הצד האפל של הביטקוין לא מפריע לו לנסוק
אתר אינטרנט הודיע לגולשיו כי מטבעות וירטואליים בשווי של כ־100 מיליון דולר נגנבו ממנו, ועורר מחדש את הדיון בלגיטימיות של הביטקוין ובחששות משתמשיו לצד ההכרה ההולכת וגדלה שלה הוא זוכה
אחד ממעשי השוד הגדולים בהיסטוריה התרחש לפני כשבועיים, אבל מעטים מהקוראים שמעו עליו. הוא התגלה רק לאחר שכמה משתמשים ממורמרים של אתר אינטרנט לא מוכר החלו לדון בכך באתר הקהילתי רדיט. רק אז התגלה שהאקרים, גנבו 96 אלף מטבעות ביטקוין.
- תעלומת שוד הביטקוין: מי גנב מטבעות במיליוני דולרים?
- חברת Voicenter הישראלית תתחיל לקבל תשלומים בביטקוין
- הילולת הביטקוין: הסוחרים חוגגים, ההאקרים בעקבותיהם
למקרה שסכום זה לא נשמע לכם גבוה למדי, או שמעולם לא שמעתם על הביטקוין, חשוב לציין כי נכון לאתמול מטבע ביטקוין בודד מוערך ב־1,150 דולר בעשרות הבורסות המקוונות, המאפשרות למשתמשים לסחור במטבע הווירטואלי הפופולרי בעולם. אותה קבוצת האקרים, אם כך, גנבה יותר מ־100 מיליון דולר בעוד כמעט אף אחד, מלבד קבוצת גולשים של האתר הנשדד, לא הניד עפעף.
ביטקוין הוא מטבע וירטואלי שהחל את דרכו כניסוי כלכלי, הפך להיות יקיר קהילת ההאקרים וחובבי הקוד הפתוח בעולם, ולבסוף החל להיכנס למיינסטרים. בשנים האחרונות הצליח הביטקוין לצבור לזכותו לא מעט תומכים - כולל קרנות ההון סיכון שהחלו להשקיע במאות מיזמי ביטקוין שקמו בשנים האחרונות, ובהם חברות שמייצרות כרטיסי אשראי של ביטקוין או כספומטים המאפשרים המרת כספים ומשיכת ביטקוין.
האתר שבו התבצע השוד הגדול הוא שיפ מרקטפלייס (Sheep Marketplace), אתר לא חוקי וסודי המאפשר סחר בסמים בצורה אנונימית ומאובטחת לחלוטין. מפעילי האתר הודיעו על סגירתו, וכי אחד ממשתמשי האתר "מצא באג באתר וגנב מאיתנו את הכסף שלכם והחסכונות שלנו". עם הזמן החלו משתמשים באתר לתהות אם לא מדובר בניסיון של המפעילים לגנוב את הכסף בעצמם. אם אכן מדובר במעשה מרמה של מפעלי האתר, זו לא תהיה הפעם הראשונה שהדבר קורה. בשלוש השנים האחרונות יותר מעשרה אתרים המאפשרים סחר בביטקוין נסגרו כאשר המפעילים נעלמו עם כל הכסף הווירטואלי של משתמשיהם.
העובדה ששיפ מרקטפלייס הוא אתר סחר בסמים לא חוקיים מונע מהחברים בו להגיש תלונה רשמית בנושא, או מהמשטרה לקחת כל תלונה בנושא ברצינות.
בעיות אבטחה חמורות וחוסר יציבות פיננסית
על אף חשדות משתמשי שיפ מרקטפלייס, טענת מפעיליו כי האתר נפרץ נשמעת סבירה למדי בעולם הביטקוין, הסובל ממסטנדרטים נמוכים בתחום אבטחת האתרים. זאת בהשוואה לאתרי סחר לגיטימיים הנאלצים לעמוד בסטנדרטים פיננסיים נוקשים. לפני כחודש, לדוגמה, נגנבו מטבעות בשווי 2 מיליון דולר מבנק ביטקוין אוסטרלי בשם TradeFortress שהקים צעיר בן 18. לפני כשנה, אחד האתרים הנחשבים בתעשייה בשם BitFloor הודיע כי גנבו ממנו סכום של 24 אלף מטבעות. אז היה מדובר ב־250 אלף דולר בלבד, כיום סכום זה נמדד בעשרות מיליוני דולר. במקרים אחרים, וירוסים חדשים הופכים להיות "כורי" ביטקוין, כך שכוח העיבוד שלהם נרתם ללא ידיעת בעלי המחשב ליצירת ביטקוין לארגון פשע כלשהו.
מעשי השוד שמוזכרים לעיל הם למעשה התקפה ישירה על היציבות הפיננסית של המטבע, שללא גיבוי של ממשלה או גוף רגולטורי מסודר סובל גם משינויים חדים ותזזיתיים בשוויו. הסגירה של אתר סילק רוד לפני כחודשיים על ידי ה־FBI - לאחר שסחר בסמים ואף בכלי נשק, נשים ולהזמין באמצעותו התנקשויות - למשל, גרמה למפלה של עשרות אחוזים בשווי המטבע, בעוד שדיון חיובי בנושא הביטקוין בקונגרס האמריקאי הקפיץ אותו במאות אחוזים. יום לאחר מכן הוא נפל, שוב במאות דולרים, רק כדי לצמוח שוב.
במהלך החודשיים האחרונים נרשמו כמה מיני־בועות בביטקוין, כאשר בכל פעם עלה המטבע לשיא, ירד שוב, וחוזר חלילה. אתמול עמד שוויו על 1,150 דולר למטבע, קפיצה של קרוב לאלף אחוז בחודש בודד. אין ספק שהתזזיתיות הזאת מקשה מאוד על חברות רציניות לקבל את המטבע כערוץ תשלום לגיטימי. עם זאת, ישנם עסקים שכן רואים בביטקוין אפיק השקעה כדאי, ולא מעט עסקים זעירים החלו לקבל ביטקוין רק כדי לקבל
חשיפה תקשורתית בנושא.
לגיטימציה בממשלת גרמניה ובקונגרס האמריקאי
אתרים כמו שיפ מרקטפלייס וסילק רוד מזכירים שלצד אי יציבות השווי ובעיות האבטחה, בראש בעיותיו של הביטקוין ניצבים הצדדים הפחות לגיטימיים שלו. כאשר הביטקוין עלה לכותרות במהלך 2011, עיקר הביקורת נגדו היתה שהוא משמש כאמצעי להלבנת כספים וסחר במוצרים לא חוקיים. אתרים כגון אלו שהוזכרו לעיל רק הוסיפו לביקורת. כמה חברי ממשל אמריקאי אף קראו להוצאתו מחוץ לחוק, וגופים פיננסיים אמריקאיים החלו להצר את צעדיהם של אתרי סחר לגיטימיים בביטקוין שרצו לפעול בארצות הברית. כך למשל, בורסת Mt. Gox הנחשבת נאלצה להתחיל לדרוש מכל משתמשיה להזדהות עם פרטי זיהוי אמיתיים כדי שתוכל לעבוד עם חשבונות בנק אמריקאיים במקביל לביטקוין.
האנונימיות והביזור של המידע מקשים על קבלת תמונה ברורה של הגודל האמיתי של הכלכלה חובקת העולם הזאת, אבל ללא ספק אתרים כגון אלה שמנינו לעיל הם חלק מהותי ממנה. בינתיים אתר סילק רוד הספיק לחזור לחיים ואף קמו לו מתחרים נוספים וחדשים. ככל שעובר הזמן יהיה קשה יותר ויותר, אם לא בלתי אפשרי, עבור ה־FBI לאתר ולסגור את כולם.
אבל למרות כל זאת, נראה כי הביטקוין בתהליך של הפיכה למטבע לגיטימי, והצדדים האפלים בו נדחקים הצידה. מעשי השוד, המרמה, פרצות האבטחה והתנודות הפרועות בשווי המטבע - כל אלה לא מצננים לרגע את ההתלהבות של קהילת המשתמשים מהמטבע ולא פוגעים לאורך זמן בשוויו. יותר ויותר גופים לגיטימיים - כגון אוניברסיטת ניקוסיה בקפריסין וחברת VoiceCenter הישראלית - החלו לקבל תשלומים בביטקוין.
גם לא מעט ממשלות החלו להביע עניין במטבע. באי הזעיר אולדרני, הנמצא בתעלת למנש ונחשב כמושבה של הכתר הבריטי, מביעים עניין להתחיל להטביע מטבעות ביטקוין באופן רשמי ולהציע שירותי חלפנות. ממשלת גרמניה הכירה בביטקוין כמטבע לצורכי מיסוי; הממשל הקומוניסטי בסין אישר לחברת האינטרנט באידו לקבל תשלומים לחלק מהשירותים שלה במטבע; קנדה עובדת על תוכנית להשקת מטבע וירטואלי משל עצמה; הסנאט של מדינת ניו יורק בארצות הברית שוקל לאשר סחר בלתי מוגבל במטבע בשטחה; וועדת הקונגרס האמריקאי הודתה לפני כמה שבועות כי יש יישומים לגיטימיים במטבע.
המטבע גם מקבל לא מעט כיסוי תקשורתי חיובי, עם מקרים של אנשים שהשקיעו בביטקוין בתחילת דרכם והפכו למיליונרים לאחר ששווי המטבע זינק באלפי אחוזים בתוך זמן קצרצר. כך למשל, מומחה אבטחה נורבגי גילה כי הביטקוין שרכש ב־20 דולר ב־2009 שווה כעת מספיק לרכישת דירה. בניגוד לבר־המזל הנורבגי, מומחה IT וולשי הבין לחרדתו שהוא זרק דיסק קשיח שעליו היו שמורים מטבעות ביטקוין לפח - סכום ששוויו הראשוני היה כמה אלפי דולרים אך כיום מוערך ב־8 מיליון דולר.