חייל צה"ל גייס יותר מ־22 אלף דולר ליחידה שלו במימון המונים
צבי ויזל, המשרת בנח"ל החרדי, פתח קמפיין גיוס כספים לצורך רכישת ציוד לפעילות היחידה שלו. עם זאת, אף שהקמפיין הצליח לעבור את יעד הגיוס שלו, הוא מנוגד לפקודות צה"ל ולכן הכספים צפויים לשוב לתורמים. צה"ל: "המקרה נבדק"
מימון ההמונים מגיע לצה"ל: חייל הנח"ל החרדי צבי (טוד) ויזל פתח קמפיין מקוון לגיוס כספים מגולשים עבור רכישת ציוד לפעילות היחידה שלו. במסגרת הקמפיין, שהושלם בשבוע שעבר, הצליח החייל לגייס יותר מ־22 אלף דולר, אולם היוזמה מנוגדת לפקודות הצבא, ולכן הכספים צפויים לשוב לתורמים.
- כך תממנו סטארט-אפ בלי קרנות, אנג'לים והלוואות
- "פתאום מיליון איש יראו את החוכמה של הילד"
- סיכום 2013 של קיקסטארטר: התמונה אופטימית. והמציאות?
ויזל משרת בגדוד 97 (הנח"ל החרדי), שפועל בימים אלו בגדה המערבית. ביולי הוא פתח קמפיין באתר טילט (Tilt), שבדומה לאתרים מוכרים יותר כמו קיקסטארטר, מאפשר למשתמשים לאסוף כספים מגולשים לטובת מימון מיזמים ופרויקטים שונים.
בחור הישיבה מניו ג'רזי שהתגייס לנח"ל
טרם גיוסו לצה"ל למד ויזל בישיבה בניו ג'רזי, ומאוחר יותר בישיבת ארץ הצבי בירושלים. בתגובה לפניית "כלכליסט" הוא אישר כי מדובר בקמפיין אותנטי, אך סירב להשיב על שאלות נוספות והפנה לדובר צה"ל. בצה"ל סירבו לבקשת "כלכליסט" לראיין את ויזל.
עם זאת, האתר גוקר הצליח לשוחח עם ויזל בסוף השבוע, ובשיחה הוא סיפר כי לא התכוון להפוך את גיוס הכספים לקמפיין מימון המונים, אלא ייעד אותו למשפחה ולחברים. "כשפתחתי את הקמפיין לא חשבתי על המשמעות של זה", אמר, "יצרנו את הקמפיין באתר מימון המונים, אבל המטרה היתה לגייס תרומות ממשפחה ומחברים, שאליהם נשלח הלינק. צה"ל יודע שהחיילים שלו מגייסים תרומות ממשפחה ומחברים בארה"ב כדי לקנות ציוד ליחידות שלהם".
"היחידה שלי ידועה בהתמחותה בלחימה אורבנית ופעילות נגד טרור", כתב ויזל בדף הקמפיין. "מאז החטיפה הטרגית ורציחתם של שלושת תלמידי הישיבה, אייל, גלעד ונפתלי, היחידה שלי עובדת ללא הפסק כדי לאתר ולעצור טרוריסטים, להרגיע מהומות אלימות ולהבטיח את ביטחון היהודים באזור".
עוד כתב ויזל בדף הקמפיין כי מכיוון שהגדוד שבו הוא משרת הנו חדש יחסית, סכומי הכסף שמוקצים לו לצורך רכישת ציוד נמוכים בהשוואה לאלו שמוקצים ליחידות אחרות. "הכסף ישמש לרכישת ציוד הכרחי, כמו מגני ברכיים, פנסים, מנשאי מים, חוסמי עורקים, אפודי מגן ואמצעים נוספים שישמשו להגנת החיילים", הוא כתב.
לגבי האופן שבו ייעשה שימוש בציוד שיירכש מהכספים שיתרמו, ויזל אמר שהדבר יכלול גם "לוחמה בשטח עירוני ופעילות נגד טרור": "זו המומחיות של היחידה שלנו, ונשתמש בציוד המגן שלנו בכל משימה שנצא אליה. מהניסוח של הקמפיין משתמע שאנחנו קונים 'ציוד ללחימה', אבל מדובר בציוד מגן. גם עכשיו ה'לחימה' שלנו היא למעשה הגנה נגד טרור".
במפתיע, גיוס כספים לרכישת ציוד צבאי אינו סותר את תנאי השימוש של טילט, ומהאתר נמסר לגוקר: "בקמפיין מצוין בבירור שהכסף ישמש לרכישות ציוד הגנה ובטיחות, ולכן הוא לא מפר את תנאי השימוש שלנו. בנוסף למערכת האימות ומניעת ההונאה האוטומטית שלנו, אנחנו גם מאמתים קמפיינים ידנית (כולל את זה), לפני העברת כספים מהתורמים למארגן. אנחנו מתייחסים לנושא במלוא הרצינות, ואפילו ביצענו בדיקה משפטית של הקמפיין".
יעד הגיוס של ויזל עמד על 20 אלף דולר, ועד תום הקמפיין 183 איש תרמו ליחידה 22,241.75 דולר בדיוק.
"פקודות הצבא אוסרות על חיילים לגייס תרומות"
חרף כוונתו של ויזל לגייס כספים רק ממשפחה וחברים, נראה שהאופן שבו נעשה הגיוס מנוגד לנוהלי צה"ל, שאוסרים על חיילים לבקש תרומות באופן כלשהו. מצה"ל נמסר בתגובה לפניית "כלכליסט": "פקודות הצבא אוסרות על חיילי צה"ל לפנות או לבקש תרומות, וצה"ל מתייחס בחומרה לחריגה מפקודות אלו. המקרה המדובר נבדק ומטופל".