דו"ח טכנולוגי
המלחמה המקוונת בפדופיליה: הכסת"ח הכי מסוכן באינטרנט
מדוע מהלכי גוגל ומיקרוסופט לצמצום נוכחות התוכן הפדופילי ברשת יעודדו את הסוטים לתקוף בעולם האמיתי, מה עומד מאחורי הצעות הרכישה שמקבלת סנאפצ'ט לאחרונה ובית האופרה בסידני עושה תרגיל מלוכלך למפתחים
הטורפים יורדים למחתרת, רעבים מתמיד
גוגל נכנעה ללחץ ציבורי כבד לו זכתה בבריטניה. הפעם לא בתחום איסוף המידע הפרטי או סוגיות מס - כי אם בחלקה במלחמה נגד פדופילה ברשת (או יותר נכון, היעדרו). מאחר ולגוגל כבר יש חזית רחבה למדי מול הרגולטור הבריטי, הודיעה ענקית החיפוש שמשהו נעשה בנידון.
אריק שמידט בעצמו - הוא ולא שרף - הודיע שצוות של 200 מהנדסים של גוגל פיתח אלגוריתם לזיהוי תמונות פורנו ילדים ותמונות בעייתיות אחרות בסיוע מיקרוסופט. בימים הקרובים, מנוע החיפוש של גוגל יחסום חיפושים רלוונטיים - תחילה באנגלית, ובתוך כחצי שנה גם בשאר הגרסאות של מנוע החיפוש. מיקרוסופט צפויה להודיע בקרוב על צעדים דומים במנוע החיפוש שלה, בינג. חכו, יש עוד: בעתיד, מי שיקליד בחלונית החיפוש מילים וביטויים שמעידים על רצונו לצרוך תוכן פדופילי - אפילו יקבל אזהרה ולינק לאתרי גופים שמסייעים לסוטים אלה להתמודד עם מחלתם.
זה נחמד מצד גוגל, אבל בעייתי מאוד. בפועל, גוגל ומיקרוסופט מורידות את מפיצי וצרכני פורנו הילדים למחתרת. יש לכך צדדים חיוביים - זה מרחיק מהסיפור את כל מי שלא באמת מכור אליו. מצד שני, כשהם יורדים למחתרת, נמוג הסיכוי לעקוב אחריהם. כבר עכשיו רוב המידע בנושא זמין רק בדארקנט - כלומר אותם חלקים של הרשת שסוגרים את עצמם מרצונם בפני מנועי החיפוש ופועלים בשיטת חבר מביא חבר; מעתה, כמעט כל הפעילות תעבור לשם.
צרכני התוכן הפדופילי יצטרכו ללמוד להשתמש בדארקנט (לא קשה במיוחד). מה שאומר שאנחנו מאלצים בעצם אוכלוסיית הפושעים להפוך למתוחכמת יותר, או לבחור באלטרנטיבה מבחילה בהרבה: לעזוב את המחשב ולצאת לפעול בעולם האמיתי. בהתחשב במצב העגום של הרשויות בכל מה שקשור למלחמה בפושעים ברשת והלחץ המתמיד למעצר פושעים מחוץ למרחב הווירטואלי, לא בטוח שזה הצעד החכם ביותר שניתן היה לעשות.
פדופיליה היא מחלה. כשאנחנו מורידים את התמונות הפדופיליות למחתרת, אנחנו לא מרפאים פדופילים, רק מעלימים אותם מהעין. מספר הפדופילים לא ירד ולו באחד. אנחנו מאלצים אותם להשתנות: להפוך למתוחכמים יותר או למתוסכלים ומסוכנים יותר. גוגל ומיקרוסופט, מצידן, יכולות לטפוח לעצמן על השכם ולקבל את ברכת הגולשים על הפרויקט הזה. אבל בסופו של דבר, סוטים ימשיכו לפגוע וילדים ימשיכו להיפגע.
לכבוד מיליארד טועים
בשבוע האחרון נודע כי הנהלת סנאפצ'ט דחתה הצעת רכישה מפייסבוק בשלושה מיליארד דולר וגם הצעה מגוגל, בארבעה מיליארד. הדיווח על הצעת גוגל נשען על מקור קצת פחות חזק מהדיווח על הצעת פייסבוק - אבל אם הדיווח אמיתי, יש לתהות מה עובר על הנהלת גוגל. זו חברה שיודעת לתכנן היטב את רכישותיה וסנאפצ'ט היא בלשון המעטה, בחירה לא שקולה במיוחד.
ההגיון של הדחיה, אליבא דתומכי סנאפצ'ט, הוא שנכון שהיא לא מכניסה שנקל ואין לה מושג איך תוכל להכניס, אבל היא מחזיקה בקהל של הצעירים וזה כל מה שחשוב - כי הצעירים הם העתיד. אם נניח שהקהל הצעיר הוא שיקבע באיזו טכנולוגיה נשתמש כולנו בעתיד, אז אם סנאפצ'ט מחזיקה אותם בכיסה, לא מן הנמנע שתהליך אלכימאי מסתורי יוכל להכניס לה כסף בשלב מסוים.
אבל כששמים בצד את הקלישאות, מגלים שהעולם לא שייך לצעירים ואין להם כל דרך לחזות את טכנולוגיות העתיד יותר מהוריהם (שמשפיעים על הנושא קצת יותר, כקבוצה בעלת כוח קנייה). רוב השירותים שאנחנו משתמשים בהם כיום לא נועדו לצעירים; אפילו פייסבוק, שנועדה לבוגרי קולג' במקור, היתה הרבה יותר בוגרת מהענק של תחילת ימיה, מייספייס. זוכרים את מייספייס? צריך להתאמץ כדי להיזכר בה בתור משהו שהוא יותר כהשקעה כושלת של רופרט מרדוק, מקרה קלאסי של זקן נרגן ושמרן שקונה משהו במחיר מופקע כי "צעירים אוהבים אותו".
אז מה מוצאים הצעירים בסנאפצ'ט? החשד שלי הוא שזה עוד ניסיון לעצבן מבוגרים, סימן מובהק של גיל הטיפש-עשרה. סנאפצ'ט מפלרטטת כמעט בגלוי עם סקסטינג, קרי שליחת תמונות עירום במסרונים וספק אם יש פעילות טינאייג'רית שיותר מחרפנת מבוגרים. חדשות טובות להורים: צעירים נוטים להתבגר ובהתאם, לעזוב את סנאפצ'ט. חדשות רעות למשקיעים בסנאפצ'ט: מי שבונה על חברה שאין לה הכנסות ונשענת על מרד נעורים צפוי למצוא את כספו בתוך חול טובעני. בנוסף, מה לדעתכם יגידו הרגולטורים כשתמונות מיניות של ילדים ייגנבו או חלילה - יודלפו לרשת משרתי החברה?
נו, ומה תעשו?
כחלק מנסיונותיה להפוך את גוגל+ למשהו שאנשים משתמשים בו (גם אם בניגוד לרצונם) חיברה גוגל לפני מספר שבועות את יוטיוב לגוגל+. מעתה, אם אתה רוצה להגיב ביוטיוב, אתה צריך לעשות זאת באמצעות חשבון ברשת החברתית השוממת.
חלק ניכר מהמשתמשים מסרב לקבל את זה בהבנה: אחד ממייסדי יוטיוב יצא נגד הרעיון בפומבי וגולשת בריטית אחת חיברה והפיצה שיר נאצה נגד המהלך, שבאופן טבעי הפך לוויראלי מאוד. השלב הבא במחאה התגלה אמש: כ-167 אלף גולשים חתמו על עצומה נגד הבחירה של גוגל.
מספר המשתמשים של יוטיוב נאמד בכחצי מיליארד; 167,000 זה מספר גדול של אנשים זועמים (ויש שיאמרו, עם עודף זמן פנוי. מה, אין לכם משהו פרודוקטיבי יותר לעשות עם הזעם הזה?) - אבל זניח לעומת שאר המשתמשים. כואב להגיד, אבל לעצומות נגד מעצמות טכנולוגיה אין כל אפקט או משמעות. מה יעשו הגולשים? יקחו את עצמם ויהגרו למתחרים כ-Vimeo? תעשו לי טובה.
קצרצרים
1. אחד התרגילים המאוסים ביותר שעושים תאגידים הוא מימון המונים: לא בא להם לפתור בעיה (כי זה יעלה כסף) אז הם מכריזים על תחרות שמי שיזכה בה יקבל שבריר ממה שהפתרון היה עולה. וכל השאר? עבדו בחינם ולשווא. בית האופרה של סידני באוסטרליה שבר שיאים בחוצפה בתחום הזה, במסגרת תחרות לפיתוח אפליקציה עבורו. בתור התחלה, הוא מציע למשתתפים בתחרות רק 4,000 דולר אוסטרלי, סכום שלא מכסה אפילו את עלות שעות הפיתוח. בהמשך, החוזה של ההשתתפות בתחרות קובע שגם אם לא ניצחת, כלומר לא קיבלת שנקל, בעצם ההשתתפות אתה מעביר את הזכויות על הקוד שלך לבית האופרה. אם ניצחת, סעיף בחוזה אומר שאם הפרת פטנט כלשהו, אתה מתחייב לשפות את בית האופרה על כל נזק שייגרם לו. כלומר, גם קיבלת גרושים, גם הקוד שלך הפך לשלהם, וגם אתה צריך לפצות אותם על כך שהם לא טרחו לבצע בדיקה חוקית מתבקשת. אפשר לקבל את זה בקצת יותר נצלני?
2. ה-FBI פרסם מזכר רשמי בסוף השבוע, ממנו עולה שתנועת הטרור המקוון אנונימוס תוקפת בעקביות אתרים של ממשלת ארה"ב מאז דצמבר שעבר. בין האתרים שהותקפו נמצאים אתרים של צבא ארה"ב, משרד האנרגיה, משרד הבריאות ושירותי אנוש ועוד. הבולשת מגדירה את הפעילות הזו של אנונימוס כ"בעיה נרחבת שמצריכה טיפול". אם הייתי פעיל אנונימוס, כנראה שהייתי אורז את המטלטלין שלי, נפרד מהמשפחה ויוצא מגבולות המדינה (כנראה על אוטובוס, יש פחות בדיקות): פרסום של מזכר כזה באופן רשמי מעיד בדרך כלל על מסע ציד מתקרב.
3. בידיעת אנונימוס משעשעת יותר, הפלג האינדונזי של התנועה דיווח שהפלג האוסטרלי החל במעשי איבה כלפיו. כזכור, לפני כשבוע הודיע הפלג האוסטרלי כי אם התקפות של הפלג האינדונזי על אתרים אוסטרליים יימשכו, לא תהיה לו ברירה אלא להכות בו. המדור שב ומאחל הצלחה לשני הצדדים - ומוציא את בקבוקי היין ומיני תופינים.
4. פייסבוק הזמינה כעשרת אלפים משתמשים לשמש כגוף בדיקה סגור, שמטרתו לומר לרשת החברתית מתי היא מגזימה עם הפרסומות שלה. בטח שמתם לב שהצוקרברגיה ממש גרועה בזה ומפציצה בפרסומות שאינן רלוונטיות עבורכם בשום צורה. אפשר לומר הרבה דברים רעים על גוגל, אבל את הבעיה הזו היא פתרה לפני עשור בערך. לפייסבוק, כנראה, פשוט לא היה אכפת מספיק. עכשיו היא לחוצה ורוצה משוב.
- להרשמה לניוזלטר דו"ח טכנולוגי (תיבה שישית)