עם המבט למעלה: מאסק הכריז על כוונתו להשיק רשת לווינים לאינטרנט מהיר
עלות ההשקה - 10 מיליארד דולר; לדבריו, הרשת גם תכסה את כל מערכת השמש - לקראת היום בו בני האדם יישבו גם כוכבים אחרים פרט לכדור הארץ
המיליארדר אלון מאסק הכריז במהלך סוף השבוע באירוע משקיעים פרטי ויוקרתי על כוונתו להשיק להקים רשת תקשורת של לוויני חלל שתספק אינטרנט מהיר בכל מקום על פני כדור הארץ, וזאת בעלות של יותר מ-10 מיליארד דולר. לדבריו, הרשת גם תורחב לחלל ולמאדים על מנת לספק רשת תקשורת שתכסה את כל מערכת השמש - זאת לכשיגיע היום בו יישבו בני האדם כוכבים אחרים פרט לכדור הארץ.
- מנכ"ל טסלה, אלון מאסק: נהפוך לרווחיים רק ב-2020
- המיליארדר אלון מאסק מתגרש מאשתו, שוב: הפעם זה יעלה לו 16 מיליון דולר
- מיליארדר, אלכוהוליסט וגיבור-על בשתי דקות
מוקדם יותר השבוע, המיליארדר הבריטי ריצ'רד ברנסן וחברת קוואלקום הודיעו על הקמת רשת תקשורת לווינים דומה, בשם One Web LTD. מאסק סירב להגיב לשמועות בתעשייה לפיהן המיזם שלו והמיזם של ברנסן הם בעצם אותו אחד, וכי השניים ישתפו פעולה בנושא.
עד כה, חברת החלל האזרחית של מאסק, SpaceX, עסקה בתכנון, יצור ושיגור טילים וספינות חלל, כולל חוזים גדולים במיוחד עם נאס"א לתחזוקת תחנת החלל הבינלאומית. לפי מאסק, משרדי החברה החדשים בסיאטל יעסקו בייצור לווינים, תחום חדש עבור החברה. מאסק הודה כי ייקח ל-SpaceX מספר שנים להיכנס לתחום הלווינים, וכי הדבר לא ייעשה באופן מיידי. גרג ויילר, לשעבר ראש מחלקת הלווינים בגוגל בתקופה שבה אריק שמידט הביע עניין להקים רשת דומה, יוביל את הפרויקט. ויילר הוא גם מייסד חברת הלווינים WorldVU המספקת פתרונות תקשורת ללווינים.
תקשורת הלווינים נחשבת כיום ליקרה למדי, ומסתמכת בעיקר על לוויני תקשורת גדולים וכבדים הממוקמים במסלול בגובה של עשרות אלפי קילומטרים מעל כדור הארץ. בגובה זה, הלווינים יכולים לכסות חלק משמעותי מכדור הארץ ולתקשר עם לווינים אחרים בקו ישיר. במקום זאת, מאסק מציע לשגר מערכת של 700 לוויני תקשורת קטנים וקלים לגובה של 1,200 קילומטר. ניתן להניח כי במקרה זה מסלול הלווינים ידעך במהירות וידרוש תחזוקה קבועה של המערכת על ידי שיגור לווינים חדשים - אבל מכיוון שהם יהיו קלים, קטנים וזולים לשיגור, הם יוכלו לספק אינטרנט מהיר וזול לאזורים בכדור הארץ שכיום אין להם גישה לאינטרנט.
בכך מדובר בפתרון אלטרנטיבי למערכת בלוני האוויר של גוגל והמזל"טים של פייסבוק שגם נועדו לפתור את בעיות התקשורת של העולם השלישי. רשת האינטרנט המהירה גם תוכל לאפשר למשתמשים לבצע שיחות סקייפ, סטרימינג או לשחק במשחקי וידיאו ללא דחיות משמעותיות. כל לווין אמור לשקול כמאה ק"ג ויעלה כמיליון דולר.
מאסק הוסיף כי רשת התקשורת הכלל-ארצית היא רק שלב ראשון לקראת הרחבת רשת האינטרנט גם לחלל ולמאדים, וכי הוא מתכנן שהיא תספק את ההכנסות הנדרשות להקמת עיר שלמה על מאדים. "זה קריטי שלכל מושבה עתידית על מאדים יהיה רשת תקשורת גלובלית" ,הסביר מאסק, "זה צריך להיעשות, ואני לא רואה אף אחד אחר עושה זאת". הוא חזר שוב על כוונתו לבקר במאדים במהלך חייו. ספינת החלל של SpaceX אמורה לאפשר לאסטרונאוטים להגיע למאדים ונמצאת כיום בתהליכי ניסויים.
זאת תקופה עמוסה ומעניינת עבור מאסק. החודש הוא הודיע, בין השאר, על כך שהוא מתגרש שוב מאישתו הנוכחית טלולה ריילי, כי חברת המכוניות החשמליות טסלה תציג רווחיות רק ב-2020, ועל הקמת מסלול ניסוי באורך 8 קילומטרים לפתרון תחבורת ההמונים המרתק שלו, הייפרלופ. במערכת הייפרלופ, נוסעים יוכלו לנוע מהר יותר מבמטוס על-קולי וזאת בקרונות של רכבת פנאומטית. ככל הנראה, המסלול יוקם בטקסס.