$
אינטרנט

חיים ומוות ביד הלשון: ציוצים בטוויטר יכולים לחזות תמותה ממחלות לב

חוקרים משלוש אוניברסיטאות ניתחו מיליוני ציוצים בטוויטר במטרה לזהות מאפיינים פסיכולוגיים בקהילות שונות - אשר קשורים לתמותה ממחלות לב. המחקר זיהה מתאם גבוה בין ציוצים שמביעים זעם או דיכאון ובין מחלות אלה

עומר כביר 15:4225.01.15

קיים מתאם גבוה בין הבעת שפה ורגשות שלילייים בטוויטר לבין הסיכון למות ממחלת לב - כך מגלה מחקר מקיף חדש. מודל שמסתייע בבחינת השפה שבה נעשה שימוש ברשת החברתית הצליח לחזות תמותה ממחלות לב בצורה טובה משמעותית מאשר שימוש במודלים שעושים שימוש רק בגורמים מסורתיים כמו משתנים דמוגרפיים וסוציואקונומיים, היסטוריה רפואית וגורמי סיכון שונים.

המחקר פורסם בשבוע שעבר בכתב העת המדעי Psychological Science, של האגודה למדעי הפסיכולוגיה בארה"ב.

 

כעס כגורם סיכון בולט

 

מחקרים שונים כבר הצביעו על כך שגורמים פסיכולוגיים כמו דיכאון ולחץ כרוני עלולים להביא בעקיפין לעלייה בסיכון לסבול ממחלות לב, שכן הם תורמים לעלייה בהרגלים כמו צריכה מוגברת של אלכוהול או עישון שנחשבים כגורמי סיכון. מנגד, מאפיינים פסיכולוגיים חיוביים כמו אופטימיות או תמיכה חברתית מפחיתים את הסיכוי לסבול ממחלת לב, כנראה מסיבות דומות.

 

אינדיקציה לסיכוני מחלות לב. טוויטר אינדיקציה לסיכוני מחלות לב. טוויטר

 

ניטור מצב הרוח של אדם יכול, לפיכך, לשמש כגורם משמעותי בחיזוי הסיכון שלו לסבול ממחלת לב. “מידע עשיר על מצבים פסיכולוגיים והתנהגות של קהילות זמין כעת בביג דאטה שמגיע מרשתות חברתיות, ומספק חלופה זולה וגמישה משמעותית להערכת מאפיינים פסיכולוגיים ברמת הקהילה", נכתב במחקר.

 

בעבודתם ניתחו החוקרים, מאוניברסיטאות פנסילבניה, מלבורן ונורת'ווסטרן, עשרות מיליוני ציוצים בטוויטר בניסיון לזהות מאפיינים פסיכולוגיים ברמת הקהילה, שקשורים לתמותה ממחלות לב. החוקרים אספו ציוצים מרחבי ארה"ב, חלקו אותם לפי מחוזות המוצא שלהם וניתחו את השפה שבה נעשה שימוש לפי מדדים מקובלים. את הממצאים הם השוו לנתוני התמותה ממחלות לב במחוזות השונים, ויצרו מודל חיזוי אותו הם השוו למודלים מסורתיים מוכרים דוגמת מוצא, מעמד סוציואקונומי ומשתנים בריאותיים.

 

מהניתוח שעשו החוקרים זוהתה קורולוציה משמעותית בין שפה הקשורה בכעס, מערכות יחסים שליליות, רגשות שליליים ואי-הסכמה לשיעורי תמותה גבוהים ממחלות לב, ברמת הקהילה. מנגד, נמצאה קורולציה בין שימוש מרובה בשפה בעלת מאפיינים של רגשות חיוביים לשיעורי תמותה נמוכים ממחלות לב. החוקרים גם יצרו מודל חיזוי שמשלב את ניתוח הנתונים מטוויטר עם משתני החיזוי המסורתיים, ולדבריהם זה סיפק תוצאות טובות בצורה מובחנת מאשר מודל שמתבסס על נתונים מסורתיים בלבד.

 

השפה כאמצעי אבחון

 

“השפה בטוויטר חשפה כמה מאפיינים פסיכולוגיים ברמת הקהילה, שנמצא קשר משמעותי בינם לבין תמותה ממחלות לב", כתבו החוקרים. “בנוסף, שימוש בשפה של רגשות שלילייים (במיוחד כעס), חוסר הסכמה ומערכות יחסים שליליות קושר לסיכון מוגבר, בשעה ששפה של רגשות חיוביים נמצאה כגורם מגן. שלישית, תוצאות החיזוי שלנו מצביעות על כך שהמידע שנאסף מטוויטר תואם ומוסיף למידע החיזוי המסורתי".

 

"התוצאות שלנו מצביעות על כך שהשפה שבה נעשה שימוש בטוויטר יכולה לספקים אינדיקטורים סבירים לבריאות פסיכולוגית ברמת הקהילה, שיכולים להעשיר שיטות אחרות ללימוד ההשפעה של מקום על מצב הבריאות, ושאינדיקטורים אלו קשורים לסיכוני התמותה ממחלות לב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x