ניתוח כלכליסט
גוגל קונה את Waze כדי להוציא עין לפייסבוק
לענקית האינטרנט יש כבר שירות ניווט מוצלח, אבל היא מעדיפה שהמתחרות לא יוכלו לקנות את Waze, שמחזיקה בפטנטים מהותיים בתחום הניווט. ומה יעלה בגורל האפליקציה לאייפון?
המודל העסקי של ווייז מבוסס על שיתופי פעולה: החברה מוכרת את מסד הנתונים הגיאוגרפי והחברתי המרשים שלה, או את זרם עדכוני דיווחי התנועה בזמן אמת.
מדובר במידע בעל ערך לגופים רבים. בהודו ובמדינות עולם שלישי אחרות, ווייז (ובצורה מוגבלת, גם שירות המפות של גוגל) היא האמצעי למיפוי של לא מעט רחובות וסמטאות פחות מוכרים.
לכתבות נוספות בנושא:
waze מעבירה את אחריות הניווט לידיים של גוגל
פייסבוק פשוט לא הציעה מספיק כסף
היוזמה החברתית ללא כוונת רווח הפכה לסיפור הצלחה בינלאומי
המשקיעים של waze יגרפו כ-800 מיליון דולר
מכירת waze היא זריקת עידוד חיונית לתעשיית ההון-סיכון הישראלית
הנה אמרתי את זה: לא אוהבת את waze
ווייז עובדת עם גלגל"צ, למשל, שקונה ממנה גישה למאגרי דיווחי התנועה, וכך גם כמה תחנות טלוויזיה מקומיות בארה"ב. החברה עובדת עם חברות סטארט־אפ המספקות שירותים מבוססי מיקום ועם חברות קמעונאיות - כמו תחנות דלק ומסעדות - מעבר לטיפים על מבצעים והנחות קבוצתיות באזור שבו נמצא המשתמש.
במשך השנים הצליחה החברה לבנות לעצמה שם של מותג עצמאי, חזק ומוכר, שמצליח לעבוד, למרות התחרות עם גוגל, פייסבוק, אפל, נוקיה ומיקרוסופט ואף שהחברה כמעט לא רשמה הכנסות. איך תשפיע רכישת הענק על השוק ועל יחסי העבודה של ווייז עם המתחרות המרות של החברה־האם החדשה שלה? האם הדבר גם יטרפד את הכניסה של ווייז למדינות כגון סין, שבהן גוגל לא רצויה?
לגוגל יש היום, לדעת רבים, פלטפורמת המפות הטובה בעולם. המפות עצמן מצוינות, מדויקות להפליא ומכילות מידע עומק רב - בתי עסק, בתי מלון, מסעדות עם ביקורות ועוד. התשתית הטכנולוגית יציבה, מהירה וגמישה, חוצת פלטפורמות, מרובת אפשרויות וכוללת ניווט ברכב, ברגל, בתחבורה ציבורית ובאופניים. נוסף על כך יש לחברה גם כלים היקפיים חזקים כמו צילומי לוויין מדויקים, גוגל סטריט ויו ותמונות משתמשים.
גוגל בונה את פלטפורמת המפות שלה בהשקעה מרובה במשך יותר משמונה שנים, והניסיון הלא מוצלח של אפל להשיק בשנה החולפת שירות מפות משלה הדגיש עד כמה חזקה ומוצלחת הפלטפורמה של גוגל.
גוגל צריכה את אפליקציית הניווט הישראלית כיוון שווייז הצליחה לפצח את הנוסחה ליצירת אפליקציית ניווט חברתית. ווייז לא מציגה רק מסלול נסיעה ועומסי תנועה, אלא גם דיווחי גולשים על מפגעים, תאונות ושוטרים. הכוונה לתחנות דלק זולות לפי עדכוני גולשים, ובסיוע אינטגרציה עם פייסבוק גם מידע על חברים קרובים ועוד. לא מדובר ביכולות תיאורטיות - 50 מיליון המשתמשים של ווייז עושים בהן שימוש נרחב וקבוע ומספקים לאפליקציה שכבות מידע עשירות שלא ניתן למצוא אצל המתחרות.
גוגל צריכה את הפטנטים של Waze
בשנתיים האחרונות משקיעה גוגל משאבים ניכרים כדי לבסס את עצמה כשחקנית משמעותית בתחום הרשתות החברתיות. המאמץ הנרחב שלה התחיל בהשקת רשת חברתית משלה, גוגל+, ב־2011. ואולם כיום, כמעט שנתיים אחרי ההשקה, כשלה גוגל+ מלבסס עצמה כרשת חברתית משמעותית בקרב מול פייסבוק, טוויטר ואינסטגרם.
רכישת ווייז מספקת לגוגל דריסת רגל משמעותית בתחום משמעותי בעולם הרשתות החברתיות, שבו אפילו לפייסבוק אין פעילות נרחבת נכון לעכשיו. מדובר ב־50 מיליון משתמשים פעילים שגוגל יכולה מיד לזקוף לזכותה.
אבל יותר מכך, מדובר בטכנולוגיה שאם תשלב אותה בגוגל מפות תהפוך את הפלטפורמה המוצלחת שלה, שמספקת שירות למאות מיליוני גולשים, לרשת חברתית מבוססת מיקום מרשימה בגודלה. משתמשי ווייז יוכלו להוות בסיס ראשוני ופעיל שיתמרץ את מאות המיליונים האחרים לדווח ולעדכן, ועם חיבור חכם לגוגל+ יכול כל המהלך להפוך את הרשת החברתית לעיר סואנת.
לא מדובר במהלך פשוט, מבחינה טכנולוגית או ארגונית, אך אין ספק שבגוגל מעוניינים מאוד ביכולת של ווייז לשדרג את מאמציה בתחום הרשתות החברתיות. אם החברה תפעל נכון, ווייז יכולה עוד לסייע לה לעקוף את פייסבוק בסיבוב.
לפי מקורבים לעסקה, יש עוד לפחות שתי סיבות עיקריות לרכישה: הראשונה היא שיטת המיפוי של החברה הישראלית, הנעשית באופן ייחודי על ידי המשתמשים בלבד. לפיכך, מפות ווייז דינמיות ורגישות יותר לשינויים בסביבה.
הסיבה השנייה שבגללה מוכנה גוגל להוציא מכיסה יותר ממיליארד דולר היא סל הפטנטים שמחזיקה ווייז. בין הפטנטים שרשמה ווייז ניתן למצוא מערכת ליצירת מפות על ידי מכשירים ניידים בדרכים. מערכת זו כוללת הן את האפליקציה בדרכים והן שרת שאוסף את הנקודות השונות ויוצר מהן מפה, ונוסף לכך את רישום הזמן שבו נוצרה כל נקודה במפה.
פטנטים נוספים כוללים מערכת מסקרנת שטרם הושקה לאיתור חניה והכוונת רכבים אליה, מערכת ניווט והנחיית רכבים בהתבסס על תנאי הדרך וטכנולוגיה שמאפשרת לווייז לרוץ ברקע ולפעול ביעילות במקביל לאפליקציות אחרות.
אם ברצונה של גוגל להשיק רשת חברתית לנהגים, כפי ששמועות נמרצות העידו בשבועות האחרונים, היא היתה נאלצת לדרוך על פטנטים קיימים של ווייז. החברה הישראלית, מצדה, היתה רשאית לתבוע את גוגל ולהיכנס עמה למלחמה משפטית ארוכה שתעלה לה הון.
ווייז וגוגל נחשבו למתחרות חריפות עד לרכישה, ובכירי ווייז ראו בגוגל כמתחרה הגדולה ביותר שלהם. מנהלי ווייז ציינו בשיחות סגורות בחודשים שלפני הרכישה כי יתרונה של גוגל על פני ווייז נעוץ בהיותה מערכת הפעלה שמחזיקה גם בבעלות על אפליקציית ניווט.
שיתוף הפעולה עם פייסבוק לא יוקפא
עדיין אי אפשר לדעת מה בדיוק התוכניות של גוגל לווייז. ההערכות שלנו הן שבדומה לרכישות אחרות של גוגל, ווייז תמשיך לשמור על עצמאות, אבל תקבל אינטגרציה כמעט מיידית לשירותי גוגל.
גוגל רכשה לא מעט מותגים וחברות מבוססות, כמו יוטיוב. תיאורטית, ייתכן כי החברה פשוט תעביר את המשתמשים שלה לווייז ותשתמש בה כמותג, אבל גוגל מפות הוא מותג חזק בפני עצמו ולא נראה סביר שתרחיש כזה יצא לפועל.
אין גם סיבה להניח כי בעתיד נראה יותר פרסומות או הנחות קבוצתיות במהלך הניווט בווייז, אלא אם גוגל תדרוש ממנה להציג הכנסות משמעותיות באופן מיידי. אם כן, זה יהיה צעד חריג מאוד עבור גוגל, שבדרך כלל רוכשת חברות יותר בשל הנכסים הדיגיטליים שלהן, ופחות כערוץ הכנסות נוסף.
במקום יותר פרסומות, צפו לראות אינטגרציה מהירה מאוד עם הרשת החברתית גוגל+ ועם שאר שירותי גוגל, במיוחד שירותי מיקום ואינטגרציה עם יומן גוגל, ג'ימייל וכן הלאה.
בהמשך, ניתן להניח כי גוגל מפות - שכבר כרגע כולל לא מעט מידע המבוסס על מיקור המון, מקור הכוח האמיתי של ווייז - ישאב יותר ויותר מידע משרתי ווייז, עד לנקודה שהשירות הרשמי והמלא יכלול את כל הפונקציונליות והמידע שקיים בווייז.
באוקטובר האחרון השיקה ווייז גרסה חדשה, שכללה אינטגרציה עמוקה עם שירותי פייסבוק. משתמשים יכולים לראות היכן חבריהם נמצאים על המפה, לנווט אליהם, לשלוח עדכוני מיקום כגון "כמה זמן ייקח לי להגיע" ועוד.
לפני כשבועיים שחררה ווייז גרסה חדשה, עם אינטגרציה לאירועי פייסבוק. המפה כעת מציגה אירועים באזור ומאפשרת למשתמש לנווט אליהם, לשתף אותם ולקרוא יותר עליהם.
קשה להעריך מה יקרה כעת בין שתי החברות. אף שמדובר "רק בעסקים", אפשר להניח שיש רוח עכורה בין שתי החברות, לאחר שווייז בחרה לדלג ליריבה המרה ביותר של פייסבוק, זמן כה קצר לאחר שהשיחות ביניהן עלו על שרטון.
באופן מיידי, ווייז ופייסבוק ימשיכו לעבוד יחד ואולי אף נראה עוד אינטגרציה של פייסבוק בווייז. גוגל לא תורה לווייז לחתוך את הקשרים - דבר כזה יעורר זעקה ציבורית ואף עלול להביא לפתיחת חקירה נוספת נגד גוגל בנושא הגבלים עסקיים. בנוסף, מחזורי פיתוח ארוכים יותר ממגעים קדחתניים בין החברות ומפת הדרכים של ווייז לא תשתנה בן לילה. כרגע האינטרס של ווייז הוא להמשיך לעבוד עם פייסבוק.
אבל ניתן גם להניח כי הרכישה תעצור כל פרויקט משמעותי שיכול היה לקרות בין שתי החברות. לפייסבוק יש כבר אלטרנטיבה טובה מאוד לווייז - מיקרוסופט.
ענקית התוכנה היא כבר אחת מבעלי המניות המובילים בפייסבוק, משתפת איתה פעולה באינטגרציה נרחבת לסקייפ, מנוע החיפוש בינג משולב ברשת החברתית וגם שירות המפות של מיקרוסופט. הרשת החברתית אולי תאבד חלק מהעצמאות שלה אם תשלב את מפות בינג, כפי שהיתה יכולה לעשות עם ווייז, אבל מיקום ומפות הוא מבחינת פייסבוק שוק שכבר כשל מסחרית.
Waze תישאר באייפון, עד שהמפות ישופרו
ווייז תמשיך להיות זמינה גם ל־iOS, מערכת ההפעלה של אפל. בסופו של דבר, גם אפליקציית המפות של גוגל זמינה למערכת ההפעלה המתחרה, אף שאפל הפסיקה להשתמש בגוגל כשירות הניווט הרשמי שלה והשיקה את שירות המפות המתחרה שלה, שלא זכה להצלחה.
נראה שבתקופה הנראית לעין הפיתוח של האפליקציה עבור מערכת ההפעלה של אפל ימשיך כאילו דבר לא קרה.
מנכ"ל אפל טים קוק הכחיש לפני כשבועיים את הדיווחים שלפיהם אפל ניסתה לרכוש את ווייז, אבל שירות המפות של אפל עדיין סובל מבעיות קשות אפל תצטרך לבסוף לעשות מעשה בנושא, וכנראה תיאלץ לבצע רכישה בתחום.
בגרסאות הבטא האחרונות של iOS הופיעה ווייז ברשימת הקרדיטים, כמי שמספקת מידע ליצרנית האייפון. אם אפל תרכוש חברת ניווט או תצליח לשפר את שירות המפות בעצמה, ניתן להניח כי היא תתחיל להתרחק מווייז - כפי שעשתה לא פעם לאפליקציות המתחרות בשירותיה.