוטובוסים יש ,WiFi רמת הניקיון ,'וכו ובעתיד נחבר אמצעי תחבורה אחרים כמו מוניות. אנחנו מקווים להגיע לשלושה עד ארבעה מיליון משתמשים עד סוף השנה". טרנזמייט, שהוקמה ב-2011, מעסיקה כיום 15 עובדים.
תל ספורט: פעילות גופנית בחינם
האפליקציה
: מייסדת החברה המפתחת NetYou נועה שרף: "אפשר למצוא בה כל מה שקשור לפעילות ספורט בתל אביב שהגישה אליה חופשית - בריכות, חופים, תחנות כושר ציבוריות ואופן השימוש בהן, תל אופן ומסלולי ריצה והליכה". המייסד השני של החברה, יותם פרג, הוסיף כי מדובר באפליקציית רשת שמטרתה לנצל את המרחב הציבורי לספורט. קהל היעד הוא אנשים שאין להם אמצעים למימון חדר כושר ויכולים לנצל את מה שהעירייה נותנת על ידי האפליקציה".
מודל עסקי: פרג: "הרעיון הוא לנצל את מאגרי המידע ולהפוך אותם לפתוחים וחופשיים. פרויקט קוד פתוח קהילתי, שאפשר לתרגם עבור כל עירייה שיש לה מאגרי מידע." שרף: "המטרה שלנו היא לתרום, לא להרוויח מזה כסף".
תוכניות לעתיד: "להוסיף מסלולי אופניים ומסלולים שמשלבים בין כל אפשרויות הספורט שיש באפליקציה. למשל, מי שרוצה להתאמן לאיש הברזל, נוכל לתפור לו מסלול שמתחיל בשחייה בים, ממשיך בתחנת התל-אופן הקרובה ובמסלול אופניים ומסתיים במסלול ריצהNetYou ." הוקמה 2012-ב ומונה היום ארבעה עובדים.
לאתר השירות
מיחזוריישן: למחזר קרוב אליך
האפליקציה:
אחד ממייסדי המפתחת Moblers רותם דורון: "היישום מאפשר למצוא את פח המיחזור הקרוב לפי מיקום וסוג (בקבוקים, נייר, קרטון וסוללות) על בסיס המאגר של עיריית תל אביב. כמו כן ניתן לקבל הוראות הגעה לפחים. הרשימה מתעדכנת בקביעות".
מודל עסקי: "מחכים לראות מה קורה לתחרות. הכוונה בפיתוח היתה להגיע ולנסות לזכות, כי משם האפליקציה יכולה רק לצמוח." את החברה המפתחת הקימו גיא ורותם דורון ,2007-ב והיא כוללת שישה עובדים, שעוסקים בפרויקטים נוספים.
תוכניות לעתיד: "ליצור גרסה לאנדרואיד, להגדיל את המאגר, לאפשר למשתמשים להעלות בעצמם את מיקומי הפחים ועוד".
להורדה: iOS
רחובות תל אביב: לגלות סוף סוף מיהו בוקי בן יגלי
האפליקציה: מאחורי "רחובות תל אביב" עומד יונתן ברגמן, ראש צוות במרכז המו"פ של eBay בישראל, שפיתח אותה בזמנו הפרטי.
"האפליקציה מאפשרת למצוא רחובות בתל אביב ולגלות על שם מי או מה נקרא הרחוב. ניתן לאתר רחובות על פי איכון המיקום הנוכחי או באמצעות חיפוש. על סמך מדריך הרחובות של עיריית תל אביב היא מציגה את ההיסטוריה של האדם או הדבר שעל שמו נקרא הרחוב, את מיקומו ואת הרחובות הסמוכים לו, זאת על מנת לאפשר למשתמש למצוא קשרים בין הרחובות", אמר.
מודל עסקי: "אין, עשיתי את זה בעיקר בשביל הכיף".
תוכניות לעתיד: "ליצור גרסה לחנויות האפליקציות של אנדרואיד iOS-ו ולהרחיב את היכולת לאתר רחובות, למשל בהצגת רחובות לפי הא'-ב' או הפופולריות".