מדריך כלכליסט
מתי הכי כדאי לשדרג את הטלפון החכם?
בכל פעם שמגיע אייפון, גלקסי, אקספריה או One חדש לשוק מתחילה ההתלבטות: לרוץ לחנות ולקנות או לחכות? בכמה ירד המחיר? בחינת מחירי סמארטפונים בישראל לאורך שנה מראה כמה זמן כדאי לחכות כדי לקבל את ההנחה המשמעותית בין דגם לדגם
בדיקה שערך "כלכליסט", על בסיס מחירי הסמארטפונים שהוצגו ב-2013 וב-2014 באתר zap השוואת מחירים, מגלה שברוב המקרים המתנה של חצי שנה ואף פחות תספיק לקבלת הנחה של עשרות אחוזים.
בנוסף, לרוב אין סיבה מוצדקת לרכוש את המכשיר רק כשדגם חדש יותר עומד בפתח, כיוון שההנחה שתקבלו לא תהיה גדולה. אם בעבר נדרשו הצרכנים לשלם מחירים גבוהים תמורת סמארטפונים, שנקבעו בידי הספקיות והיבואנים הרשמיים, הרי שחוק ניתוק הזיקה אפשר ליבואנים מקבילים להציג מחירים נמוכים בהרבה - המוצגים בכתבה שלפניכם. חשוב, כמובן, לוודא שהיבואן שרוכשים דרכו את הסמארטפון הוא רציני ואמין, ויעניק אחריות ראויה למכשיר.
אפל
כמה לחכות: חצי שנה
השבוע תחל אפל למכור רשמית את אייפון 6 ו-6 פלוס בישראל, לאחר שהשיקה את המכשירים בחודש ספטמבר, שבמהלכו החלו הדגמים להימכר בארץ בהיקף מצומצם בידי יבואנים פרטיים. למרות התורים המסורתיים מול חנויות אפל ביום ההשקה, לצרכן הישראלי אין סיבה למהר.
אייפון 5S, שעלה בממוצע 3,615 שקל בספטמבר 2013, נמכר חצי שנה לאחר מכן במחיר הנמוך כמעט ב-500 שקל. ואולם, צרכנים שחיכו חצי שנה נוספת, עד להשקת אייפון 6, זכו בהנחה נוספת של כ-340 שקל בלבד, שאינה משתלמת בהתחשב בהמתנה הארוכה. התופעה חזרה גם בדגמי האייפון הקודמים, 5 ו-4S.
LG
כמה לחכות: שלושה חודשים עד חצי שנה
מחירי הסמארטפונים של LG צונחים במהירות בחודשים שלאחר השקתם, ואז נוטים להתייצב. G2, שנמכר תחילה במחיר ממוצע של 2,715 שקל, איבד 621 שקל ממחירו בתוך חצי שנה, אך רק 282 שקל נוספים בששת החודשים שלאחר מכן.
זאת, למרות השקתו של G3 החדש במהלך אותה תקופה, שהיתה אמורה כביכול להוזיל את G2. דגם G3 עצמו, שנמכר בארץ ביוני תמורת 3,386 שקל, הוזל באופן דרמטי יותר ועולה כיום כמעט 1,000 שקל פחות.
סמסונג
כמה לחכות: תשעה חודשים עד שנה
כמו אפל, גם סמסונג מציגה אחת לשנה מכשיר גלקסי S חדש. ואולם, בניגוד לאייפון, במקרה של סדרת גלקסי יש סיבה טובה לחכות שהמכשיר הבא בסדרה יתקרב למדפים לפני לרוכשים את הנוכחי. גלקסי S4, שעלה בממוצע 3,101 שקל בעת השקתו באפריל 2013, איבד כעבור חצי שנה 524 שקל ממחירו - הנחה לא רעה.
ואולם, צרכנים שחיכו עוד חצי שנה קיבלו הנחה נוספת משמעותית ביותר, בגובה 610 שקל. ההוזלה נרשמה בעיקר לקראת השקת גלקסי S5, במרץ השנה. לאחריה המחיר התייצב על כ-1,900 שקל, כ-40% פחות מהמחיר המקורי, וכיום ניתן למצוא אותו במחירים נמוכים מעט יותר.
HTC
כמה לחכות: שלושה חודשים עד חצי שנה
המקרה של HTC מעט מורכב יותר משל שאר החברות ברשימה. החברה הטייוואנית משיקה מכשיר דגל חדש בערך אחת לשנה, אך בהשקות הקודמות לקח כשלושה חודשים עד שהוא הגיע למגוון חנויות בישראל. One M7, שיצא במרץ 2013, החל להימכר בתפוצה נרחבת רק ביוני של אותה שנה.
צרכנים שהסתערו עליו עם הגעתו למדפים, במחיר ממוצע של 3,438 שקל, התאכזבו ודאי לגלות שתוך שלושה חודשים מחירו צנח ב-15%, והמגמה נמשכה גם בשלושת החודשים שלאחר מכן. ב-M8 החדש מגמה זו התמתנה מעט: הוא החל להימכר בארץ בחודש יולי, עם תגית מחיר ממוצעת של 2,908 שקל, וכיום הוא עולה 265 שקל פחות.
סוני
כמה לחכות: שלושה חודשים עד חצי שנה
מבין חברות הסלולר המצליחות בארץ, סוני משיקה דגמי דגל בתכיפות הגבוהה ביותר: בימים אלה היא מתחילה למכור את אקספריה Z3, הדגם הרביעי בסדרה שנחתה בארץ רק בתחילת השנה שעברה. אם אתם חושבים לקנות אותו - הניסיון מלמד שכדאי לחכות קצת.
אקספריה Z1, שעלה תחילה 3,309 שקל בממוצע, איבד בתוך שלושה חודשים בלבד 543 שקל ממחירו, עוד 397 שקל בשלושת החודשים שלאחר מכן, ומאז עלותו התייצבה באופן יחסי. גם Z2 הוזל בכ-25% בתוך חצי שנה, ממחיר של 3,790 שקל במרץ השנה ל-2,859 שקל בספטמבר. כיוון שהמרווחים בין ההשקות של סוני קטנים יחסית, Z1 עדיין מציג יכולות הפונות לרוב המשתמשים.