דו"ח טכנולוגי
הסוד של פייסבוק: קנתה את ווטסאפ כדי לקבל את ספר הטלפונים שלך
כמה שווה רשימת אנשי הקשר הממוצעת להנהלת הרשת החברתית, מפתחים זועמים על מיקרוסופט משום שהעלתה לחנות האפליקציות שלה יישומים שלהם ללא אישור ודמותו של סטיב ג'ובס תעטר בול חדש
ספציפית, לפייסבוק הוא שווה 45 דולר. זו הסיבה, כך נטען, שהיא רכשה את ווטסאפ במחיר בלתי סביר של 19 מיליארד דולר. בואו נחשוב על זה רגע: לפייסבוק יש שירות מסרונים, המסנג'ר שלה. הוא מותקן, על הרבה יותר סמארטפונים מאשר ווטסאפ, לפחות בארה"ב. הטכנולוגיה לא שונה כל כך – עבדכם הנאמן נאלץ להשתתף מדי פעם ב"שיחות ועידה" במסנג'ר של פייסבוק. אז למה להטביע 19 מיליארד?
שתי סיבות. קודם כל, ספר הטלפונים שלכם. חלק ניכר מהמשתמשים בפייסבוק עושה את הדבר ההגיוני ומסרב לתת לפייסבוק גישה למספר הטלפון שלו - בהתחשב בהיסטוריה של הרשת החברתית, זו רק שאלה של זמן עד שהיא תמכור אותו למפרסמים שיציפו אותך בסמסים. בסופו של דבר, אינטראקציה עם מישהו בווטסאפ מראה על קשר מובהק, משהו שגם הוא כשלעצמו שווה כסף עבור זוללי המידע.
אחר כך, תבוא התביעה הייצוגית, פייסבוק נורא תתנצל ותשלם 20 מיליון דולר לאיזה ארגון צדקה. הממשלה לא תסגור אותה למרות שפייסבוק התחייבה להיות תחת פיקוח במשך 20 שנה בנושא הפרטיות, וצוקרברג ימשיך לצחוק כל הדרך אל הבנק. היינו בסרט הזה בפרשת Beacon ובפרשות אחרות.
ספר הטלפונים שלכם בווטסאפ, שמכיל לא רק את הטלפונים שלכם אלא גם את הטלפונים של החברים שלכם, שווה על כן המון כסף לפייסבוק. האם 19 מיליארד הם סכום מוגזם עבור אפליקציית מסרונים? יכול להיות, נדע תוך כמה זמן. היו כבר עסקאות גדולות שהתבררו כאסון. זוכרים את רכישת Omgpop על ידי זינגה?
סיבה סבירה שניה, שמטבע הדברים לא הודגשה על ידי פייסבוק, היא נסיון של החברה לתפוס כמה שיותר צעירים. האחרונים נסים מפייסבוק כמיטב יכולתם והיעד של רבים מהם הוא ווטסאפ, בדיוק משום שווטסאפ לא מנסה לפרסם את התוכן שלכם לכל העולם ואשתו או לידידים אמורפיים, אלא אשכרה לאנשים שאתם נמצאים איתם בקשר. כשפייסבוק חתמה על העסקה עם ווטסאפ, היה זה אחרי שמיטב המומחים שצוקרברג יכול לקנות אמרו לו שלצעירים לא יהיה כוח להמשיך לברוח ולעבור לאפליקציה אחרת. ימים יגידו אם הוא בזבז לריק את כספם של המשקיעים (לא שלו, כמובן. מדובר במערכת קפיטליסטית).
מוכרים הכל
אם בפייסבוק עסקינן, נספר שבקרוב היא תתחיל לעשות הרבה יותר כסף מהמידע שהיא אוספת עליכם. מדוע? משום שהיא תאסוף הרבה יותר ממנו ותמכור למפרסמים. איזה מידע? נתוני מיקום מדויקים יותר. למשל, בעלי חנויות ישמחו לדעת שאתם עוברים כל יום בקרבת החנות שלהם. אם אתם גרים בשכונת עוני, ישמחו מפרסמים לדעת זאת ולהפסיק להציג לכם פרסומות למכוניות ספורט.
פייסבוק תמסור להם עוד הרבה מידע מועיל. שיניתם לאחרונה את סטטוס מערכת היחסים שלכם? פייסבוק תכווין את המידע לרשתות שוקולד ופרחים.
ואם זה לא מספיק, פייסבוק תמשיך לנצל אתכם גם אחרי שתמותו וגופכם יהפוך למרענן הרשמי של תולעי ישראל. עד כה, פייסבוק אישרה רק לחברים שלכם לצפות בתוכן שהעלתם; מעתה, היא מתכוונת לתת גישה למידע שבחשבון המת "על פי הגדרות הפרטיות שבחר", מתוך ההנחה הערמומית שהגדרות הפרטיות שלכם הן ברירת המחדל של "כל העולם ואשתו". אם מצליבים זאת עם איסוף המידע שפייסבוק מבצעת גם ככה, מי שיכנס לפרופיל של חבר שנפטר ימצא שם פרסומות לזרי פרחים.
לא בניתם אפליקציה? זה בסדר, נבנה לכם
ווינדוס פון, מערכת ההפעלה הסלולרית של מיקרוסופט, שמתקשה למצוא את דרכה אל לבבות הצרכנים. כשלעצמה, היא מוצר נהדר ומבקרים רבים היללו אותה, אבל היא לא מותג מושך כמו אנדרואיד של גוגל או iOS של אפל.
הבעיה המרכזית שלה היא בתחום האפליקציות: המפתחים לא טורחים לבנות עבורה גרסאות ליישומים שלהם; מצידם, למה לעבוד על גרסה לווינדוס פון כשצריך לעדכן בעקביות את גרסת האנדרואיד?
אז מיקרוסופט החליטה שאם ההר לא יבוא אל מוחמד, ההר יהפוך למכרה. היא התחילה בחודשים האחרונים להעלות לחנות האפליקציות שלה גרסאות של אפליקציות ועמודי רשת פופולריים - אפליקציות רשת שנבנו על ידה.
מטבע הדברים, חלק ניכר מיצרני האפליקציות לא מרוצה. במיוחד לאור העובדה שאפליקציות הרשת מוצלחות פחות מאפליקציות אורגניות. חלק מהם מאשימים את מיקרוסופט בכך שהיא גונבת את התוכן שלהם, כמו המידע שמלווה את האפליקציה. מיקרוסופט, מצידה, טוענת שהביקורות הן חיוביות בעיקרן. עד כה לא נרשמו צעדים משפטיים, אבל אף אחד לא יהיה מופתע כשיוגשו תביעות.
קצרצרים
1. על פי מידע שהודלף ממשרד הדואר האמריקאי, בשנת 2015 צפויים האמריקאים להיתקל בבולים עם דמותו של סטיב ג'ובס. בולים לא משמשים להרבה היום, אבל הם עדיין דרך מקובלת להנציח אנשים. חדשן או לא, ארה"ב חולקת כבוד לאיש שאמנותו האמיתית היתה בהעלמת הכנסות ממנה, באמצעות שורה של מקלטי מס מהפכניים וקסומים.
2. ואם כבר הזכרנו את אפל, חוקרי אבטחה מצאו כשל הצפנה כולל במקים, באייפונים ובאייפדים. המשמעות היא שכל פורץ מיומן יכול לגנוב פחות או יותר את כל המידע של המשתמש. נטען עוד שהפרצה הזו שימשה גם את גזלנית המידע הגדולה מכולן, ה-NSA, אם כי לכך אין ראיות; נמתין למסמך סנודן הבא.
3. בשנה האחרונה רווחת תופעה של מטבעות דיגיטליים איזוטריים, בעלי שער תנודתי לא פחות משל ביטקוין. אחד מהם הוא Dogecoin, שנקרא עם שם מם ובו מככב כלב חמוד. סטודנט בהרווארד ניצל את הגישה שלו למחשב העל של האוניברסיטה כדי לכרות דוגקוין; הוא נתפס וכל הנראה גורש. הכריה הבלתי חוקית הזו הניבה מספר לא ידוע של דוגקוינים וההשפעה שלה על המטבע לא ניתנת להערכה כרגע. שומר כספו ירחק.
4. וזה היה מהיר: אפליקציית Whisper, שמשמשת להפצת רכילות ושקרים על אנשים, חטפה את התביעה הראשונה שלה. למרבה הצער, זו לא תביעת דיבה, אלא תביעה על ספאם - היא מפיצה את עצמה באמצעות שליחת מסרונים שבהם נטען שמישהו שאתה מכיר הזמין אותך אנונימית להצטרף לתועבה.
5. בית משפט קנדי הורה לספקית רשת למסור לחברת סרטים פרטים של כ-2,000 משתמשים שחשודים בגניבת סרטים של החברה. מדובר בצעד בעייתי למדי, אבל בית המשפט ריכך אותו. קודם כל, חברת הסרטים תצטרך לשאת בהוצאות של ספקית הרשת. אחר כך, היא תוכל לקבל את הפרטים של המשתמשים - אבל מכתבי האיום שלה יצטרכו לעבור דרך בית המשפט ולקבל את אישורו לפני שהם יישלחו לחשודים. הם יצטרכו להבהיר, באותיות גדולות ומודגשות, ששום בית משפט עוד לא קבע שהחשוד אשם במשהו. זה נשמע כמו איזון סביר.