$
הייטק והון סיכון

לשכת המדען הראשי תהפוך לתאגיד שיתכלל את תחום ההייטק

המיזם, אותו מוביל משרד הכלכלה בשיתוף עם משרדי האוצר והמשפטים, נועד לאפשר לממשלה לשפר את תמיכתה בחברות הטכנולוגיה בארץ. בין היתר, יוכל הגוף החדש לסייע בהקמה מהירה של קרנות ולהאיץ עסקאות

מאיר אורבך 14:0915.06.14
לשכת המדען הראשי במשרד הכלכלה היא התחנה הראשונה והאחרונה של כל תעשיית ההייטק בישראל. לדעת רבים - ביניהם אבי חסון, המדען עצמו - צריכה הלשכה לעבור ארגון מחדש כדי להתמודד טוב יותר עם תעשיית החדשנות העולמית. כיום תקציב המדען הראשי עומד על כ-1.5 מיליארד שקל בשנה למענקים.

בשיחה עם "כלכליסט" אמר עמית לנג, מנכ"ל משרד הכלכלה שבכוונתם לעשות שינוי מהותי בתפקידי המדען הראשי. המשרד, בשיתוף עם משרד האוצר ומשרד המשפטים, החלו לפעול לייסוד תאגיד שירכז את כל פעילות הממשלה בתחום ההייטק. המיזם נתקל בהתנגדות מצד חלק מעובדי משרד הכלכלה, שלא צפויים לעבור לתאגיד החדש.

 

עמית לנג, מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג, מנכ"ל משרד הכלכלה

 

 "אנחנו לא מתכוונים להעביר אף אחד לשם בכח אבל כן מי שיעבור לעבוד שם לא יהיה יותר עובד ממשלתי", אמר. "אנחנו רוצים להעצים את המדען הראשי ולתת לו כלים נוספים. הוא עושה את אותם הדברים 20 שנה ועושה אותם טוב. אנחנו ערים למציאות משתנה של עולם גלובלי ועדים למהלכים של מדינות שונות בעולם שמבוססות על הניסיון הישראלי ולוקחים את זה צעד קדימה. אנחנו רוצים להוביל את זה בעולם ולא להיות נגררים", אמר לנג. "המדען הראשי יהיה יו"ר התאגיד החדש ובחלק אחר של זמנו ישמש עדיין כמדען הראשי של משרד הכלכלה".

 

תחילת העבודה: בעוד שנתיים

 

"כיום המדען הראשי מוגבל בכלים שהוא יכול להעמיד לרשות חברות ההייטק השונות. אנחנו חייבים לחדש את ארסנל הכלים ולתת עוד אופציות. פותחו בעולם אפשרויות רבות למנף כסף פרטי וכסף ציבורי", הסביר לנג. בין הכלים שנבחנים על ידי משרד הכלכלה הוא האפשרות למימון משותף והקמה של קרנות במהירות על ידי חלוקה של המימון בין המדינה ליזמים פרטיים.

 

אפשרות נוספת שנבחנת על ידי משרד הכלכלה היא לקחת אחוזי בעלות במסגרת ההשקעות שמבצע המדען. כיום מענקי המדען אינם מאפשרים קבלה של אחוזי בעלות ועם השינוי יתאפשר הצעד. "אין לנו כוונה להיות בעלים של חברות אלא לשמש זרז לעסקאות ולהיות תמריץ למשקיעים נוספים להיכנס לחברות", הוסיף לנג. על פי הערכות, ב-2015 עדיין מרבית עבודת המדען הראשי תיעשה בשיטה הנהוגה כיום עם ניסיונות להתחיל במהלך 2016 בעבודה מלאה במסגרת התאגיד.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x