$
חדשות טכנולוגיה

אינטל תקבל עד 1.4 מיליארד שקל מהמדינה

ענקית השבבים הודיעה אתמול על כוונתה לשדרג את המפעלים שלה בקריית גת בעלות המוערכת ב־6 מיליארד דולר. לכלכליסט נודע כי המדינה צפויה להשתתף ב־6% מההשקעה תמורת התחייבות החברה לגייס 1,000 עובדים

אסף גלעד 08:4801.05.14

אינטל הודיעה אתמול לממשלת ישראל כי החליטה לשדרג את מפעליה בקרית גת. ענקית השבבים האמריקאית סירבה למסור פרטים נוספים על לוח הזמנים או על שיעור ההשקעה, אך ל"כלכליסט" נודע כי היא התחייבה בפני משרדי האוצר והכלכלה להשקיע בשדרוג המפעל בקרית גת Fab28 כ־6 מיליארד דולר (20 מיליארד שקל), וכי היא תסיים לשדרגו בסביבות 2016.

 

תנאי המענק שתקבל אינטל מהמדינה טרם סוכמו סופית. אינטל עוד צפויה להגיש את הבקשה למענק למרכז ההשקעות, ולאחר מכן אמורה לקבל מענק ממשלתי בגובה 5%–6% מעלות הקמת המפעל. לפי חישוב זה צפוי מענק המדינה לעמוד על 300–400 מיליון דולר, כלומר לא יותר מ־1.4 מיליארד שקל.

 


עוד נודע ל"כלכליסט" כי במסגרת ההסכם בין אינטל לבין משרדי האוצר והכלכלה, תתחייב אינטל להוסיף עוד כ־1,000 עובדים נוספים למצבת כח האדם שלה. לפי דיווחי החברה מתחילת השנה, היא מעסיקה בישראל כ־9,800 עובדים בפעילות הייצור והפיתוח שלה, כך שהמצבת בישראל צפוי לגדול לכ־11 אלף עובדים - נתון שיהפוך אותה למעסיקה הפרטית הגדולה בישראל.

 

מולי אדן. אינטל תעסיק 11 אלף איש בישראל מולי אדן. אינטל תעסיק 11 אלף איש בישראל צילום: ענר גרין

 

 

עוד נודע כי בנוסף להבטחה לתוספת של אלף עובדים, תתחייב אינטל להגדיל את השקעותיה באקדמיה בישראל, בחינוך הטכנולוגי וכן תתחייב לגייס שיעור מסוים של חרדים וערבים ועובדים מאזור קרית גת, כפי שעשתה גם בהסכם הקודם עם הממשלה. ההתחייבויות של אינטל לגבי הסכמי העסקה והשקעה היו צפויות לפוג בתוך שנתיים מהיום, וההסכם החדש אמור להאריך אותם לפחות עד 2018.

 

מפעל Fab28 של אינטל בקריית גת פעיל מ־2011 ומייצר שבבים בטכנולוגיה של 22 ננומטר. לפי ההערכה, אינטל מעוניינת להעבירו לייצור בטכנולוגיה המתקדמת של 10 ננומטר, הטכנולוגיה של הדור הבא שטרם הושקה. השדרוג יכלול את שני המפעלים: Fab28 הקיים, והמפעל הסמוך של מיקרון שאינטל רכשה בשנה שעברה, ואוחד לאחרונה עם מפעל אינטל תחת השם Fab28A. השדרוג יכלול את האחדת שני המתקנים למפעל ייצור אחד, תוך שימוש נרחב בשטח שרכשה אינטל ממיקרון.

 

יאיר לפיד יאיר לפיד צילום: ענר גרין

 

השדרוג היקר ביותר בהיסטוריה של ישראל

 

רכישת מפעל מיקרון הכושל והעסקת 800 עובדים מתוכו מתבררת כעת כמהלך מבריק של אינטל, שנוהל בראשותו של בריאן קרזניץ', מנכ"ל אינטל החדש. רכישת המפעל, ככל הנראה בסכום נמוך ממחיר השוק בגלל מצבה הרעוע של מיקרון, חסכה לאינטל את הצורך להקים מפעל חדש. השטח שהיא תספק למפעל המשדורג יספיק לה, ויחסוך לאינטל העולמית כ־4 מיליארד דולר, לפי הערכות בכירים בענף.

 

ומה יעלה בגורל המס שתשלם אינטל בישראל? אינטל השכילה לבקש הטבת מס כבר במועד שדרוג המפעל הקודם, במסגרת חוק עידוד השקעות הון, מענק שיאפשר לה לשלם מס חברות בשיעור של 5% על פעילותה בקרית גת למשך תקופה של עשר שנים החל מ־2011 ועד 2021. כעת, צופים כי אינטל תגיש בקשה דומה שתאפשר לה להאריך את תוקף החבות במס מופחת עד 2024, בהתבסס על ההשקעה החדשה. בקשה זו תדרוש את אישורם של שר הכלכלה, שר האוצר ומנהל מרכז ההשקעות במשרד הכלכלה.

 

שדרוג מפעל ב־6 מיליארד דולר נחשב לשדרוג היקר בהיסטוריה של התעשייה הישראלית. לשם השוואה, המפעל הראשון של אינטל שנבנה מיסודו בישראל ב־1996 עלה 1.7 מיליארד דולר, ועליו היא קיבלה מהממשלה מענק של 680 מיליון דולר - 40% מההשקעה שלה. לעומת זאת, הקמת המפעל ב־2011 בקרית גת על לאינטל 2.7 מיליון דולר, והממשלה התחייבה להעניק לה 200 מיליון דולר - 7% מההשקעה.

 

ממשרד האוצר נמסר כי "החל מהפעם הקודמת שבה אינטל החליטה לשדרג את המפעל באירלנד, החלטנו לנסות ולתפוס את ההזדמנות הבאה בצורה מושכלת יותר. עברנו דרך ארוכה של עבודה מאומצת בכדי לתפוס את ההצעה בזמן ולא להיות שם ברגע האחרון, הן מבחינת הניתוחים הכלכליים, הפגישות ותאום הציפיות, כך שהגענו ל'מאני טיים' במצב של ודאות, ובמצב שמאפשר לאינטל ישראל לעמוד מול התאגיד העולמי ולהציג לו אמירות משמעותיות. כאן משרד האוצר והכלכלה עבדו בתאום מלא, כאשר דרגי השרים והעובדים גם כן מדברים בקול אחד".

 

בדיונים בין המדינה לאינטל, משרד האוצר הביע נכונות לתת מענק לאינטל רק כנגד הקמת מפעל חדש, בתקווה כי המפעל יקום באזורי פריפריה נוספים ויוכל להעסיק כמות גדולה יותר של עובדים. מפעל חדש היה עשוי לעלות לאינטל לפחות 10 מיליארד דולר, כאשר המדינה התחייבה לאפשר את בנייתו באמצעות מענק של 3.5 מיליארד שקל. אלא של"כלכליסט" נודע כי במהלך הדיונים בשנה האחרונה לא עלתה האפשרות האמיתית כי אינטל תבנה כאן מפעל חדש. רכישת מיקרון משולה עבורה לבנייה של מפעל חדש, מה גם שמפעל Fab28 הקיים צפוי בלאו הכי להגיע למיצוי בתוך שנה או שנתיים, עד שאינטל תידרש להחליט מה לעשות איתו.

 

 

הצורך לעמוד בחוק מור, הקובע כי ניתן להגדיל את כמות רכיבי החישוב במעבדים בכל שנה וחצי עד שנתיים, יחד עם העלייה במחירי ייצור החומרה, מביא את אינטל להקים מדי שנה מפעלים בכל העולם במחירים ההולכים ומאמירים במכפלות מבהילות.

 

פס הייצור בקרית גת של שבבים בטכנולוגיה של 22 ננומטר, החל לייצר רק בשנת 2012, אבל כבר עכשיו הוא נחשב לטכנולוגיה מיושנת יחסית. זאת כאשר המפעל שהוקם בשנה שעברה באירלנד מייצר כבר בטכנולוגיה המתקדמת בדור אחד ממנו, של 14 ננומטר. ייתכן שכבר בשנה הבאה או בזו שאחריה פס הייצור המקומי כבר לא יהיה רלוונטי, ואינטל תידרש להחליט מה לעשות עמו. הסיכויים שאינטל תחליט לשדרג דווקא את פס הייצור הנוכחי היו גבוהים, משום שאינטל משדרגת פס ייצור כל שני דורות, ואילו הדור הבא (10 ננומטר) נמצא בדיוק שני דורות מעל הטכנולוגיה הנוכחית המיוצרת כאן.

 

ישראל הצליחה לעקוף את אירלנד בתחרות

 

דדי פרלמוטר, מי שכיהן עד פברואר האחרון כסגן נשיא אינטל העולמית, התראיין השבוע ל"כלכליסט" והתייחס לדיון הציבורי על המענקים והטבות המס בשווי מיליארדי שקלים שהמדינה מעניקה לחברות הענק, בהן אינטל. "אני תמיד שמח שיש דיון ציבורי בנושא, כל עוד הוא לא מתגלגל לרמה הפופוליסטית ", אמר פרלמוטר. "האם זו בעיה שאינטל כל כך קריטית? כן, אבל זו בעיה גם שההייטק הישראלי לא יוצר חברות גדולות".

 

כשנשאל האם המחיר הראוי לנוכחות אינטל בישראל הוא שהממשלה תשלם לה מיליארדים על חשבון משלם המסים, אמר פרלמוטר כי "הייתי שמח אם היו עוד חברות כאלה. יש אנשים, כמו יוסי ורדי, שאומרים שאין בעיה ־ יש סטארט־אפ ניישן שמייצרים הייטק. כשאני שואל אותו מה עם חברות גדולות, הוא אומר שיש כאן את אינטל. אני חושב שיש מקום לחברות בינלאומיות, בין אם על ידי רכישה או בין אם חברה שתגדל לבדה".

 

לפני שנתיים בחרה אינטל להקים מפעל חדש באירלנד, והטענה היתה שישראל לא נבחרה בגלל שהציעה תנאים כספיים פחות טובים. פרלמוטר אישר את הטענה הזו וסיפר שהוא ראה את המספרים: "אירלנד במפורש הציעו יותר. אינטל השקיעו כאן יותר מ־10 מיליארד דולר והממשלה מכסה רק 15% מההוצאות. אם היו בישראל 20 חברות בסדר הגודל הזה, אז אולי אינטל לא חשובה. אבל כשאין אף אחת אחרת במקום, אם הייתי שר האוצר הייתי נזהר. אינטל מבטיחה פחות ממה שהיא עושה בסוף, ובגלל זה הפוליטיקאים מהססים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x