בדיקת כלכליסט
טושיבה Portege Z30: אלוף במשקל נוצה
הלפטופ החדש של החברה הוא הקל ביותר בקטגוריה, מאפשר בחירה בין ווינדוס 7 ו-8, מציג ביצועים מעולים וזמן סוללה של יותר מעשר שעות. חבל שרזולוציית המסך נמוכה ושלא תמצאו עליו יותר מדי יישומים
- Dell XPS 13, מהדורת 2014: הברקה הנדסית קטנה, יתרון גדול
- אסוס T300L: רובוטריק יוקרתי
- לנובו Yoga 2: כתום הוא השחור החדש
עיצוב ומבנה: הסוד הוא במגנזיום
זהו האולטרה-בוק הכי קל שבחנתי; משקלו, 1.1 ק"ג, גורם למשתמש להרגיש כאילו המחשב ריק. מהנדסי טושיבה הגיעו למשקל שכזה הודות לטריק שאימצו מסוני ושיפרו: שימוש במגנזיום, בתצורה של כוורות - מה שמבטיח גם גמישות ועמידות וגם משקל נוצה. לא נמכר כיום בישראל אף לפטופ בתצורת 13.3 אינץ' אחודה (ללא מסך נתיק) ששוקל פחות.
איכות ההרכבה טובה מאוד. אמנם לא מדובר בעיצוב של יחידה אחת כפי שניתן למצוא במחשבי לנובו, אסוס ו-Dell, אך עדיין לא תמצאו ב-Z30 רכיבים פלסטיקיים מהסוג שאיפיין את הדורות הקודמים של מחשבי טושיבה; אם לשפוט לפי אולטרה-בוק זה, החברה יישרה קו עם יתר היצרניות בכל הנוגע למחשבי עילית.
גוף המחשב כסוף, עם הברשה עדינה מאוד שנותנת מראה יוקרתי וגם מונעת הצטברות של טביעות אצבע. צירי המסך נראים מאסיביים ביחס לגוף, אך לא ברור אם מדובר בחיפוי גדול או בציר עבה. בסך הכל, המחשב נראה מאוד אלגנטי, אבל סולידי ופשוט.
ממשק ומערכת הפעלה: 7 או 8, מה שמתחשק לכם
המסך הוא הנקודה החלשה ביותר במחשב; הוא בעל רזולוציה של 1,366 על 768 פיקסל, מה שאמנם יספק את המשתמש הארגוני אך יגרע מחוויית המדיה של המשתמש הפרטי. הבהירות שלו ממוצעת והוא מסוגל לעבוד תחת תאורה ישירה. המסך, בניגוד לרבים אחרים בשוק, אינו מבריק - מה שמאפשר גם עבודה תחת אור השמש.
ה-Z30 מגיע עם אפשרות שחבל מאוד שאין בכל לפטופ בישראל: היכולת לבחור בין ווינדוס 7 האהובה ובין ווינדוס 8 החדשנית - אך הפחות פופולרית. אין הרבה חברות שמאפשרות לבחור בין מערכות ההפעלה, בעיקר בשל לחץ מצד מיקרוסופט, ששואפת להציג נתוני אימוץ מהירים למערכת ההפעלה האחרונה שלה. העניין הוא שמי שיבחר בווינדוס 7 לא יממש את הפוטנציאל המלא של החומרה. מעניין לראות מחשב שמריץ ווינדוס 7 בעידן ווינדוס 8; הוא עדיין פועל בצורה חלקה וחוויית השימוש פחות מגניבה אבל מוכרת ונגישה יותר.
המקלדת של המחשב מתאפיינת בפריסת מקשים טובה, שמבטיחה הקלדה נוחה (ויש בה מקש אנטר שבאמת נראה כמו אנטר זוויתי - משהו שנדיר למצוא היום). אבל קפיציות המקשים חלשה והם נותנים תחושה מעט רופפת. למקלדת תאורה אחורית אוטומטית. משטח העכבר הוא כפול, בדומה למחשבי לנובו: משטח סטנדרטי, מעליו כפתור ניווט באמצע המקלדת - תצורה שמאפיינת מחשבים עסקיים. מתחת למשטח העכבר תמצאו קורא טביעות אצבע, כלי אבטחה שימושי שפעל היטב וזיהה את האצבע שלי כמעט בכל סריקה.
סט השקעים של המחשב הוא המרשים ביותר בקטגוריה: יש לו 3 שקעי USB, שקע HDMI בגודל מלא, שקע תצוגה VGA, חריץ לכרטיסי זיכרון SD, חריץ לכרטיס SIM לתקשורת סלולרית ואפילו חריץ לכרטיסי הרחבה אקספרס (להתקנת כרטיסי אודיו, וידאו, תקשורת - לרבות מצפינים ועוד) - אלמנט שנדיר למצוא היום אפילו במחשבים עסקיים.
מולטימדיה ואפליקציות: לחובבי וידאו צ'ט
הרמקולים הם בעלי עוצמה בינונית ואיכות בינונית. המסך אמנם מציג בהירות גבוהה ואיכות צבע טובה, אך הרזולוציה הנמוכה יחסית עשויה להפריע לווידאופילים למיניהם ולמי שנוהג לצפות בסרטי FHD על המחשב. ל-Z30 יש מצלמה קדמית באיכות של 2 מגה-פיקסל, בעלת חיישן תאורה רגיש שמציג תמונה ממוקדת בתנאי תאורה שונים - יתרון לחובבי שיחות הווידאו. עוד נקודה מעניינת במחשב שבדרך כלל לא מתבלטת היא המיקרופונים שבחזיתו, אשר מציגים איכות אודיו טובה מאוד בשיחות הווידאו.
חבילת התוכנה של ה-Z30 מצומצמת מאוד: תמצאו עליו יישום לניטור ביצועי המחשב, יישום איביי, אמזון, סקייפ ותו לא. משתמשים מתקדמים יאהבו את העניין, כי מבחינתם יהיו על המחשב פחות תוכנות מיותרות למחוק. ואולם, הייתי רוצה לראות על המחשב תוכנות לניהול מדיה או חנויות מקוונות - שירותים שימושיים עבור משתמשים מתחילים.
ביצועים: חזק, אך עם מרחב אחסון מוגבל
ה-Z30 מונע במעבד אינטל Core i5 4300U, בעל שתי ליבות במהירות 1.9 גיגה-הרץ (שמסוגל להאיץ ל-2.5 גיגה-הרץ במאמץ) ויש לו שמונה גיגה-בייט של זיכרון פעולה - חומרה חזקה שמפעילה בצורה חלקה כל תוכנה שתריצו. נקודת החולשה היא הכונן הקשיח, SSD בנפח של 128 גיגה-בייט בלבד - מה שאולי יספק את מי שרוב הקבצים שלו מאוחסנים בשירותי ענן, אבל לא את מי שמחזיק אוסף מוזיקה וסרטים מכובד על המחשב.
כרטיס המסך, 4400HD מבית אינטל, מבטיח ביצועים גרפיים ראויים ביישומים שגרתיים ומשחקי פנאי. ניתן להריץ עליו גם משחקי תלת ממד תובעניים, אך רק בהגדרות התצוגה הנמוכות ביותר. בתחום הביצועים, המחשב לא מתבלט מעל ליתר המתחרים בקטגוריית המחיר שלו.
סוללה והתחממות: קרוב לחצי יממה
כאן מציג ה-Z30 יתרון חשוב: יש לו סוללת ארבעה תאים שהספיקה לי לקצת יותר מעשר שעות של פעילות רצופה בשימוש סביר (גלישה, האזנה למוזיקה, צפייה בסרט, תוכנות משרדיות). מי שגם יוריד את בהירות המסך למינימום האפשרי יוכל להגיע לכמעט 11 שעות. מדובר בנתון טוב יותר משל כמעט כל מחשבי הקטגוריה. מהנדסי טושיבה הצליחו להגיע להישג הזה הודות לרזולוציה הנמוכה של המסך, שמצריכה פחות משאבי עיבוד. המחשב לא מתחמם בצורה בולטת בפעולתו וכולל מאוורר שקט אחד שפועל כל הזמן.
סיכום ואלטרנטיבות: לסוכן הנוסע
הפורטג' Z30 הוא אולטרה-בוק מרשים, שמראה שלטושיבה בהחלט יש מה להציע למשתמשי המחשב הנייד. העניין הוא שאיכות התצוגה שלו פשוט לא עומדת בתחרות. אני יכול להבין את הבחירה של טושיבה: לחברה יש סדרת לפטופים שנקראת KiraBook וכוללת מחשבי עילית בעלי מסך ברזולוציית 2,556 על 1,440 פיקסל בצפיפות פיקסלים מעולה שמזכירה סמארטפונים - ואי אפשר למכור מחשב שיאפיל על סדרת הדגל.
אגב, גם הקירה-בוק שוקל 200 גרם יותר מה-Z30. משתמשים שמחפשים לפטופ עסקי קל ונוח יהנו מאוד מה-Z30; לעומתם, מי שמחפש מחשב שגם יהיה פלטפורמת מולטימדיה עיקרית - לצפייה בסרטים או למשחקים בבית - כנראה יעדיף את אחד המתחרים, שלהם מסכים ברזולוציה גבוהה יותר ונפח אחסון מוגדל. המחשב עולה 6,800 שקל ברשת באג - מחיר ממוצע למחשבי עילית עסקיים בישראל.