$
חדשות טכנולוגיה

תחזיות 2014

מה מחכה לעולם הטכנולוגיה בשנה הבאה?

משקפי גוגל גלאס ייתנו דחיפה עצומה לתחום המחשוב הלביש, ווטסאפ ודומיה יאיימו על פייסבוק, בועת ביטקוין תתפוצץ, הסמארטפונים הסיניים יכבשו את כיס הצרכן והמנצח במלחמת הקונסולות יהיה דווקא המחשב האישי; וגם: מבט אל מה שצפינו שיקרה ב-2013

עומר כביר והראל עילם 19:0819.12.13

1. תחום גיוס ההמונים יתבגר

לקהל יימאס מריבוי המיזמים והאתרים ישפרו את הסינון

 

אתרי גיוס ההמונים ובראשם קיקסטארטר, היו אחד הדברים החמים של 2013. כולם דיברו עליהם ועל הפרויקטים הנפלאים שאפשר להקים באמצעותם, ולצד קיקסטארטר צמחו אתרים נוספים המציעים שירותים דומים, לעתים תוך פנייה לנישות מסוימות. גם הגולשים בישראל יכולים להשתתף בחגיגה, בין השאר באמצעות אתרים מקומיים שמדברים איתם בעברית. אין להכחיש שאתרי גיוס ההמונים הם פלטפורמה מצוינת להצגת ובדיקת רעיונות חדשניים, אבל לצד פרויקטים מעניינים ומקוריים יש באתרים אלו גם הרבה מיזמים חסרי טעם, פרויקטים שהם העתקות מיזמים דומים ואף אנשים שמגייסים כספים למטרות פרטיות, כמו טיפול רפואי לחיית המחמד שלהם.

 

פרויקט רובוטיקה מקיקסטארטר פרויקט רובוטיקה מקיקסטארטר

 

המצב הנוכחי - ריבוי אתרים ופרויקטים ושיעור קטן של פרויקטים איכותיים - צפוי להשתנות בשנה הקרובה. לדעתנו, הריבוי באתרים ובפרויקטים חצי "אפויים", עם העלייה הצפויה במספר המיזמים שיסיימו גיוס מוצלח אך לא יגיעו למוצר (מגמה שהחלה ב־2013 וכנראה תגבר בשנה הבאה) ימאיסו את הקונספט על משתמשים רבים. הדבר יוביל לקריסה של האתרים הפחות מוצלחים שמשתמשים בשיטה, אך אלה שישרדו יהיו בוגרים יותר, רציניים יותר וישקיעו מאמצים ניכרים בסינון הפרויקטים שלהם, במטרה לחדש את אמון הגולשים.

 

2. המחשוב הלביש יגיע לרחובות

גוגל גלאס יפרצו את הדרך לתעשייה כולה

 

אם 2013 היתה השנה שבה מוצרי המחשוב הלביש הראשונים הגיעו לשוק, 2014 תהיה זו שבה המוצרים הלבישים יפרצו לתודעה ולחיים שלנו. יריית הפתיחה של המהפכה הזאת תהיה גוגל גלאס.

 

כאשר בדקנו את גרסת האב טיפוס של גוגל גלאס, נאלצנו לקבוע שמדובר במוצר מסורבל, לא שימושי מאוד ויקר במיוחד. זמן קצר לאחר מכן יצא לשוק השעון החכם המדובר של סמסונג, גלקסי גיר, שזכה לביקורות אכזריות במיוחד שלפיהן גם זה מוצר הלוקה בבעיות דומות - ממשק מגושם, הנדסת אנוש כושלת ותגית מחיר גבוהה מדי. נראה דווקא כי מחשוב לביש הוא בלון הייפ המחכה להתפוצץ.

 

גוגל גלאס: הלהיט הבא? גוגל גלאס: הלהיט הבא? צילום: איי אף פי

 

ואולם, האמת היא שהציפייה לשעון חכם הגיעה בעיקר מהתעשייה, ולא מהצרכנים. מעטים האנשים שאמרו לעצמם "יהיה מדהים אם יהיה לי שעון חכם". לעומת זאת, ההתלהבות בשוק מגוגל גלאס עצומה. לבשו זוג ולכו ברחוב וכל אדם שני יעצור אתכם בקריאת התלהבות. המשקפיים מעניינים את הצרכנים. כאשר גוגל שחררה לשוק עשרות אלפי אבות טיפוס של המשקפיים ב-1,500 דולר לאחד, הם נמכרו בתוך כשעה.

 

פוטנציאל המכירות של גוגל גלאס עצום - זה לא מפתיע כי החברה מחכה זמן כה רב עד שהיא מוציאה לשוק את המוצר הסופי ואף מכינה מרכזי מכירות מיוחדים עבור המשקפיים, כגון האסדות הניידות שיוצבו בסן פרנסיסקו, לוס אנג'לס וניו יורק. גוגל מבינה כי המוצר יוכל למכור מיליוני יחידות בשנה הראשונה. גם אם החברה לא תצליח לשפר את המוצר הסופי כפי שהיינו רוצים, הוא יימכר היטב - בזכות העניין העצום בו. מה שאומר שכבר בשנה הבאה תצטרכו להתחיל להתרגל לרעיון שלאנשים סביבכם אין מחשב רק בכיס שלהם, אלא גם במשקפיים, בשעון, בנעליים ובבגדים.

 

ההצלחה של גלאס תהיה ההצלחה של התעשייה כולה: גם אפל ומיקרוסופט מתכוונות לשווק בקרוב מוצרי מחשוב לביש, ואילו אינטל הציגה משפחת מעבדים חדשה המיועדת למוצרים אלה. גם אם ההתחלה מעט מגמגמת כרגע, ב-2014 יתחילו דברים להשתנות.

 

3.הביטקוין יתמסד

המטבע הווירטואלי יבנה את עצמו כאמצעי תשלום לגיטימי

 

השנה היוצאת יכולה אולי לזכות בכינוי שנת הביטקוין, לפחות בכל מה שקשור לעולם הפיננסי. המטבע הדיגיטלי שקיים מ-2009 פרץ השנה לתודעת הציבור, זכה לסיקור נרחב בכלי התקשורת הגדולים והשימוש בו החל לזלוג גם לבתי עסק שנהנו מהילת החדשנות שהביא עמו. גם שער המטבע רשם זינוקים דמיוניים, ומשער דו ספרתי חצה בתוך שנה את גבול 1,000 הדולרים.

 

ביטקוין. יהפוך מרולטה לאמצעי תשלום תקני ביטקוין. יהפוך מרולטה לאמצעי תשלום תקני צילום: בלומברג

 

לא צריך להיות בעל הבנה עמוקה בתהליכים כלכליים כדי להריח שמשהו כאן לא בסדר. למרות תשומת הלב הרבה, יש עדיין מעט מאוד דברים שניתן לרכוש בביטקוין והשווי הגבוה שלו לא משקף ערך אמיתי אלא משחקים ספקולטיביים במכשיר פיננסי לא יציב. למעשה, הזינוק בשווי המטבע מתאפיין בתנודתיות קיצונית בשערו שלא מאפיינת ביקוש אמיתי אלא חשש של המחזיקים בו מהשפעה שיש לדיווחים שונים על שוויו העתידי.

 

ב-2014 כל זה ישתנה: לצד העובדה שהמטבע צפוי לעמוד במרכזו של דיון רגולטורי במדינות שונות, ולא תמיד לצאת ממנו מבריק ונוצץ (בסין, למשל, כבר נאסר על בנקים לקבל אותו), בשנה הקרובה כנראה צפויה בועת הביטקוין להתפוצץ. הספקולנטים שהחלו לסחור במטבע בתקווה לרווחים, יבינו שמדובר במעין הונאת פונזי של מתכנת עלום, יעזבו בהמוניהם ושער הביטקוין יצנח בחזרה לרמות הגיוניות. לא מעט אנשים יפסידו סכומים ניכרים על ההרפתקה הזו, אבל הביטקוין יישאר עדיין עם התשתית האנונימית והמאובטחת שלו, ויוכל להתחיל לבנות עצמו מחדש - כאמצעי תשלום רציני ולא ככלי משחק לרווח מהיר.

 

4. פייסבוק תאבד משתמשים

אפליקציות המסרים המיידיים יפגעו בצורה בולטת במעמדה של הרשת החברתית

 

כל חברה שנמצאת בראש תחום מסוים תמיד תוהה מאיפה יגיע ה-Disruption הבא, מה היה המוצר או השירות שיערער את המודל הקיים שלה וידחוק אותה לאחור. המודל שיערער את מעמדה של פייסבוק כבר נמצא כאן, וב2014 יזקוף את ראשו גבוה עוד יותר: שירותי המסרים המיידיים.

 

השירותים, דוגמת ווטסאפ וסנאפצ'ט, הם כמעט אנטי תזה לפייסבוק: במקום לשתף את המידע עם כל העולם, הם בנויים כדי לשתף מידע בצורה מוגבלת מאוד - אחד על אחד או עם קבוצה קטנה של אנשים. השירותים האלו פתרו את בעיית הפרטיות שיצרו הרשתות החברתיות, והמודל הזה קורץ ליותר ויותר אנשים, בעיקר צעירים, שאת המידע החשוב באמת שומרים לשירותי המסרים המידיים.

 

האם הצ'ט של אינסטגרם יבלום את בריחת המשתמשים? האם הצ'ט של אינסטגרם יבלום את בריחת המשתמשים?

 

הרשתות החברתיות עצמן מכירות בסכנה של איום זה ונוקטות מאמצים רבים לאגף אותו באמצעות חיזוק יכולות המסרים המידיים בשירותיהן שלהן. טוויטר השיקה בדצמבר אפליקציית מובייל מעודכנת ששמה את המסרים המידיים בחזית חוויית השימוש, אינסטגרם (שבבעלות פייסבוק) יצר אפשרות לשלוח תמונות רק לאנשי קשר נבחרים, ולפייסבוק עצמה כבר יש זה זמן מה אפליקציית מסרים מיידיים ייחודית ונפרדת מאפליקציית המובייל הרגילה שלה. האם זה יספיק כדי לעצור את השטף הצפוי מצד שירותי המסרים המיידיים הייעודיים? נחכה ונראה. 

 

5. תור זהב לסמארטפונים הסיניים

באירופה וארה"ב לא יתביישו לשאת מכשירי פרימיום ומכשירי ביניים מהמעצמה הקומוניסטית

 

בעוד שבישראל יבואנית מוצרי חואווי (Huawei) מנסה למתג מחדש את שם החברה ולהתאים אותו לחיך הישראלי, בעולם היא הפכה ליצרנית הטלפונים החכמים השלישית בגודלה בעולם. בין חמשת היצרניות המובילות ממוקמות גם ZTE ולנובו הסיניות, ומגמת ההתחזקות שלהן ושל יצרניות נוספות מהמדינה רק תמשיך ותתחזק ב-2014.

 

Xiomi, מתחרה חזקה נוספת במגרש הסיני, שכרה השנה את שירותיו של הוגו ברה, ראש מחלקת מוצרי אנדרואיד בגוגל, על מנת לקדם את פיתוח מוצרי הפרימיום שלה. את התחום המוביל במערב ינסו לכבוש היצרניות במקביל לשוק אחר עליו הן משתלטות בשנים האחרונות ־ אפריקה.

 

סמארטפון חואווי סמארטפון חואווי צילום: רפאל קאהאן

 

רק בשנה האחרונה, לנובו הגדילה את מכירות הטלפונים החכמים שלה ב־85%, ואילו חואווי זינקה ב-49%., אלקטל-לוסנט, צמחה ב-32% ואילו יולונג נכנסה לראשונה למצעד עשר החברות הגדולות ביותר בשוק הסלולר, וגדלה ב-67%. ביחד, חמשת החברות הסיניות האלו שלטו ב-14% מכלל שוק הסלולר העולמי ב-2013, לעומת 11% לפני שנה בלבד. הפיתוח המואץ של מכשירי פרימיום, בשילוב הפצה של מכשירי אנדרואיד זולים אך איכותיים מבטיח שבשנה הבאה מכשיריהן של החברות הסיניות, אליהן התרגלו במערב להתייחס בזלזול, ימצאו את עצמם ביותר ויותר כיסים. 

 

6. קלות הפיתוח תתרום לצמיחת שוק משחקי המחשב

הדור החדש של ה־XBOX והפלייסטיישן לא יאיים על המחשב האישי

 

הדורות האחרונים של מלחמת הקונסולות המתמשכת גרמו לנזק משמעותי לתעשיית משחקי המחשב, שהפכו לנישה בשוק. אבל בשנים האחרונות היה ניתן לראות כי המחשב חוזר אט אט -בזכות העליה ביכולות הטכנולוגיות של המחשב האישי מול הקונסולה, ירידה במחירי רכיבים, הקמה של מערכות הפצת תוכן דיגיטלי זולות, עליית קרנם של מפתחי משחקים עצמאיים והתחזקותו של קיקסטרטר וז'אנר משחקי הרשת ההמוניים.

 

הגיימרים יעדיפו את המחשב האישי הגיימרים יעדיפו את המחשב האישי

 

עכשיו קונסולות הפלייסטיישן והאקסבוקס החדשות יוצאות לשוק, וגיימרים רבים תוהים האם המחשב האישי עומד לחזור לגסיסתו האיטית. רבים ממהרים לבטל זאת בטענה כי המחשב האישי כבר חזק יותר מהקונסולות החדשות - אמירה נכונה אך לא רלוונטית, בהתחשב בכך שהמחשב תמיד היה חזק מהקונסולות. הדבר לא מנע מהן לתפוס את נתח הארי של השוק.

 

הכוח האמיתי של הקונסולות היה בכסף הגדול, היכולת להשפיע על מפתחים ומפיצים ועל ידי תקצבי שיווק ענק להסיט את השוק ולרכוש משחקים בלעדיים. כאן באמת התרחש השינוי הגדול בשוק, שגם כל הכסף והכוח של סוני ומיקרוסופט לא יוכלו לשנות. קיקסטארטר וחנויות כגון סטים ביזרו לחלוטין את הדרך שבה משחקים מפותחים ונמכרים. כלי פיתוח חדשים מאפשרים למפתחים לעצב בקלות משחקים למספר פלטפורמות בו זמנית - כולל מובייל ומשחקי דפדפן, קטגוריות שהפכו להיות מאוד חשובות ודומיננטיות.

 

אין ספק שגם סוני וגם מיקרוסופט הבינו את החשיבות בעידוד מפתחים עצמאיים, אבל אלו עדיין ימשיכו לפתח את משחקיהם גם למחשב האישי, אם לא בעיקר. בעוד שללא ספק שתי החברות ישקיעו כספים רבים בלנסות לרכוש משחקים בלעדיים ולנטרל אחת את השניה, נראה כי תור הזהב שלהן חלף. וללא האיום המשמעותי של הקונסולות, נראה כי מקומו של המחשב מובטח - לפחות לשנים הקרובות, עד ששוק המובייל יתחיל לכרסם גם בנתח שוק משחקי ההארדקור. 

 

תוצאות האמת

בתחזיות ל-2013 צדקנו בנוגע לירידת מספר יצרניות הסלולר, וטעינו לגבי מלחמת הפטנטים

 

זו השנה החמישית שבה אנו מפרסמים את התחזיות הטכנולוגיות שלנו לשנה הקרובה והפעם הרביעית שבה אנו בוחנים את העמידה בתחזיות של השנה שעברה. והפעם רמת הדיוק היתה גבוהה מתמיד.

 

התחזית הראשונה - שמדפסות התלת ממד יתפסו תאוצה - התגשמה: ב-2013 כולם דיברו על המדפסות, ובשוק כבר יש מגוון חברות שמוכרות מדפסות כאלה למשתמש הביתי במחיר סביר.

בשוק המקומי הסתיימה 2012 בבשורה משמחת: חנות אייטיונס של אפל פתחה את שעריה לרכישת מוזיקה וסרטים בישראל. המהלך עורר תקוות ששירותים גדולים נוספים "יעשו עלייה". מיהרנו להרגיע והבהרנו שתנאי השוק לא יאפשרו כניסה של שירותים אלה לארץ, ולצערנו דייקנו. אמנם החודש התבשרנו על כניסת שירות הסטרימינג rdio, אך שירותים כנטפליקס והולו לא נראים באופק.

 

מדפסת תלת ממד ביתית מדפסת תלת ממד ביתית צילום: אוראל כהן

 

גם בתחום הסטרימינג למשחקים קלענו למטרה: בסוף 2012 עדיין לא היה ברור שב-2013 יכריזו שתי חברות קונסולות המשחקים על השקת הדור הבא. כעת גם XBOX ONE וגם פלייסטיישן 4 ערוכות לעתיד שבו נוכל להזרים משחקים שלמים, גם אם היכולת הזאת תתממש רק ב-2014.

 

בסוף 2012 היה האייפד של אפל השחקן החשוב היחיד בזירת הטאבלטים. חזינו שהמצב ישתנה, ודייקנו: אייפד הוא עדיין הטאבלט הנמכר ביותר, אבל מ-2013 הוא כבר לא חולש על נתח גדול מ-50%, וחלקם של טאבלטי אנדרואיד מוצלחים וזולים הולך וגדל.

 

התחזית המדויקת ביותר נגעה לשוק הסלולר. חזינו כי ב-2013 לפחות אחת מהחברות הגדולות, ובראשן נוקיה או בלקברי, תירכש או תצא מהשוק. ואכן, מיקרוסופט רכשה את חטיבת הסלולר של נוקיה, ובלקברי ניסתה להימכר ללא הצלחה ועתידה לא ברור. העתיד לא מבשר טובות גם ל-HTC, הסובלת מהפסדי ענק.

 

ואולם, לא כל התחזיות התבררו כנכונות. צפינו שב-2013 יצמצמו הרגולטורים את מלחמת הפטנטים, ושגינו: המלחמה רק החריפה, ושיאה בתביעת ענק של תאגיד בבעלות אפל, מיקרוסופט, בלקברי וסוני נגד גוגל, סמסונג, LG, אסוס, HTC ועוד יצרניות אנדרואיד. אך יש תקווה: ב-2014 ידון בית המשפט העליון בארה"ב בפטנטי תוכנה, והחלטתו יכולה להביא לשינוי משמעותי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x