מנכ"ל פוקסקון: העובדים התאבדו בגלל בעיות בבית
לטענת טרי גו, יצרנית רכיבי האייפון ומכשירי מובייל רבים אחרים כלל לא אחראית ל-20 מקרי ההתאבדות של עובדיה. הפיתרון של החברה: במקום לשפר את תנאי העבודה הקשים, מוחלפים העובדים ברובוטים
אחרי שזכתה למטחי ביקורת על היחס לעובדים בעקבות שורה של מקרי התאבדות במפעליה, יצרנית האלקטרוניקה הקבלנית הסינית פוקסקון מתנערת מאחריות וטוענת כי העובדים שהתאבדו עשו זאת בגלל בעיות אישיות ולא בגלל תנאי העבודה. מאז 2007 התאבדו כ-20 מעובדיה - לפי הערכות ומכתבי התאבדות, בשל הדרישה לשעות עבודה ארוכות, לחץ מתמיד, מרחק מהמשפחה (רבים מהעובדים גרים במפעלים) ועוד.
- גוגל מסייעת ליצרנית האייפון פוקסקון בפיתוח פסי ייצור רובוטיים
- הייצור בסין משתלם פחות; פוקסקון פונה לארה"ב
- צרות לאפל: גם יצרנית הרכיבים החדשה שלה מתעללת בעובדים
את הדברים אמר טרי גו למשקיעי הון האי, באסיפת בעלי מניות שנערכה אמש. הון האי היא החברה הגדולה ביותר בקבוצת פוקסקון, שאחראית על כל פעילויות הייצור הקבלני שלה. לטענת גו, המספר הגבוה של התאבדויות הוא תוצאה בלתי נמנעת של היקף כוח האדם העצום שמועסק במפעלי החברה (470 אלף איש באיזור העיר שנזן לבדה).
"חלק קטן מההתאבדויות עשוי לנבוע מהעבודה המונוטונית, אבל 90% מהן ארעו בגלל סכסוכים משפחתיים או בעיות במערכות יחסים", טען גו. לדבריו, מעטים המפעלים בסין שעולים על הסטנדרטים שהחברה הציבה מבחינת היחס לעובדים.
העובדים זייפו ניסיון התאבדות כדי לקבל פיצויים
משבר ההתאבדויות בפוקסקון החל ב-2010, כאשר במהלך אותה שנה החליטו לא פחות מ-18 עובדים בחברה לשים קץ לחייהם (4 מהם שרדו את ניסיון ההתאבדות). בעקבות גל ההתאבדויות פתחה ממשלת סין בחקירה, שכללה 230 חוקרים שבדקו את מתקני החברה במשך שבועיים. "הם רצו לפרסם את פרטי החקירה, אבל בעקבות אחד השרים בממשלה, שלא אנקוב בשמו, לא התאפשר להם", אמר גו, שטען כי הדו"ח הוכיח שתנאי העבודה בחברה טובים יותר מאלה של 95% מהחברות הייצור הסיניות. בהערה אחרת ותמוהה למדי, טען גו כי התאבדויות הן סיבת המוות השניה בשכיחותה בעולם אחרי עקיצות יתושים שגורמות למלריה, למרות ששני גורמי המוות לא מצויים כלל בעשיריה הראשונה של סיבות המוות הנפוצות.
גו אף האשים חלק מהעובדים בביום נסיונות התאבדות כדי לקבל פיצויים מהחברה, וטען כי הפיצויים שהחברה שילמה למשפחות היו גדולים כל כך שהן "לא ידעו כיצד לנצל אותם".
אחד הפתרונות שפוקסקון מצאה למשבר, במקום לשפר את תנאי העבודה, הוא פשוט לוותר על עובדי הייצור לחלוטין. החברה הקימה לאחרונה מפעל אוטומטי לחלוטין בעיר שנגדו, חשף גו, שמשתמש ברובוטים שפועלים 24 שעות כדי לייצר "מוצר עבור חברה מפורסמת מאוד", שאת פרטיו הוא סירב לחשוף. החברה פיתחה רובוטים לייצור תעשייתי שמשולבים בקווי הייצור שלה בקצב של 30 אלף בשנה ומחליפים חלק מהעובדים.