דו"ח טכנולוגי
יורים, בוכים וכותבים סטטוסים
רכישת נשק באמצעות פייסבוק דורשת רק רבע שעה ועוקפת את כל המגבלות הקיימות בחוק, טיעון זכויות יוצרים בעייתי עוקף את הגנות חופש הביטוי של סרט שנוי במחלוקת והרגולטורים מתחילים לרחרח סביב ביטקוין
פסססט, ילד, רוצה רובה סער וקליעים חודרי שריון?
כן? אז בוא לפייסבוק. מי יודע, אולי ככה גם פייסבוק תצליח למשוך בחזרה את הצעירים.
קבוצות של אזרחים שוחרי טוב כבר שמו לב שפייסבוק (וחברת הבת שלה, אינסטגרם) משמשות בעצם כשוק בלתי חוקי לנשק אסור. אנשים מציעים שם כלי נשק למכירה, ללא כל פיקוח. ארה"ב היא מדינה משונה מהבחינה הזו: חוקתית, לכל אחד יש זכות לשאת כמעט כל מה שהוא רוצה, אבל – בעקבות נסיון ההתנקשות בנשיא רייגן ב-1981 – החוק מחייב רישום ותקופת המתנה, כדי לברר שאין לך עבר פלילי. יש לציין שבכמה מהמדינות, העובדה שיש לך עבר פלילי לא תמנע ממך רכישת נשק, כי נשק הוא חירות או משהו.
ההגבלה הזו מפריעה לכל מיני אנשים שאין להם סיבה לגיטימית לרכוש נשק – קטינים שמתכננים לבצע טבח, למשל. בהתאם לכך יש לובי ענק, חזק וממומן היטב שמטרתו היא למחות בקולניות על כל נסיון לעכב רכישת נשק. פרדוקסלית, קל יותר בארה"ב לרכוש נשק מאשר לקבל רשיון נהיגה.
כפי שחושף וונצ'רביט, באחד התחקירים הקלים בהיסטוריה, העמודים בפייסבוק מאפשרים לעקוף את החסמים האלה. משך הזמן שלו נזקק התחקירן שלהם כדי לסכם עסקה לרכישת נשק – רובה חצי אוטומטי ו-90 קליעים - היה רבע שעה. לשאלת הכתב האם הוא צריך להביא איתו מסמך מזהה לפגישה עם מוכר הנשק – פגישה שכעקרון, מתנהלת כמו כל פגישה למטרת עסקה פלילית – ענה המוכר באופן חד משמעי: "לא."
מרשויות החוק נמסר שאין להם מושג ברור איך לאכול את זה, ושהם בוחנים את הנושא בעניין ושהם יתייחסו ברצינות לכל תלונה. פייסבוק: דופקת את המין האנושי לשם תאוות בצע מאז 2004.
ניצחתם אותנו עם הממבו-ג'מבו המשפטי שלכם
זוכרים את הסרטון "The Innocence of Muslims", שהציג את נביא האיסלם מוחמד כטיפוס שלילי במיוחד, ושהצית מהומות אלימות? גם אני העדפתי לשכוח, אבל הוא עולה לכותרות עוד פעם. הסיבה הנוכחית – גוגל קיבלה צו מבית משפט פדרלי לערעורים להוריד את הסרטון מכל השרתים שלה, ולהסיר אותו בכל פעם שהוא מועלה ליוטיוב.
גוגל הודיעה בעבר שאף שהיא לא מסכימה עם הסרט, היא תאפשר שידורים שלו ביוטיוב תוך שמירה על זכות הביטוי. אף אחד לא העז, לפחות בארה"ב, להתעסק איתה בגזרה הזו. אבל אחת השחקניות בסרט, סינדי לי גארסיה, התפלצה. לדבריה, הבמאי רימה אותה וגרם לה להאמין שהיא משחקת בסרט אחר לגמרי. אחר כך, לטענתה, בשלב העריכה, הוא שינה את הטקסט שהיא אמרה לטקסט פוגעני למוסלמים. אשר על כן, היא טענה שצריכות להיות לה זכויות יוצרים על הסרט.
זו טענה שלקרוא לה ביזארית יהיה מנומס: אחד הכללים הבסיסיים של חוקי זכויות יוצרים הוא שאם אתה משנה יצירה, היא שלך ולא של היוצר. גארסיה הרי טוענת שהיצירה שבה היא השתתפה שונתה. יתר על כן, לשחקנים אין, ככלל, זכויות יוצרים על סרטים שבהם הם מופיעים. אף על פי כן, שני שופטים מתוך שלושה העלו טיעונים מופרכים ומעוקמים – בין השאר הם קבעו שהבמאי חרג מההסכמה שנתנה לו גארסיה; היו שלום, סרטי תחקירים נושכים - וקיבלו את הטענה שעל כן לגארסיה יש זכויות יוצרים על הסרט, ושבהתאם על גוגל – לבקשתה – להסיר את הסרט.
השופט השלישי קבע בפסק דינו שבית המשפט מעולם לא קיבל טענה דומה, ושעל כן יש כאן על פניו נסיון לפגוע בזכות הביטוי של יוצרי הסרט, כמו גם שהאינטרס הציבורי ניצב לצידה של גוגל. החברה כבר הודיעה שהיא מתכוונת לערער. נעדכן.
חשרת הסופה
המשקיע והיזם המוכר מארק אנדרסון כבר הכריז בטוויטר שהוא משוכנע שמצבו של הביטקוין ישתפר ושהוא יהיה טוב מתמיד. אם גם אני הייתי שם את כספי על קרן הצבי הספציפית הזו זה גם מה שאני הייתי אומר (בעודי נפטר בשקט מן ההשקעות). אבל כל הבלגאנים סביב המטבע הבעייתי מושכים כעת תשומת לב של מחוקקים, וסביר שהיא לא תהיה חיובית במיוחד.
יפן, שבה שרצה בורסת Mt Gox, כבר הודיעה שהיא עומדת לפתוח בחקירה כדי לברר מה לעזאזל קרה שם, אם כי החקירה נמצאת עדיין בשלב איסוף המידע. סנאטור אמריקאי כלשהו שלח מכתבים בהולים לרגולטורים בארצו בדרישה לאסור על ביטקוין בכלל, תוך שהוא מציין שהמטבע משמש לעתים קרובות לביצוע עסקאות בלתי חוקיות (כמו, הממממ, בעצם כל מטבע), ושהוא בלתי יציב. הסנאטור הודיע שלו, אישית, נמאס מהמטבע והוא רוצה שמישהו יעשה משהו. לשאלת כתבי פורבס איך בעצם הוא מציע לאסור על השימוש במטבע, הודו עוזריו שעוד אין להם מושג אבל הם עובדים על זה.
אבל באופן מטריד יותר, שורה של סוכנויות פדרליות בארה"ב מרחרחות סביב המטבע. ה-FBI עוקבת אחרי האירועים, והתובע הכללי של מנהטן שלח צווי הבאה ל-Mt. Gox, לשורה של חברות ביטקוין אחרות ואפילו לכמה עסקים שמקבלים ביטקוינים. וברגע שיש צווי הבאה ועדויות בשבועה, אלוהים יודעת לאיפה זה יילך, אבל כנראה שלשום מקום טוב.
קצרצרים
1. נוקיה, הסוף? חברה בת 150 שנה כמעט עומדת להמחק מהמפה: מיקרוסופט לא יודעת מה לעשות עם המותג שרכשה והיא שוקלת להעלים אותו מהעולם. את המותג לומיה, סדרת מכשירי ווינדוס פון המיוצרים על ידי נוקיה, היא דווקא מתכוונת לשמור לעשור הקרוב. לנוקיה עצמה, בהחלט יתכן, לא יהיה המזל הזה. במיקרוסופט, כך נמסר, שולחים מסרים דו משמעיים בנושא. הרכישה של נוקיה על ידי מיקרוסופט צריכה להכנס לשלב הסופי שלה ברבעון הנוכחי.
2. חברת אובר, שרוצה להכנס לישראל, נתפסה לאחרונה ביצירת מחסור מלאכותי בנהגים כדי שתוכל לנפח את המחירים שלה. אובר, חברת הסעות הייטקית שחביבה על אנשי הייטק, מודיעה מדי פעם על עליה פראית במחיר שנובעת, לטענתה, מביקוש שעולה משמעותית על ההיצע. רק שכעת מישהו קלט דיווח פנימי של החברה, שממנו עולה שביום סנט ולנטינוס האחרון לא היה שום מחסור: החברה נמנעה במכוון מזימון מספיק נהגים כדי ליצור מחסור, מה שיאפשר לה להעלות את המחירים ולהעמיד פנים שהאחראית היא החברה הבלתי נראית של קפיטליסטים, היד הנעלמה. מסתבר שדי קל לכופף אותה.
3. ברזיל, שעבדכם הנאמן עוד לא הספיק להבין איך היא הפכה להיות כוח עולמי, תארח בעוד כחצי שנה את משחקי גביע העולם בכדורגל. קהילת אנונימוס, שכבר הפכה להכלאה בין מטרד לגיחוך, מאיימת כעת לשבש את המשחקים. כמקובל אצל הילדים המנוזלים, אי אפשר לדעת האם מדובר באיום של ממש או במשהו שייגמר בקול ענות חלושה בהפלת השרת של איזו מועצה מקומית. המדור, עם זאת, מעריך שהמשטרה המקומית תפעל בברוטליות המפורסמת שלה כנגד לוזרי אנונימוס – או סתם אנשים שיהיו בסביבה.
4. אם כבר איום בהתקפות סייבר, אז ב-FBI אומרים שטרור זה כל כך 2001, ושמעתה ההתמקדות החדשה שלהם תהיה בפשעי סייבר. ההתמחות הקודמת של ה-FBI לפני הטרור, נזכיר, היתה במלחמה בפורנוגרפיה. ראש הבולשת החדשת הבטיח שיתוף פעולה צמוד עם חברות, ואמר שאם הן ישלחו לבולשת מידע על ההתקפות נגדן, הבולשת תשלח להם תוך כמה שעות ניתוח מלא. וואלה. נראה אם זה יעבוד. כאן המקום להזכיר שבזמן הפיגוע במגדלי התאומים, ועדת חקירה מצאה שאחת הסיבות למחדל היתה העובדה שלא היה לבולשת ציוד מחשבים מתאים, ואפילו לא מערכת מייל מתפקדת. טוב לדעת שדברים השתנו מאז.
5. עוכרי דין יירטו חשבון טוויטר תמים, שכל מה שהוא עשה בחיים היה לפרסם מדי יום נתח מסרט הקאלט של שנות השמונים, Top Gun, שזכה בעברית לשם העוד יותר קאלטי "אהבה בשטחים". האתר פרסם תמונה אחרי תמונה מתוך הסרט, עם הערות. עוכרי הדין שייכים לחברת פראמאונט, שם החליטו משום מה שחשבון טוויטר שמדי יום מעלה את הסרט הוותיק שלהם לתודעה הוא מכשול לזכויות היוצרים שלהם. חוקי? כנראה. מטומטם? בוודאות.