$
הייטק והון סיכון

"אין בישראל הרבה חברות שיהיו שוות יותר מחצי מיליארד דולר"

חברת ההשקעות פלאס ונצ'רס, זרוע שלישית בקבוצת היהלומים והנדל"ן של האחים מולדבסקי, מפעילה במקביל גוף שמשקיע סכומים נמוכים תוך 48 שעות, חממה טכנולוגית וקרן השקעות לחברות בתחילת דרכן. יו"ר החברה יוסי מולדבסקי מסביר את הרציונל: "עדיף להשקיע בחברה חצי מיליון דולר ולמכור אותה ב-40 מיליון דולר"

מאיר אורבך 12:3013.03.14

חברת האחים מולדבסקי מוכרת בעיקר בזכות הפעילות רבת־השנים שלה בתחומי היהלומים והנדל"ן. החברה, שהחלה את חייה לפני יותר מ־60 שנה כאחת ממלטשות היהלומים המובילות בישראל, פועלת יותר מ־50 שנה גם בתחום הנדל"ן, וכעת חושפת לראשונה את צורת העבודה הייחודית של זרוע השקעות ההייטק שלה פלאס ונצ'רס (Plus Ventures).

 

פלאס ונצ'רס אינה קרן הון סיכון אלא חברת השקעות אשר פועלת במודל שונה מגופי השקעה אחרים. "נדל"ן מרגש פחות מהייטק", מודה יוסי מולדבסקי, בנו של מייסד הקבוצה, יו"ר פלאס ונצ'רס והאיש שאחראי על מימון חברת ההשקעות שאותה הוא מנהל במשותף עם דובי לחוביץ' המשמש כמנכ"ל. בתפקיד סמנכ"ל הפיתוח העסקי של החברה משמש רועי אורון.

 

מימין לשמאל: רועי אורון, דובי לחוביץ ויוסי מולדבסקי מימין לשמאל: רועי אורון, דובי לחוביץ ויוסי מולדבסקי צילום: אריאל שרוסטר

 

"כל אחד והמודל שלו", מסביר מולדבסקי. "קרן הון סיכון גדולה שמנהלת מאות מיליוני דולרים צריכה להשקיע בחברות שחייבות להיות בעלות פוטנציאל לשווי של חצי מיליארד דולר ומעלה. לדעתי בישראל אין הרבה חברות עם פוטנציאל להגיע לשווי כזה. אצלנו המתמטיקה היא אחרת: אם אני משקיע לפי שווי חברה של חצי מיליון דולר והיא תימכר ב־40 מיליון דולר, עשיתי עסקה טובה וגם היזמים עשו. יש הרבה יותר חברות כאלה בישראל, והיום גם הקרנות פוזלות למיזמים בשלבים היותר מוקדמים ומנהלות תחרות אדירה ביניהן".

 

הקימו ביקנעם חממת סטארט־אפים

האחים מולדבסקי חושפים את פעילות ההייטק האחים מולדבסקי חושפים את פעילות ההייטק

 

פלאס ונ'צרס פועלת כיום בשלושה מסלולים שונים שמאפשרים להציע ליזמים בתחילת דרכם אפשרויות מימון גמישות: זרוע האנג'לים של הקבוצה, פלאס אקספרס, מספקת מימון מהיר של עד 100 אלף דולר בהשקעות מהירות שמתבצעות בתוך 48 שעות, כשבשלב זה לא מתבצעת בדיקת נאותות של החברה שבה משקיעים ובפעילותה. "המסלול מיועד לחברות בשלב מאוד ראשוני, שהתרשמנו מאוד מהיזם שלהן או ממה שהציעו. זה כסף ראשוני שנועד בעיקר לבדיקת היתכנות של פעילות החברה, ולעתים אנחנו מביאים אף יותר ממשקיע אחד. רבים מהאנג'לים שפועלים בישראל אוהבים לעבוד איתנו גם בפעילות זו וגם באחרות".

 

הפעילות השנייה של החברה היא חממה טכנולוגית בשם דרים אקספלור דיסקבר שיושבת ביקנעם. החממה, שהחלה את דרכה ב־2011, השקיעה עד היום ב־20 חברות. "אנחנו לא משקיעים בחברות רק את מה שאנחנו מחויבים אליו אלא מוסיפים סכום מעבר, מתוך כוונה להגדיל את סיכויי ההצלחה. אנחנו מאמינים שאם אנחנו יכולים להציע לחברות מימון כשהן בדרך החוצה מהחממה, זה יכול מאוד לשפר את סיכויי ההצלחה שלהן".

 

הזרוע השלישית של החברה היא פלאס סיד, שבה משקיעים בשני סוגי חברות סכום של מאות אלפי דולרים עד מיליון דולר. הסוג הראשון הוא חברות שהחלו בהשקעה במסגרת החממה וצריכות עוד כסף אחרי שהוכיחו את ההיתכנות של המוצר שלהן. סוג שני הוא חברות שאינן מהחממה אבל זקוקות לסכום לא גבוה של כסף כדי לסיים פיתוח מוצר או להתחיל בשיווקו.

 

לא דוחים קבלה של דיבידנדים

 

"אני יזם באופי שלי ומאז ומעולם נמשכתי לתחום", אומר מולדבסקי. "ב־1999 התחלתי להשקיע בסטארט־אפים, אבל אז היינו ממוקדים בתחום הניו מדיה ולא עשינו דברים שאנחנו לא מבינים בהם. התחלנו בגוף שנקרא סמוראי, השקענו בחברות ואפילו ריכזנו אותן תחת קורת גג אחת בנכס שהיה לנו. כיום קוראים לזה אקסלרטור, אבל אנחנו רק רצינו לרכז את החברות ולהיות לידן. בין החברות שהיו לנו בתחילת הדרך רשמנו מספר הצלחות כמו הנפקה של חברת סימיגון בבורסת AIM בלונדון, ואקזיט של חברת אפסטרים (שנמכרה לסימנטק ב־2008 תמורת 55 מיליון דולר — מ"א)".  

"מחפשים חברות שונות להיות איתן" "מחפשים חברות שונות להיות איתן"

 

"מאז צברתי הרבה ניסיון מהצלחות ובעיקר מכישלונות. אנחנו מנסים ללמוד ממה שחשבנו שיקרה בכל חברה וממה שקרה איתה בפועל. בעבר ייחסנו חשיבות רבה למוצר ולטכנולוגיה ופחות ליזם, ואילו כיום הוא נמצא במרכז. היום אנחנו קיצוניים לצד השני, אם נראה יזם מוכשר שהתחברנו אליו ויש לו רעיון טוב ניטה ללכת על זה. בסופו של דבר הרעיון חשוב אבל הביצוע חשוב יותר".

 

עד היום לא רשמה הפעילות של פלאס ונצ'רס אקזיטים משמעותיים למעט מכירה של חברת Ruminoz, שמפתחת פלטפורמה למשחקים חברתיים לטדי שגיא. "יש לנו חברות שקיבלו הצעות רכישה ודחינו אותן. על פי האסטרטגיה שלנו אנחנו מחפשים כמה חברות שייתנו לנו תשואה של פי 30 מההשקעה שלנו, כמה חברות שייתנו לנו פי 5 על ההשקעה וכמה שיעשו פחות". בשונה מגופי השקעה אחרים דוגמת הון סיכון שעבורם קבלת דיבידנדים היא בעייתית, פלאס ונצ'רס אינה רואה בזה כל בעיה. "קרנות הון סיכון לא יודעות ליהנות מדיבידנד. כשאתה אנג'ל או משקיע בחברת ההשקעות, אין לי בעיה להחזיק חברה ולקבל דיבידנד".

 

פחות מתחברים לתחום סרגלי הכלים

 

תחום אחד שממנו נרתעה הקרן עד עכשיו הוא תחום ההורדות וסרגלי הכלים. מולדבסקי אומר כי לחברה אין דבר נגד התחום, אבל הוא מעדיף להשקיע בתחומים שהוא חש איתם הזדהות. "אנחנו מחפשים חברות שמזדהים איתן ועם מה שהן עושות ומרגישים נוח להיות איתן. יש תחומים שאנחנו פחות מתחברים אליהם וזה אחד מהם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x