גוגל לא רוצה לאפשר לכם לחסום אפליקציות שחודרות לפרטיותיכם
מפתחת מערכת ההפעלה אנדרואיד הסירה ממנה תכונה חדשה וניסיונית שאפשרה למשתמשים לחסום את הגישה של אפליקציות לפרטים אישיים ורגישים כגון מיקום המשתמש ומספר טלפון
בצעד שעורר תרעומת בקרב מומחים לענייני פרטיות ואבטחה, הסירה גוגל בעדכון האחרון שלה למערכת ההפעלה הסלולרית אנדרואיד (4.4.2) כלי חדש יחסית שאפשר למשתמשים לחסום את הגישה של אפליקציות המותקנות על המכשיר למידע אישי רגיש כגון מיקום, מספר הטלפון וספר הכתובות. הכלי עקף את מערכת ההרשאות הרגילות ואפשר למשתמשים להתקין אפליקציות הדורשות את הגישה למידע, אבל עדיין לחסום אותן.
- חיים כץ יטרפד העברת הטיפול במובטלים לחברות פרטיות
- כבוד הנשיא, הפסק לרגל אחרינו!
- ה-NSA מרגלת אחריכם דרך קבצי Cookies שמושתלים בכל גלישה
הכלי החדש יחסית נוסף למערכת בגרסה 4.3, ששוחררה ביולי האחרון. בגרסאות הקודמות ל-4.3, משתמש שרצה להתקין אפליקציה כלשהי קיבל אמנם מידע על ההרשאות שהאפליקציה מבקשת והמידע שהיא עשויה לאסוף - אבל נאלץ לבחור בין אישור חבילת ההרשאות כולה, גם כאשר היא ביקשה גישה לנתונים שאינם רלוונטיים כלל לפעילותה השוטפת, לבין ויתור על האפליקציה. כעת, בגרסה 4.4.2, גוגל מסירה שוב את הכלי.
אפליקציות אנדרואיד רבות, כגון כלי זיהוי השירים שאזאם או אפליקציות שהופכות את המכשיר לפנס, אוספות מידע שאיננו רלוונטי ישירות לפעילות האפליקציה, במטרה לאפשר ליוצריהן להציג פרסומות ממוקדות יותר ולהעביר לידי מפתחי האפליקציה מידע על פעילותו של המשתמש. אל הכלי החדש היה ניתן לגשת באמצעות אפליקציות צד שלישי כגון Apps Ops Lanucher, ולשלוט באמצעותן באופן פרטני על הגישה של אפליקציות למידע האישי. יצרנית הטלפונים הסינית חוואווי התקינה כלי דומה בחלק ממכשיריה.
הנושא, ראוי לציין, עדיין לא נוגע למרבית המשתמשים, שנכון לתחילת דצמבר רק 4.2% ממשתמשי אנדרואיד מריצים את גרסה 4.3, ורק 1.1% כבר עדכנו לגרסה 4.4 האחרונה.
לטענת גוגל, הכלי הנסיוני שולב במערכת ההפעלה בטעות ולכן הוסר. בין השאר, עקית החיפוש טוענת כי הוא מסוגל להשבית אפליקציות ואף את המכשיר במקרה של שימוש לא נכון. "ההסבר הזה מעורר חשד, ואנו סבורים כי הצעד הנכון היה לשפר את הכלי ולא להסיר אותו", אמר פיטר אקרסלי מארגון הפרטיות "Electronic Frontier Foundation", שחשף את הסיפור בבלוג שלו בסוף השבוע.
לטענת הEFF, ההתנגדות של גוגל למתן שליטה על הגדרות הפרטיות בידי המשתמשים היא חור עצום במודל אבטחת המידע של אנדרואיד, המאפשר לחברות לשאוב את המידע האישי של מיליוני משתמשים ללא ידיעתם. בארגון קראו לגוגל לאפשר למשתמשים לחסום את זליגת המידע האישי שלהם בלחיצת כפתור אחת, ולהוסיף למערכת ההפעלה אפשרות לחסום גישה באופן מוחלט גישה של אפליקציות לרשת, לפי רצון המשתמש.