$
הייטק והון סיכון

למרות הגיוסים: הקרנות הישראליות משקיעות פחות בהייטק המקומי

קרנות הון סיכון השקיעו בסטארט-אפים בישראל כ-130 מיליון דולר מתחילת השנה. ואולם, חלקן של הקרנות הישראליות בהשקעה עומד על 19% בלבד. זאת, על אף שקרנות ככרמל ומאגמה גייסו עשרות מיליוני דולרים

אסף גלעד 11:5427.10.14
הסתיו האחרון היה שופע במיוחד עבור קרנות ההון סיכון הישראליות, כאשר שותפי הקרנות הישראליות כרמל ומאגמה הכריזו על השקת קרנות חדשות ועל תחילת השקעה מהן. כרמל, קרן ההון סיכון הותיקה של שלמה דוברת ואבי זאבי, הודיעה על גיוס של 194 מיליון דולר לקרן רביעית ואילו מאגמה של מודי רוזן ויהל זילקה גייסה 150 מיליון דולר בתוך חודשים ספורים. 

ולמרות זאת, חלקן של כלל קרנות ההון סיכון הישראליות במהלך הרבעון השלישי מעוגת ההשקעות בחברות הייטק ישראליות הולך ויורד. על פי סקר משותף של פירמת רואי החשבון KPMG סומך חייקין וחברת המחקר IVC, ברבעון השלישי של השנה נרשמה ירידה של 19% בהיקף ההשקעות בהייטק הישראלי ביחס לרבעון המקביל אשתקד ושל 14% ביחס לרבעון השני של השנה.

 

עופר סלע, שותף ב-KPMG עופר סלע, שותף ב-KPMG צילום: נמרוד גליקמן

 

סך ההשקעות של הקרנות הישראליות הסתכם בכ-130 מיליון דולר. גם ביחס לשאר המשקיעים, חלקן של הקרנות הישראליות נותר נמוך והוא עומד על 19% מכלל עוגת ההשקעות, צניחה משמעותית בהשוואה לממוצע של 30% בשש השנים האחרונות. עם זאת, בשלושת הרבעונים הקודמים, ממוצע הנתח של הישראליות עמד על 16%.

 

אפשר לייחס במידה מסוימת את הצמצום בהשקעות הקרנות הישראליות למבצע "צוק איתן", אך ברבעון זה שאר הגופים המשקיעים בהייטק הישראלי דווקא הגדילו את השקעותיהן, בהם קרנות הון סיכון זרות, חברות טכנולוגיה זרות ומשקיעים פרטיים מישראל, מזרח אסיה וארה"ב. על פי הסקר, כלל עוגת ההשקעות בהייטק הישראלי ,שעמדה על 701 מיליון דולר, גדלה ב- 6% לעומת הרבעון השני של השנה, והיתה גבוהה בכ-29% מהיקף הממוצע לרבעון זה בשלוש השנים האחרונות. יחד עם זאת, מדובר ברבעון שקטן ב-24% ביחס לרבעון המקביל.

 

תחזיות אופטימיות

 

עופר סלע, שותף בקבוצת הטכנולוגיה של KPMG סומך חייקין משדר אופטימיות ביחס לגידול הכולל בהשקעות - ומייחס אותו לגאות בשוק ההון בארה"ב. "המשך האווירה האופטימית בשוק ההון האמריקאי ובנאסד"ק ממשיך להזרים הרבה חמצן לשוק ההון סיכון בעולם ובישראל. חלק ניכר מסך הגיוסים משוייך לחברות שנמצאות בשלב הצמיחה בהכנסות. רוב סיבובים אלו מובלים על ידי משקיעים זרים, כולל קרנות תאגידיות הן מארה"ב ומסין הבוחנות את ההשקעות גם מהבחינה האסטרטגית. התפקיד של קרנות הון הסיכון הישראליות נותר קריטי בשוק הטכנולוגיה המקומי והם אלו שמאפשרים לחברות בשלבים המוקדמים להגדיר את הפיתרון שלהן בצורה טובה יותר".

 

קובי שימנה, מנכ"ל IVC קובי שימנה, מנכ"ל IVC צילום: עמית שעל

 

מנכ"ל IVC, קובי שימנה, מסכם גידול של 800 מיליון דולר מאז תחילת השנה בהיקפי הגיוסים. "עליה זו נובעת בעיקר מהזינוק במספר הסבבים של מעל 20 מיליון דולר ומהסכום המצטבר שגוייס בעסקאות אלה", אומר שימנה. "868 מיליון דולר גויסו בעסקאות גדולות של מעל 20 מיליון דולר, בשלושת הרבעונים הראשונים השנה, עליה של יותר מ-200% מסכום של 276 מיליון דולר שגויס בתקופה המקבילה אשתקד. המשמעות של המספרים היא ששלושה רבעים מהעלייה הכוללת בהיקפי הגיוסים השנה בהשוואה לשנה שעברה, נובעת ישירות מהון שמקורו בעסקאות גדולות", מסכם שימנה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x