$
סטארט-אפים והון סיכון

הגרזן יורד על מנועי הצמיחה של ענף ההייטק

במשרד המדען הראשי נערכים לתקציב של מיליארד שקל בלבד, הנמוך ביותר זה יותר מעשור. תוכנית העבודה שהגיעה לידי "כלכליסט" חושפת את ההשלכות הצפויות: פגיעה בעשרות חברות סטארט־אפ ופיטורי עשרות עובדים בדרום

מאיר אורבך 07:0012.05.13

חמש חממות טכנולוגיות ייסגרו וחברת הטלקום ECI תספוג פגיעה קשה - אלה הצעדים שאותם ינקוט המדען הראשי אם יוחלט להוריד את תקציבו למיליארד שקל בלבד, כך נודע ל"כלכליסט". בכירים בתעשייה הישראלית אמרו ל"כלכליסט" כי תקציב כזה הוא בבחינת מכה שהתעשייה אינה יכולה לעמוד בה.

התקציב המקורי של המדען הראשי במשרד הכלכלה לשנת 2012 היה כ־1.3 מיליארד שקל, אבל תוספות שקיבל המדען במהלך השנה העמידו את התקציב הסופי על 1.57 מיליארד שקל. במשרד המדען הכינו בימים האחרונים תוכנית עבודה בהנחה שתקציב שנת 2013 יקוצץ ויעמוד על כמיליארד שקל בלבד, לאור הערכות כי משרד המדען יידרש לקצץ 15%–20% מתקציבו.

 

חשש לפגיעה בעשרות חברות צעירות

 

חלק גדול מתקציבו של המדען הראשי כלל לא ניתן לקצץ, עקב הסכמים בינלאומיים או התחייבויות רב־שנתיות. לכן נאלץ המדען השנתי לבחור את הקיצוץ מבין מספר קטן מאוד של אפשרויות. האופציה הראשונה שבה בוחר המדען לקצץ היא תוכנית החממות, שמקיפה כיום כ־25 חממות, חלקן חדשות שרק עתה חתמו על חוזים. תוכנית החממות, שהחלה ב־1992 ועברה שינוי מהותי באופן פעילותה בשנה האחרונה, מאפשרת הקמה של חברות יזמיות תוך מימון חלק ניכר של פעילותן על ידי המדען הראשי, אשר נותן להן כ־85% מתקציבן. כדי להמשיך את התמיכות ייאלץ המדען לסגור לפחות חמש חממות חדשות ויאפשר לשאר לפעול בצורה סדירה.

 

שר האוצר יאיר לפיד. קיצוץ בלי צמיחה שר האוצר יאיר לפיד. קיצוץ בלי צמיחה

 

היקף הפגיעה שתיגרם בעקבות הקיצוץ תלוי בזהות החממות שאותן יחליטו לסגור: אם מדובר בחממה חדשה, הפעילות בה עדיין לא החלה ולא ייפגעו חברות. אולם בחממה פעילה המשמעות יכולה להיות פגיעה ב־10–12 חברות שפועלות בה, כך שהקיצוץ כולו יכול להביא לפגיעה בעשרות חברות צעירות מאוד.

 

ב־2012 יצא המדען הראשי בשורה של מכרזים לחממות חדשות, שבהן זכו חברות כמו האצ'יסון, נילסן ואלביט. ל"כלכליסט" נודע כי למכרז חממות הביו־טכנולוגיה, אשר נסגר בשבוע האחרון, הגישו הצעות מספר רב של חברות פארמה בינלאומיות אשר אין להן כל פעילות מחקר ופיתוח בארץ, ומקורבים אמרו ל"כלכליסט" שללא הקיצוץ מכרז דומה נוסף היה נפתח מיד לאחר סגירת המכרז הנוכחי, עם אפשרות להכנסת מספר גדול יותר של חברות פארמה לראשונה לישראל. סעיף זה אמור להביא לקיצוץ של עשרות בודדות של מיליוני שקלים.

 

מרכז הפיתוח של ECI בדרום בסכנת סגירה

 

חברת הטלקום הישראלית ECI, "שהיתה מהחלוצות בהקמת מרכזי פיתוח בפריפריה עם כ־200 עובדים בעומר, עלולה לעמוד בפני בעיה קשה. על פי התוכניות, תקציב התמיכה בחברות בפריפריה אמור להיפגע בצורה משמעותית. במסגרת תקציב זה מקבלת ECI תמיכה בהיקף של כ־50% משכר העובדים במרכז בעומר לתקופה של שלוש שנים, שתסתיים במהלך השנה. אם תקציב זה אכן ייפגע, לא ייחתם חוזה חדש עם החברה והדבר יביא מן הסתם לצמצום מרכז החברה בדרום ואולי אף לסגירתו. בכל מקרה מדובר בפיטורי עשרות עובדים שמתגוררים בדרום.

 

אחת התוכניות החשובות של המדען היא התמיכה בתעשייה המסורתית, שמתאפיינת לרוב ברמה נמוכה של פיתוח טכנולוגי. תעשייה זו זכתה בשנים האחרונות לעדנה כאשר המדען הראשי תמך בהכנסת יכולות מחקר ופיתוח לחברות בתעשייה, ברמה של כ־150 מיליון שקל בשנה. תקציב זה אפשר לחברות בתחום לפתח מוצרים חדשים ולהתחרות טוב יותר בשווקים בינלאומיים. על פי ההערכות, תקציב זה צפוי להיחתך ב־50% לפחות.

 

ב־2012 הכריזה המדינה על כמה תוכניות משמעותיות, כגון תוכנית הסייבר להקמה של חברות בתחום וכן תחליפי הנפט והגז. בחוק ההסדרים הודיע משרד האוצר על כוונתו לצמצם את תמיכתו בצורה משמעותית בתחליפי הגז, ועל פי הערכות גם המדען הראשי לא ימשיך לתמוך בפרויקטים אלו. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x