מכירת חיסול: IBM ממשיכה להתפרק מחטיבות החומרה הנותרות
תקופה קשה עוברת על IBM, הדו"חות מאכזבים, והמכירות בשוק הסיני מתמוטטות. אחרי מכירת חטיבת השרתים ללנובו, IBM מנסה כעת למצוא פתרון דומה לחטיבות השבבים והתקשורת
ימים קשים עוברים על ענקית הטכנולוגיה IBM. החברה שמכרה את חטיבת שרתי x86 שלה ללנובו הסינית לפני פחות משבועיים, הציגה דו"חות מאכזבים לרבעון האחרון של השנה. אחת הסיבות לכך היייתה ירידה חדה במכירות לשוק הסיני וכן ירידה ברווחיות תחום ייצור החומרה. גם חטיבת הרשתות מבוססות תוכנה (SDN) שלה עומדת למכירה עם תו מחיר של מיליארד דולר.
- שש שנים לאחר רכישת הענק, IBM סוגרת את דיליג'נט הישראלית
- דיווח: לנובו סיכמה עם IBM על רכישת חטיבת השרתים ב-2.3 מיליארד דולר
- מנכ"לית IBM מוותרת על הבונוס השנתי לאחר התוצאות המאכזבות
בשיחה עם האנליסטים בחודש שעבר הודה סמנכ"ל הכספים מרטין שרוטר כי החברה מעוניינת למכור עוד חטיבות. "במבט קדימה ל-2014, אנחנו מתכוונים להמשיך במעבר מהשקעה לצמיחה. אנחנו נרכוש יכולות מפתח, נמכור חטיבות ונאזן מחדש את כוח העבודה שלנו בעודנו ממשיכים להשיב ערך לבעלי המניות".
החטיבה העיקרית שממנה IBM מעוניינת להפטר היא חטיבת השבבים. בפייננשל טיימס דיווחו כי החברה מינתה את בנק ההשקעות גולדמן זאקס לנסות ולמכור את החטיבה שמייצרת כיום את קו שבבי הפאואר (Power). השבבים האלה היו בשימושן של אפל ומיקרוסופט עד לפני מספר שנים, אולם כיום הם משמשים אך ורק בשוק הרכב ובלב שרתי הלינוקס של IBM.
אלו לא חדשות טובות, שכן החברה השקיעה לאחרונה כמיליארד דולר לשיפור עסקי הלינוקס שלה. הירידה נובעת מכך ש-IBM אינה יכולה להמשיך ולגבות מחירים גבוהים בשל התחרות הגוברת בשוק שרתי הלינוקס.
חומרה ושבבים אאוט - מחשוב ענן אין
תחום השבבים לרכב נשלט על ידי פריסקייל. מה שמשאיר ל-IBM את שרתי הלינוקס שמכירותיהם התמוטטו ב-31%. זאת לאחר שהצרכניות הגדולות של שרתים אלה - כגון גוגל ופייסבוק - עוברות לייצור עצמי שלהם, גם בגלל מדיניות התמחור של IBM. בקיץ האחרון, ניסו בחברה לעשות עבור שבבי הפאואר מה ש-ARM עשתה עבור השבבים שלה, כלומר למכור רישיונות לשבב Power8 החדש.
לשם כך, IBM השיקה את איחוד OpenPOWER ביחד עם גוגל, Nvidia וחברות אחרות כגון מלאנוקס הישראלית ו-TYAN הטייוואנית. באוגוסט שעבר הצטרפה גם יצרנית שבבי ה-FGPA, אלטרה (Altera) האמריקאית וכן הצטרפו שתי חברות שבבים גדולות מסין, Suzhou PowerCore ומכון המחקר הטכנולוגי של גואנז'ו.
אולם קצב ההתקדמות עדיין איטי מדי, ובהתאם בחודש שעבר, הזהיר שרוטר כי: "אנחנו מכירים בכך שפלטפורמת פאואר לא תשוב לרמות ההכנסה הקודמות. אנחנו ננקוט בפעולה בחטיבה הזו כדי לשקף את המודל העסקי החדש". זו כנראה דרך עדינה לרמוז שהחטיבה עומדת למכירה.
ווטסון ומחשבי מיינפריים
IBM כנראה תצמצם את מעורבותה בשוק החומרה לתחום בו היא עדיין חזקה - מחשוב ענן וביג דאטה. לשם כך היא עדיין תמשיך לשמור על חטיבת מחשבי העל שפיתחו את "ווטסון" וכן על חטיבת מחשבי המיינפריים, שזוכים לעדנה מחודשת עם אימוץ מסיבי של ארכיטקטורת ה"לקוח הרזה" (Thin Client) בידי ארגונים רבים.
תחום זה מאפשר לצמצם את התלות במערכות PC יקרות (יחסית), ולעבור לשימוש בארכיטקטורה פתוחה שתאפשר לכל מכשיר להתחבר לארגון (BYOD). דל ו-HP כבר הציגו לפני כשבועיים את הרעיון שלהן למכשירי לקוח רזה - דל עם מחשב בתצורת התקן USB ו-HP בדמות תחנת עבודה בתצורת "הכל כלול" (AIO). שני המחשבים אגב, מבוססים על אנדרואיד של גוגל, מהמייסדות של OpenPOWER, מה שנשמע כמו חדשות רעות עבור מיקרוסופט.
חטיבת החומרה של IBM, רשמה ירידה משמעותית בהכנסות במהלך השנה האחרונה. הכנסות החטיבה ירדו ב־18.7% במהלך 2013 בהשוואה לשנה שלפניה, והיא הציגה מכירות של 14.3 מיליארד דולר. חטיבת מחשוב הענן לעומת זאת רשמה עלייה של 69% והציגה מכירות של 4.4 מיליארד דולר.