בדיקת כלכליסט
Dell XPS 13, מהדורת 2014: הברקה הנדסית קטנה, יתרון גדול
החברה האמריקאית בנתה לפטופ דק, קל וחזק בעל מסך שלא מתרגש מאור השמש ומציג איכות צבע מעולה.החסרונות היחידים שלו מחיר שמרחיק אותו מרוב המשתמשים - והעובדה שהוא נוטה להתחמם במאמץ
חברת Dell עברה שנה מאוד טעונה: היא עברה לידיים פרטיות, הואשמה במכירת מחשבים לסוריה על אף חרם אמריקאי והתמודדה עם תחרות אכזרית מצד לנובו בחזית הלפטופים ועם המשך כרסום הטאבלטים במכירות בדומה ליתר היצרניות.
- כרומבוק, הדור הבא: זמן סוללה משופר, ללא מתכות דמים
- לנובו Yoga 2: כתום הוא השחור החדש
- אסוס T300L: רובוטריק יוקרתי
בעוד שכמה מדגמי הביניים שלה זכו לביקורות לא מחמיאות בשל ביצועים לא אחידים ובחירת חומרים, עדיין מדובר בחברת מחשבים שבונה מחשבי פרימיום טובים מאוד; אם לשפוט לפי אולטרה-בוק הדגל שלה, עוד מחזיקה כמה אסים בשרוול. המחשב, XPS 13 בגרסת 2014 נחת לאחרונה בישראל - ומציב תחרות משמעותית לשאר היצרניות בצמרת טבלת מחשבי הפרימיום.
עיצוב ומבנה: 13 בגוף של 12
ה-XPS 13 החדש הוא מתיחת פנים לדגם של השנה שעברה. מבחוץ, הוא נראה אותו הדבר: גוף אלומיניום דקיק שהוא כסוף מבחוץ ושחור מט בסביבת המקלדת. תחתית הלפטופ עשויה פולימר שחור נעים למגע. העיצוב הזה מזכיר את הדור הראשון של האולטרה-בוקים (ואת המקבוק אייר, אביהם הרוחני) אבל לא נותן תחושה מיושנת: ה-XPS 13 הוא מחשב יפה ומרשים. איכות ההרכבה מעולה; גופו עשוי שני לוחות, מה שמשפר את עמידותו לאורך זמן, במיוחד במקרי נפילות ומכות. ואולם, כנראה שהפינות הדקיקות של חלקו העליון לא יעמדו בנפילה בלי לקבל כמה חריצים וסימנים.
היתרון הגדול ביותר שלו הוא בבחירה עיצובית מאוד פשוטה: המסך שלו, בגודל 13.3 אינץ', הוא בעל מסגרת דקה מאוד. בכך, גודלו דומה לשל מחשב 12.5 ואפילו 12.1 אינץ' והוא תופס פחות מקום בתיק. משקלו, לעומת זאת, עדיין מאפיין את המחשבים האחרים בגודלו: 1.4 ק"ג. הוא מעט כבד מהמתחרים מבית אסוס, סמסונג ואפל - אך לא בצורה מורגשת.
המסך הוא מהטובים בקטגוריה: הוא מציג רזולוציה של 1,920 על 1,080 - רזולוציית full HD טבעית והבהירות היא גבוהה במיוחד, יותר משל הסמסונג ATIV Book 9, המקבוק אייר, הטרנספורמר T300L של אסוס וכמעט כל אולטרה-בוק אחר שנמכר בישראל. בניגוד לדגם שהושק בשנה שעברה, ה-XPS 13 בגרסת 2014 מצויד במסך מגע, בעל משוב מצוין ומדויק.
ממשק ומערכת הפעלה: הרבה נדל"ן פנוי
למחשב מקלדת בפריסה רחבה מאוד, דבר שבולט לעין עוד לפני שהנחתם עליה אצבע. זה נראה כאילו יש הרבה מקום פנוי בסביבת המקלדת, מה שיכל למשל, לשמש להגדלת מקשי החיצים, שהם קטנים ודקים מאוד. המרחק בין מקש למקש מבטיח הקלדה מהירה ונוחה.
עדיין מדובר במקלדת סטנדרטית, בה כפתורים כמו Caps Lock ו-Tab הם גדולים ובולטים מאוד, על חשבון מקשים אחרים. ואולם, היא תהיה נוחה לעבודה גם עבור הבררנים שבכם. המקלדת מוארת בתאורת LED לבנה, בעוצמה קבועה.
משטח העכבר בינוני בגודלו - קצת קטן משל המתחרים מבית אסוס, אפל, סמסונג או סוני, אבל עדיין נוח לעבודה ומדויק מאוד. למחשב סט שקעים דל ביחס לקטגוריה - שני שקעי USB, שקע תצוגה וחסל. על ה-13 מותקנת הגרסה התקנית של ווינדוס 8, ללא תוספות מיוחדות.
מולטימדיה ואפליקציות: צפייה קבוצתית
גולת הכותרת היא, כאמור, המסך: כיף לצפות בו בסרטים - הצבעים חדים, מדויקים ומאוזנים. זווית הצפיה רחבה ומאפשרת גם לשניים או שלושה אנשים לשבת מולו ולצפות בבירור. בזירת האודיו, המחשב פחות מרשים: הרמקולים שלו ממוקמים בחזיתו, ללא סבכה חיצונית והצליל שלהם מעט מתכתי בנמוכים ומאוד עמום בגבוהים. העוצמה היא סבירה, לא גבוהה משל מחשבים דומים שבדקנו. למחשב מצלמה קדמית באיכות 720p, מה שנחשב לסטנדרט החדש בלפטופים עסקיים אך צפוי לשרת נאמנה את חובבי הוידאו צ'ט למיניהם.
חבילת האפליקציות של המחשב דלה מאוד: תמצאו עליו רק את יישומי קינדל ואמזון לצד יישומי ווינדוס 8 הסטנדרטיים. בעוד שמשתמשים מתקדמים יראו בכך יתרון, המשתמש הממוצע עשוי להרגיש שחסרות לו אפליקציות שעתה יצטרך לחפש בעצמו.
ביצועים: חזק בפנים, חם בחוץ
ל-XPS 13 החדש יש מעבד אינטל Core i5 4200U כפול ליבה במהירות 1.8 גיגה-הרץ מהדור הרביעי (שמסוגל להאיץ ל-2.4 גיגה-הרץ במאמץ), 8 גיגה-בייט של זיכרון פעולה ומעבד גרפי אינטל 4400HD. הכונן הקשיח שלו, SSD מבית SK, הוא לא המהיר שבחבורה אך עדיין מציג ביצועים טובים ונפח האחסון שלו הוא 256 גיגה-בייט.
החומרה הזו מבטיחה ביצועים חלקים לחלוטין ביישומים בסיסיים וביצועים סבירים בתוכנות תובעניות (עיבוד גרפיקה, למשל). ואולם, עם אתגרים גרפיים מורכבים כמשחקים הוא לא אמור להתמודד. ה-XPS 13 יוכל להריץ משחקים, אך רק בהגדרות הגרפיקה הנמוכות ביותר. בסופו של דבר, לא מדובר במחשב שנועד לכך.
זמן הסוללה של ה-XPS 13 הוא מהטובים שבקטגוריה ועומד על קצת פחות משמונה שעות בשימוש סביר. בשימוש סגפני (בהירות נמוכה, הפעלת יישומים פשוטים וכו') תוכלו להשתמש בו גם שמונה שעות ברציפות. בסך הכל, זה נתון מכובד, כראוי למחשב דגל. בזירת ההתחממות המבנית, לעומת זאת, ה-13 מאכזב: בגלל המבנה הקטן שלו, הארכיטקטורה הפנימית דחוסה ולפיכך תוכלו להרגיש בהתחממות בולטת בחלקו התחתון בעת הפעלה ממושכת של יישומים תובעניים. זה לא שהמחשב לוהט, אבל בקיץ הישראלי לא נוח להחזיק על הברכיים מוצר שמחמם אותן. סביבת המקלדת, לעומת זאת, נשארת קרירה.
סיכום ואלטרנטיבות: שווה את הכסף
מי שהחליט לקנות לפטופ פרימיום בישראל יצטרך להיפרד מכ-6,000 שקל - וזו עובדה. ה-XPS 13 עולה החל מ-6,800, לא סכום פעוט. רוב האלטרנטיבות מבית סוני, סמסונג, לנובו ואסוס נופלות ממנו בבהירות התצוגה, מה שעושה אותן פחות מתאימות למי שנוהג לעבוד על המחשב בנסיעות או בחוץ.
גם זמן הסוללה הממושך שלו הוא יתרון בולט. ואולם, מי שמעוניין להשתמש במחשב בעיקר ליישומי מולטימדיה כסרטים ומשחקים עשוי לבחור בדגם בעל רזולוציית תצוגה גבוהה יותר. בסך הכל, ה-XPS 13 הוא אולטרה-בוק מצוין שלא יאכזב את המשתמש הממוצע. חשוב לזכור שיתרונם של מחשבי הפרימיום על לפטופים פשוטים וזולים יותר מתמצה באיכות החומרים ובשיפור בביצועים. מחשב כ-XPS 13 הוא מעל ומעבר עבור משתמשים בסיסיים, להם אנו ממליצים לבחור במחשבים פשוטים וזולים יותר.