בלעדי לכלכליסט
הקלף המשפטי שיוכל להציל את אתרי התוכן הפיראטי בישראל
הסכם שנחתם בין ארגון זכויות היוצרים זיר"ה ואתר Unlimit.co.il סולל את הדרך אל מודל עבודה חדש בישראל. במסגרתו, יתאפשר לאתרים שנחשדים בפיראטיות ושיתוף קבצים להמשיך לפעול
- הישג לזיר"ה: נחסמו שניים מאחרוני אתרי הסטרימינג הפיראטי בישראל
- מחקר: הפיראטים מוציאים פי 3 על תוכן ממשתמשים לגיטימיים
- ההורדה הסתיימה: מכה לחגיגת ההורדות הפיראטיות ברשת
הארגון גם הגיע להסכמי פשרה עם חלק מהאתרים, אבל במקרים אלו ההסכמים היו מחוץ לבתי המשפט ולא נחשפו בפני הציבור. לראשונה, ההסכם בין זיר"ה ובין Unlimit אושר בפני בית המשפט המחוזי בלוד ביום ה' האחרון ופורסם באופן פומבי. מדובר במקרה לא שגרתי, שכן תקדימים משפטיים בתחום זה בארץ הם נדירים מאוד; לרוב, נסגר הנושא מחוץ לבית המשפט, בהסכמי פיצוי שונים.
מאמצים את השיטה האמריקאית
עד כה, נושא זכויות היוצרים ברשת הישראלית מעולם לא הוסדר מבחינה משפטית. בעוד שהחוק מבהיר בדיוק מהם זכויות יוצרים, מהם בעלי הזכויות ומהי יצירה מוגנת, יש לא מעט שאלות פתוחות בחוק בנוגע לאחריות המשפטית - האם היא של האדם שפרץ את היצירה, זה שהעלה אותה לרשת, האתר שמארח אותה, האתר שמאפשר את הגישה אליה דרך מנוע חיפוש או טורנו, או המשתמש שהוריד אותה לבסוף.
בארצות הברית התקבל לפני יותר מעשור חוק ה-DMCA, שהיום נחשב למודל מקובל ובינלאומי לחוקי זכויות יוצרים. החוק האמריקאי קובע כי כל עוד בעל אתר מסיר במהירות תכנים לא חוקיים כאשר בעלת הזכויות מודיעה לו שהוא באתר, הוא אינו עובר על החוק ולפיכך חסין מתביעה. כל עוד בעל האתר מציית לכל בקשות הסרת התכנים הלא חוקיים שהוא מקבל, לא ניתן לתבוע אותו על כל נזק או הורדות שכבר בוצעו.
זיר"ה התנגדה בעבר נחרצות לחוק כזה. ערן פרזנטי, עורך הדין המייצג את זיר"ה, אמר בעבר בראיון עם "כלכליסט" כי DMCA אינו מתאים לאופי הישראלי: " "המנטליות כאן היא של קומבינה והחוק הזה לא רלוונטי ולא צודק במקרה של אתרים שכל ייעודם הוא להפיץ תוכן מפר", אמר אז. לטענתו, Unlimit מכיל יותר מ-99% קבצים לא חוקיים, למרות שהוא כולל אזהרות שאין להשתמש באתר בצורה שפוגעת בזכויות יוצרים.
צעד חשוב עבור אתרי התוכן
ההסכם החדש, שהגיע לידי "כלכליסט", דווקא בנוי על בסיס עקרונות ה-DMCA לפיהם אנשי unlimit יסירו את כל התכנים הלא חוקיים באתר, לפי בקשה, בתוך שמונה שעות מרגע שליחת הבקשה. מנהלי האתר התחייבו להחזיק באנשי צוות זמינים בכל שעות השבוע, גם בשבתות וחגים.
קבלת עקרונות ה-DMCA היא צעד מרשים קדימה אשר יכול להיות בסיס תיאורטי לחקיקה עתידית בנושא. בנוסף, ההסכם יוכל לשמש אתרים אחרים בתור קלף מיקוח בתביעות עתידיות מצד זיר"ה.
נתון מפתיע נוסף מההסכם הוא גובה הקנס ש-unlimit הסכימו לשלם על כל הפרה: אלף שקלים בלבד, סכום נמוך מאוד לעומת המקובל בעולם. בארצות הברית, הקנס יכול להגיע למיליון דולר לעבירה חוזרת, כולל עד עשר שנות מאסר.
צעד חשוב בדרך להסדר
עו"ד יותם וירז'נסקי, ממשרד עורכי הדין דרורי-וירז'נסקי-אורלנד שמייצג את האתר ועוד מספר אתרים נוספים שנתבעו בעבר על ידי זיר"ה, אמר בשיחה עם "כלכליסט": "פסק הדין מהווה למעשה את תחילת הדרך של הסדרת השירותים המקוונים לגביהם נטען כי הם פוגעים בזכויות יוצרים, כמו אתרים לשיתוף קבצים, אתרים לצפיה ישירה וקל וחומר אתרים המאחסנים קבצים מסוגים שונים כדוגמת דרופבוקס וגוגל דרייב".
ממשרדו של עו"ד ערן פרזנטי לא התקבלה תגובה עד לשעת פרסום הכתבה.