46.3 מיליארד סיבות להשקיע במניעת הונאות בענף התקשורת
למרות שכיום עלויות התקשורת ירדו פלאים, תעשיית ההונאות עובדת במלוא המרץ. בשנה שעברה ההפסדים ההמצטברים לתעשיה כתוצאה מהונאות נאמדו בכ-46 מיליארד דולר
לפני מספר חודשים עבדתי על רעיון כללי לשימוש בטכנולוגיות ביג-דאטה למניעת הונאות גבייה ברשתות תקשורת. נפגשתי עם מומחה האבטחה שלנו וכהצגתי בפניו את הרעיון, הוא נתן בי מבט מלא רחמים של מי שמשתתף בצערי ואמר "למי בכלל אכפת מהונאות בגביית תשלום? מי יטרח לרמות היום, כשהשיחות כל כך זולות?". אבל בכל זאת, החלטתי לא לוותר ולבדוק את המספרים.
- האקרים יכולים לפרוץ לאייפון שלכם על ידי שליחת הודעת טקסט
- טכנולוגיה נגד הונאות פיננסיות: כשהבנק תופס אותך בחופשה בסיישל
- סמסונג השיקה את פלטפורמת KNOX בישראל
ארגון ה-CFCA המפקח על הונאות ברשתות תקשורת (Communications Fraud Control Association) פרסם דו"ח מרתק בשם "סקר ההפסדים הנובעים מהונאות ברמה הכלל עולמית ב-2013". הנתונים לדו"ח סופקו על ידי מומחי אבטחה ואיתור הונאות הפועלים בענף התקשורת, ומעורבים בצורה ישירה באיתור וסיכול של הונאות ברשתות תקשורת.
הסקר בחן תגובות שהגיעו מ-93 מפעילי תקשורת מכל העולם ומכל מגזרי התעשייה, החל במפעילי תקשורת קטנים (המעסיקים כאלף עובדים ומעלה) וכלה במפעילים גדולים (המעסיקים כ-100 אלף עובדים ומעלה) מכל תחומי הפעילות: התקשורת הניידת, הקווית, הפס הרחב והפס הצר.
מפעילי התקשורת שהשתתפו בסקר, מספקים שירותים בתחומים רבים בהם קול, תקשורת נתונים, שירותים פיננסיים ומפיצי תכנים. מהסקר עולה, כי סכום ההפסדים הכלל עולמיים שנגרמו ב-2013 כתוצאה מהונאות, מוערך ב-46.3 מיליארד דולר בשנה, ומהווה כ-2.09% מסך הכנסות ענף התקשורת.
שיטות ההונאה הנפוצות ביותר שעולות מהדו"ח הן: הונאת רישום מנוי, פריצה למערכות של מרכזיות ארגוניות (PBX), השתלטות עוינת על חשבונות וגניבת זהות, פריצה למערכות VoIP, והונאת ספק שיחות (דילר).
סוגי ההונאות הנפוצים ביותר על פי הדוח הם: הונאת נדידה (roaming), הונאת סיטונאי (Wholesale) רשתות תקשורת, הונאת שירות בתעריפי פרימיום, גניבות אות שידור (סיגנל) ממפעילי טלוויזיה בכבלים ובלוויין, והונאות בתחום מכירות חוזרות של חומרה.
מבין עשר המדינות מהן יצאו רוב השיחות שבוצעו במסגרת ההונאות ניתן למנות את: ארה"ב, הודו, בריטניה, ברזיל, הפיליפינים, לטביה, פקיסטן, סומליה, ספרד ובולגריה. שימו לב שעשרת המדינות הללו אחראיות לבדן ל-35% מהשיחות.
מהדו"ח עולה עוד כי חברות שנפגעות מההונאות לא מדווחות על כך לרשויות אכיפת החוק, בעיקר מהסיבות הבאות: היעדר אמון שמערכת המשפט תטיל עונשים מרתיעים, היעדר הכרה בנזק הכלכלי של ההונאה עבור העסק, חוסר התייחסות בגלל מחסור בהוכחות, תפישה לפיה לרשויות אכיפת החוק אין עניין לעסוק בנושא, תפישה לפיה רשויות החוק אינן מבינות בנושא ולכן הסיכוי לאכיפה בתחום הוא מיזערי, ומחסור במשאבים.
סקר ה-CFCA מלמד כי תופעת ההונאות נמצאת בפירוש במגמת עלייה ואחראית להפסדים כספיים אדירים. ב-2013 מוערך סך הכנסות ענף התקשורת העולמי ב-2.214 טריליון דולר, בעוד שההפסד הנובע מהונאות מוערך בתקופה זו ב-46.3 מיליארד דולר, המהווים כ-2.09% מההכנסות. מ-2011, הצמיחה בהכנסות הענף בכל העולם מוערכת ב-3.7%, בעוד שהגידול בהיקף ההפסדים הכלל עולמיים הנובעים מהונאות מוערך ב-15.4%!
המסקנה הברורה היא כי הונאות תשלומים אמנם לא מתרחשות לעיתים קרובות בענף התקשורת העולמי, אבל כשהן מתרחשות, התוצאה עלולה להיות כואבת מאוד מבחינה פיננסית. מה שהכי מדהים הוא שמפעילי התקשורת מעדיפים להימנע מדיווח על הונאות לרשויות אכיפת החוק, כדי לא להסתמן כחברות בעלות רמת אבטחה נמוכה. בנוסף, הם אינם בטוחים שיש סיכוי ממשי לחשוף את עברייני הרשת חסרי הפנים.
אם כן, יישומי איתור וזיהוי הונאות הם בפירוש ברי-מימוש ומעשיים. יתרה מכך, יש צורך אמיתי בפתרונות שיזהו וימנעו הונאות שכאלה מבעוד מועד. ניתוח ביג דאטה הוא מפתח חשוב לפיתוח פתרונות מעין אלה ובהחלט מעניין לראות אילו פתרונות חדשים ייחשפו בעתיד.
הכותב הינו דירקטור לפתרונות בשיווק באודיוקודס