מחקר: רק 2.5% מחברות הסטארט-אפ בישראל מצליחות
חברות המחקר IVC ו-Reversexit בדקו למעלה מ-10,000 חברות הייטק שהוקמו מאז 1999 לפי פרמטרים כגון היקף גיוסים וזמן פעילות. 46% מהחברות כבר נסגרו ואינן פעילות יותר
מחקר חדש של חברת המחקר IVC וחברת ReversExit, חושף את שעורי ההצלחה של סטארטאפים בישראל ומגלה תמונה מדאיגה: מתוך כ- 5,400 חברות הפעילות כיום, רק 139 חברות הוגדרו כ"מצליחות". בסך הכל, מדובר ב-2.5% בלבד.
- חיים ומוות ביד הלשון: ציוצים בטוויטר יכולים לחזות תמותה ממחלות לב
- דרופבוקס רוכשת את CloudOn ופותחת מרכז מחקר ופיתוח בישראל
- מחקר: האחוזון העליון בעולם יחזיקו בשנה הבאה ביותר מ-50% מהעושר העולמי
במסגרת המחקר נבדקו פרמטרים כמו היקפי הגיוסים, זמן הפעילות, גודל החברה, התחום הטכנולוגי, הבעלות וזהות המשקיעים ועוד. יחד עם גורמים שונים בתעשייה, חברות המחקר ניסו להגדיר מהי הצלחה. IVC ו-ReversExit הגדירו חברה כפעילה ומצליחה כאשר מחזור המכירות השנתי שלה עומד על למעלה ממאה מיליון דולר, או שהיא מעסיקה למעלה ממאה עובדים.
אבל גם כאשר הקריטריונים הוגמשו באופן משמעותי, כך שהם גם כוללים כל חברה שהערכת השווי שלה גבוהה מ-50 מיליון דולר, שהיקף המכירות שלה נמצא בצמיחה או בחברה רווחית המתקיימת באופן עצמאי ממכירות ללא צורך בגיוסים נוספים מבעלי המניות, גם אז שיעור החברות המצליחות בקרב החברות שעדיין פעילות קיימות לא עולה מעל 6.4%.
קובי שימנה, מנכ"ל חברת המחקר IVC, מסביר: "בניסיון להגדיר מהי הצלחה עבור חברת היי-טק גילינו כי קיימות נקודות מבט שונות להגדרת הצלחה. מבחינת המשקיעים, החזר חיובי וריאלי על ההשקעה יוגדר כהצלחה ואילו מבחינת המדינה, הצלחה של התעשייה נמדדת בהיקפי היצוא ובתרומה להגדלת מספר מקומות העבודה ותשלומי מיסים כגון מס הכנסה ומס חברות".
יהודה רגב, מייסד ומנכ"ל ReversExit השותפה למחקר, מסביר: "מרבית חברות הסטארטאפ צולחות את שלב פיתוח ובחירת הטכנולוגיה וחלקן גם את שכבת פיתוח המוצר, אך מרביתן נכשלות בכל מה שקשור להגעה לשוק. כשל מסוג זה הוא בדיוק הסיבה שמרבית החברות,לא נחלצות ממה שמכונה 'עמק המוות' – הסיטואציה המתמשכת של שריפת מזומנים ובצידה אי יכולת לפגוש את הצרכנים והלקוחות, תוך מעבר משלב הפיתוח לשלב העיסקי ויצירת תזרים מזומנים חיובי".
10,000 חברות קמו, פחות מ-500 הצליחו
עורכי המחקר הוסיפו כי בסך הכל, מאז 1999, רק 480 חברות היי-טק נחשבות ל"מצליחות" גם לפי הפרמטרים הרחבים - מתוך למעלה מ-10 אלף חברות שהוקמו ב-16האחרונות. חמור מכך, 46% מכל החברות נסגרו ואינן פעילות עוד.
מתוך החברות המצליחות, 83% גייסו מימון חיצוני בהיקף ממוצע של 22.5 מיליון דולר - 60% ממנו הגיעו מקרנות הון סיכון, ו-30% ממשקיעים תאגידיים. רק 17% מהחברות הצליחו להסתדר ללא גיוס חיצוני והסתמכו על מימון עצמי. בנוסף, 71% מהחברות המצליחות עשו אקזיט ונמכרו לתאגידים ברווח נאה עם מכפיל ממוצע של למעלה מפי 18 מסכום ההשקעה. אבל שימנה מזכיר: "לדבר על אקזיט זה טוב ויפה, אבל הנתונים שלנו מראים שראשית, רק אחוז קטן מהסטארטאפים מגיעים לאקזיט, ושנית, גם האקזיט לא בהכרח מבטיח הצלחה".