גוגל מסקרנת, אפל מנגנת: מסע הקניות של ענקיות ההייטק
גוגל קנתה השנה חברות בקצב מטורף במטרה לעצב את העתיד, מיקרוסופט מצטמצמת לתחומי הליבה ולגיימינג והרכישות של פייסבוק הופכות אותה להרבה יותר מרשת חברתית. לעומתן, אפל שילמה ביוקר על ביטס ויאהו בונה על תוכן ופרסום
קונה את חברות העתיד
אין ענקית טכנולוגיה שרוכשת חברות בקצב של גוגל, אבל 2014 היתה קיצונית אפילו מבחינתה: לארי פייג' חתם השנה על 34 עסקאות רכישה, יותר מאפל, מיקרוסופט ופייסבוק גם יחד.
נראה שכמעט בכל פעם שגוגל רוצה לעשות משהו, בכל תחום, היא מעדיפה רכישה על פני פיתוח פנימי. בהתחשב בצבא המפתחים שיש לחברה קשה שלא לתהות אם היא סובלת מבעיית חדשנות פנימית או לפחות מקושי להגיב במהירות לשינויים מבלי להזדקק לעזרה חיצונית. ואולם, גם ב-2014 אין חברה שמשקיעה בחדשנות יותר מגוגל, עם מעבדות X וזרועות נוספות. הרכישות הפרועות והאינטנסיביות, כך נראה, נועדו להשתלב באסטרטגיה הזאת.
בניגוד לרבות ממתחרותיה, גוגל לא הסתפקה השנה ברכישות קטנות וממוקדות, אלא גם השקיעה משאבים עצומים ברכישת טכנולוגיות עתידניות. היא קנתה את Nest וטכנולוגיות בית חכם נוספות, רכשה חברות לוויינים ומל"טים במקביל לפרויקט פיתוח לוויינים פנימי וצירפה לשורותיה חברות שעוסקות בבינה מלאכותית. לרשימה המפוארת הזאת יש להוסיף שבע חברות רובוטיקה שונות שהיא רכשה במהלך דצמבר 2013.
גוגל היא כבר עכשיו חברה רב-זרועית בעלת תחומי פעילות מגוונים ולעתים מוזרים, שתפסה עמדה בכירה בשלל היבטים של חיינו הדיגיטליים. ההשקעה של החברה השנה בטכנולוגיות הדור הבא מצביעה בבירור על מטרתה בשנים הקרובות: היא רוצה להיות החברה שתמציא את העתיד. במובנים רבים החזון של ראשי גוגל, לארי פייג', סרגיי ברין ואריק שמידט, שאפתני יותר מזה שהיה אי פעם לסטיב ג'ובס: הם לא רוצים להמציא מוצר חדשני שיזניק שוק קיים קדימה, אלא ליצור שווקים חדשים לגמרי שישנו סדרי עולם כמעט בכל תחום משמעותי שאפשר לחשוב עליו. לנוכח השקעות מסיביות בבריאות, תחבורה, תעופה, רובוטיקה, חלל, תקשורת מהירה, מכונות לומדות ועוד נראה שגוגל שואפת להפוך לאחד מאותם תאגידי ענק חובקי עולם ושולטי־כל, שנכון להיום קיימים רק בספרי מדע בדיוני.
אפל
בונה על דוקטור דרה
אפל אף פעם לא חיבבה רכישות גדולות ומתוקשרות. היא תמיד העדיפה להתמקד בעסקאות קטנות וזולות שסיפקו לה פיתוחים מסוימים במטרה לשדרג מוצר קיים או לקדם חדש. 2014 ברובה לא חרגה מהמודל הזה: חברה אחת נקנתה כדי לשדרג את המצלמה, אחרת תקדם את מסכי הדור הבא, שלישית נועדה לסייע לאפליקציית המפות, ואחרות ישפרו את הכלים למפתחים.
על רקע המהלכים הסטנדרטיים האלה ההחלטה לקנות את ביטס (Beats) באוגוסט האחרון תמורת 3 מיליארד דולר עוררה תמיהה. זו הרכישה הגדולה בהיסטוריה של אפל, שעלתה לחברה כמעט פי 7.5 מסכום השיא הקודם - רכישת NeXT של סטיב ג'ובס ב-1997. מדוע ביצעה אפל מהלך יוצא דופן מבחינתה? תשובה אפשרית אחת היא שאפל נלחצה מהשינוי בהעדפות של צרכני המוזיקה, שעברו מרכישת שירים בחנויות דיגיטליות (כמו iTunes) לשירותי סטרימינג בתשלום דוגמת ספוטיפיי. אפל לא היתה ממש מוכנה לשינוי הזה, ושירות הסטרימינג שלה iTunes Radio מספק מענה חלקי ומוגבל ביותר. ביטס מציעה שירות מוצלח בהרבה.
ואולם, זה הסבר חלקי בלבד לרכישה, כיוון שאפל עדיין יכולה היתה לקנות שירותי סטרימינג זולים יותר. כמו במקרה המפורסם של NeXT, גם הפעם נראה שהמוצר הוא לא הסיפור האמיתי. אם ברכישה ההיסטורית ההיא זכתה אפל בחזרה בסטיב ג'ובס, הפעם היא צירפה לשירותיה את מייסדיי ביטס, אנדרה יאנג (הידוע יותר כדוקטור דרה) וג'ימי אייבין. התקווה היא שהשניים יביאו משב רוח רענן של חדשנות לחברה, שספגה ביקורת על שבהשקת דגמי האייפון המוגדלים נגררה אחר יריבותיה.
פייסבוק
לומדת מההתרחבות של גוגל
פייסבוק לא ביצעה רכישות רבות ב-2014, אך חלק ניכר מהן היו גדולות ומשמעותיות, ועולה מהן תמונה ברורה: מארק צוקרברג כבר לא מסתפק בהפעלת הרשת החברתית הגדולה בעולם ופועל באגרסיביות כדי להפוך אותה לענק טכנולוגי מגוון.
אסטרטגיה זו בלטה במיוחד בשתי הרכישות הגדולות והמתוקשרות של פייסבוק השנה: אפליקציית המסרים המידיים ווטסאפ, שהעסקה לרכישתה הושלמה בתג מחיר אסטרונומי של 22 מיליארד דולר; ומפתחת קסדת המציאות המדומה אוקולוס VR, שעלתה לפייסבוק 2 מיליארד דולר. לכך יש להוסיף מהלכים כמו רכישת מפתחת המל"טים Ascenta ב-20 מיליון דולר, ואפילו אפליקציית הכושר ProtoGeo Oy בסכום לא ידוע.
כל אחת מהעסקאות הללו מכניסה את פייסבוק לתחום חדש עבורה או הופכת אותה למובילה בתחום שבו לא נחלה עד כה הצלחה מרשימה (מסרים מיידיים). החברה מרחיבה ומגוונת כך את אחזקותיה כדי לא להסתמך יותר מדי על מוצר אחד, מצליח ככל שיהיה. לא מדובר בגישה חדשה לחלוטין: זה בדיוק מה שעשתה פייסבוק כשרכשה את אפליקציית התמונות אינסטגרם במיליארד דולר ב־2012. ואולם, 2014 היתה השנה שבה אסטרטגיה זו עברה להילוך גבוה.
כפי שזה נראה בינתיים, פייסבוק פועלת נכון. שווי אינסטגרם מוערך כיום ב-35 מיליארד דולר, ואילו וואטסאפ היא המענה לצעירים שנוטשים את הרשת החברתית, שכן רבים מהם פשוט מוצאים מקלט באפליקציית המסרים המידיים. אם לשפוט על בסיס מהלכיה בשנה החולפת, הרי שפייסבוק רק החלה בפיתוח אסטרטגיית ההתרחבות, ובשנים הבאות היא צפויה להשקיע משאבים רבים כדי לפעול במגוון תחומים דיגיטליים. במילים פשוטות יותר, פייסבוק רוצה להיות גוגל.
מיקרוסופט
צנועה? לא בגיימינג
בחזית הרכישות היתה למיקרוסופט שנה שקטה למדי. פרט ל-2.5 מיליארד הדולרים ששילמה החברה תמורת מוג'אנג, מפתחת המשחק מיינקראפט, מרבית הרכישות היו קטנות ולא מורגשות. הן נועדו בעיקר לתחזוק ושיפור שירותים למפתחים ולמגזר העסקי.
ואולם, הרכישות האפרוריות למראה מספקות תמונה מעניינת של האסטרטגיה שמוביל המנכ"ל החדש סאטיה נאדלה, שנכנס לתפקידו בפברואר 2014. אם בשלהי כהונתו של המנכ"ל הקודם סטיב באלמר התאפיינה מיקרוסופט במהלכים גדולים ובעסקאות גדולות - מרכישת סקייפ וחטיבת המכשירים של נוקיה ועד השקת הסרפס — תחת נאדלה מסתמנת מגמת התכנסות. המנכ"ל החדש לא רוצה להפוך את מיקרוסופט לחברה שידה בכל, אלא מעדיף להתמקד בתחומי הליבה שבהם היא מצטיינת: מערכות הפעלה, שירותי ענן ופתרונות תוכנה לארגונים.
איך רכישת מפתחת מיינקראפט קשורה לאסטרטגיה הצנועה הזאת? ראשית, באמצעות העסקה זוכה מיקרוסופט בעשרות מפתחים צעירים ומוכשרים למגוון פלטפורמות, שיסייעו לה לחזק את יכולותיה גם בתחומי הליבה. שנית, גיימינג רחוק מלהיות תחום פעילות חדש עבור מיקרוסופט, שהשיקה רק לפני כשנה את קונסולת XBOX One המעודכנת. ולבסוף העסקה נחשבת כמוצלחת במיוחד ללא קשר לתוכנית אסטרטגית מסודרת: לפי הערכות, מוג'אנג תספק למיקרוסופט הכנסות מרשימות בשנים הקרובות, אפילו ביחס להשקעה הגדולה בה.
יאהו
לא מספיק אמיצה
אוי, יאהו יאהו. עוד שנה חלפה והיא עדיין כאן, דינוזאור גדול וסגול שמסרב להתפתח לצורת חיים מצליחה יותר, לא משנה כמה המנכ"לית מריסה מאייר מנסה. והשנה היא ניסתה מאוד: לאחר 18 רכישות ב-2014, ניכר שיאהו עשתה מאמץ משמעותי כדי לשנות את מצבה המקרטע. רוב הרכישות התמקדו בחברות המפתחות אפליקציות או שירותים הקשורים ליצירה והצגה של תוכן, כמו שיתוף תמונות, הזרמת וידאו ואפליקציות מובייל, ולצדן נקנו מערכות ופלטפורמות בתחום הפרסום.
המטרה של מאייר, כך נראה, היא למשוך כמה שיותר גולשים לשירותי תוכן שונים שבידי יאהו ובמקביל למקסם את ההכנסה מפרסום בכל אחד מהערוצים. בעינינו יאהו צריכה אסטרטגיה אמיצה הרבה יותר אם היא רוצה להיות חלק משמעותי מהעתיד של הרשת.