נעצר אחד מסוחרי הסמים הגדולים בעולם: חנון מחשבים אמריקאי וצנום בן 29
סוכני ה-FBI עצרו השבוע את רוס ווילאם אולבריכט, החשוד בכך שהוא המפעיל של אתר הסחר בסמים הגדול בעולם, Silk Road. בשנים האחרונות האתר מכר סמים בסך 1.2 מיליארד דולר על ידי שימוש במטבע הוירטואלי ביטקוין
- משליכים כבשים: האפליקציות ששכחתם יחזרו להטריד אתכם בפייסבוק
- ג'יי.זי: "ניסיוני כסוחר סמים הופך אותי לסוכן ספורטאים מצוין"
- הממשלה מקימה קופת חסמים בלי לספר לציבור איך בדיוק היא תפעל
היה זה סופו של מצוד רב חודשים אחרי מי שאפשר להגדיר כסוחר הסמים הגדול בעולם המקוון. הוא ניהל אתר אינטרנט סודי בשם Silk Road, בו נסחרו סמים בהיקף עצום המוערך כעת ב-1.2 מיליארד דולר. האתר הוקם ב-2011 ופעל כבזאר, המשדך בין סוחרי סמים של גראס, הרואין, LSD, מת' וכו' - ובין לקוחות פוטנציאלים. באתר גם ניתן למצוא פריטים מפוקפקים אחרים, כגון פורנוגרפיית ילדים וסנאף, כרטיסי אשראי גנובים, תעודות זהות מזויפות, כלי נשק ועוד - ואפילו סייע לאנשים המחפשים שירותים פליליים כגון התנקשויות, הברחות ומעשי שוד.
האתר הפך את אולבריכט למולטי-מיליונר: הוא גזר עמלות בגובה של 8% עד 15%, וצבר לפי ההערכות כ-80 מיליון דולר. זאת אימפריית סמים שלא הייתה מביישת את וולטר ווייט, הדמות הראשית בסדרת המופת "שובר שורות". Silk Road עלה לדיונים בתקשורת ובקונגרס האמריקאי, ושימש ככלי ניגוח כנגד המטבע הוירטואלי ביטקוין - הדרך היחידה שאנשים יכולים לשלם באתר, שלא קיבל כרטיסי אשראי והסתיר את עצמו בתוך רשת TOR.
מסתתרים ברשת החשוכה
האתר פעל כחלק ממה שמכונה ה־Deep Web, מונח המתייחס לחלקים מהרשת שאותם לא ניתן למצוא במנועי חיפוש, ולעתים ניתן להגיע אליהם רק תוך שימוש באמצעים מיוחדים (אם כי לא בהכרח כאלו שאינם זמינים לכל גולש). בעוד שיש אתרי DeepWeb לגיטימיים - כגון אתרים של מגזינים מדעיים שרק מאפשרים גישה לתכנים שלהם בתשלום - המונח נקשר בעיקר לתעשיות אפלות יותר.
Silk Road לא רק שלא מופיע בגוגל, אלא שכתובתו השתנתה תדיר וניתן היה להשיגה רק באמצעות ביקור בפורומים אנונימיים ופרטיים שהוקדשו לנושאים של שימוש וסחר בסמים. כמו כן, ניתן היה לגשת אליו רק על ידי שימוש בתוכנות TOR, שנועדו לאפשר גלישה אנונימית.
מכה בכנף לביטקוין
סגירת האתר הובילה לירידה זמנית של 15% בשווי המטבע, וביום רביעי שער החליפין נפל מ-141 דולר ל-109 דולר למטבע ביטקוין בודד. זוהי גם לא הפעם הראשונה שסוכנויות האכיפה האמריקאיות פושטות על האתרים המובילים בסחר הבלתי-חוקי בביטקוין. אתר Liberty Reserve סיפק שירותי החלפת כספים וסייע להלבנה של יותר מ-6 מיליארד דולר - בעיקר עבור אתרים כגון Silk Road ואתרי פורנוגרפיית ילדים. עשרות חברות אמריקאיות נחקרו לאחר שסחרו בביטקוין, ובורסת הביטקוין הגדולה בעולם נאלצה להתחיל לדרוש מכל משתמשיה להזדהות.
עם זאת, גורמים הפעילים בתחום העריכו כי בטווח הארוך מדובר בהתפתחות חיובית לביטקוין. “זה מהלך חיובי מאוד", אמר לסוכנות הידיעות בלומברג מייסד הסטארט-אפ Coinbase, פרד אהרסאם. “הוא מוריד את הגורם שעורר התבטאויות שליליות בנוגע לביטקוין, מעלים אותו מהמפה".
מנהל התוכנית לחקר טכנולוגיה באוניברסיטת ג'ורג' מייסון, ג'רי בריטו, אמר כי הסגירה של סילק רוד תאפשר להרגיע כמה מהחששות שנבעו משימוש במטבע ומהאנונימיות שהוא לכאורה מסוגל לספק: “המערכת עבדה ורשויות אכיפת החוק יכולות להתמודד עם ההשלכות של ביטקוין. אין בו שום דבר מיוחד".
המצוד אחרי ווסלי
אולבריכט היה בעל תואר ראשון בפיזיקה, ולמד להשלמת הדוקטורט שלו. אבל למרות שהאתר הפך אותו למולטי-מיליונר, אולבריכט המשיך להתגורר בבית עם שני שותפים, שם שילם שכר דירה חודשי של אלף דולר בלבד. במניפסטים שפרסם באתר הוא טען כי מאחורי הפעלתו עומדת מטרה נעלה, "להפוך לכוח משמעותי שיכול לאתגר את כוחות השלטון". סיפור לכידתו של אולבריכט כולל מצוד מקוון מרתק.
לפי כתב התלונה שהוגשה נגד אולבריכט, קצה החוט הראשון של ה-FBI היה פוסט שפורסם ב-27 בינואר 2011 בבלוג לפטריות הזיה, שבו אולבריכט ניסה לחשוף את המיזם שלו - תוך שימוש בזהות מזויפת בשם Altoid. המעקב אחרי כותב הפוסט הזה, הפעם הראשונה ששם האתר נחשף ברשת הפומבית ולא ב-TOR, הוביל לפורומים אחרים ומעקב אחרי אולבריכט, שהחל לקרוא לעצמו "הפיראט האיום רוברטס" - שם מוכר מסרט הפולחן "הנסיכה הקסומה".
תחת שם המשתמש altoid הוא גם פרסם בקשות לעזרה בפורום של מתכנתים וניסה לגייס איש IT המתמחה בביטקוין. שם משתמש זה הוביל גם לשם משתמש אחר בשם frosty ולכתובת הדואל frosty@frosty.com, שהיו שם המשתמש וסיסמת הגישה לכלי הניהול של האתר הלא-חוקי. במספר מקרים, אולבריכט גם התייעץ עם מתכנתים אחרים כאשר הוא מצטט שורות קוד שגם נמצאו באתר Silk Road. טעות שלומיאלית זו סיפקה לחוקרים גישה לפרופילים האישיים שלו ברשתות החברתיות.
אולבריכט גם פעל לחסל חלק מהמתחרים והאיומים עליו ללא רחמים, ולא היסס לשכור מתנקשים מקצועיים. לאחר שחשד בכך שאחד מעובדיו גנב ממנו, רוברטס פנה לאדם שהגדיר את עצמו כמתנקש באתר וניסה לשכור את שירותיו על מנת שיענה וירצח את העובד שלו. אדם זה אבל היה שוטר סמוי, שתיעד את כל פרטי המקרה. במקרה אחר, אולבריכט שילם לסוחר סמים מקומי שיחסל משתמש שניסה לסחוט אותו - אבל ככל הנראה, רצח זה מעולם לא התבצע.
החוקרים גילו כי הגישה לכלי העריכה של האתר הוגבלו לכתובת IP מסוימת, שהובילו לשרת VPN השייך לקפה אינטרנט בסן פרנסיסקו, שם אולבריכט נהג להתחבר מרחוק על מנת להסתיר את זהותו. השם האמיתי שלו עלה על הרדאר לאחר שרשויות המכס יירטו חבילה שאולבריכט הזמין מקנדה, הכללה תעודות זיהוי מזויפות. מכאן, הדרך למעצרו הייתה קצרה.