$
התנגשות הטיטאנים 2015
התנגשות הטיטאנים

מבחן הסוללה הגדול: איזה סמארטפון לא רואה מטען?

מכשירי הדגל מתהדרים בזמן סוללה מרשים, אבל מי מהם יחזיק הכי הרבה זמן בשימוש סביר, בשימוש כבד שכולל משחקים וסרטים ולמי יש את מצב החיסכון שיסחוט הכי הרבה זמן מן הסוללה? התנגשות הטיטאנים, מבחן שלישי

ניצן סדן 22:0924.02.15

זה לא משנה כמה מתקדם ומרשים הוא הסמארטפון שלכם, אם זמן הסוללה שלו לא תואם את הרגלי השימוש שלכם. או במילים פשוטות, ממש מתסכל להסתובב עם מטען בתיק ולקוות שיהיה שקע פנוי כי ברור לכם שהיום מצפה לכם יום ארוך והטלפון פשוט לא יחזיק מעמד.

טכנולוגיות הסוללה הן אחד מאפיקי הפיתוח החשובים ביותר עבור יצרניות הסמארטפונים ומכשירי העילית מתאפיינים בזמן פעולה ארוך במיוחד ביחס לשאר קטגוריות הטלפונים. ואולם, יש מכשירים שפשוט מחזיקים יותר מאחרים. אמנם קיימות בשוק אי אלו אפליקציות שמריצות בדיקה סינתטית כדי לגלות כמה שעות יכולה להחזיק כל סוללת סמארטפון - אך אנחנו ב"כלכליסט" בחרנו באפשרות מבחן השטח: שימוש אחיד בשמונת מכשירי העילית המתקדמים ביותר בישראל, במטרה לגלות למי יש את זמן הסוללה הארוך ביותר.

 

מבחן הסוללה הגדול מבחן הסוללה הגדול

 

מבחן זה נחלק לשלושה סעיפים: זמן סוללה בשימוש סביר, זמן סוללה בשימוש כבד ותובעני ויכולות מצב החיסכון המובנה של הטלפונים. אם זמן סוללה הוא אלמנט משמעותי עבורכם בבחירת טלפון נייד, המבחן הזה יספק לכם את כל התשובות.

זמן סוללה בשימוש סביר

מנצח: אקספריה Z3

 

מהו בעצם, שימוש סביר? סעיף זה בוחן את היכולת של מכשירי העילית לתפקד במסגרת יום ממוצע בידי המשתמש הסביר: הבדיקה כללה הפעלה רציפה של האפליקציות הפופולריות בישראל, לפי נתוני מחקר בזק שפורסם בשבוע האחרון של 2014. כל המכשירים הפעילו באופן רציף יישומי רשתות חברתיות (פייסבוק, טוויטר), מייל (ג'ימייל) צ'ט (ווטסאפ), ביצעו ניווט קצר מבוסס ווייז (לאחריו, כובתה אנטנת ה-GPS של הטלפונים), חצי שעה של גלישה בשתי אפליקציות של מערכות חדשות (כלכליסט ו-ynet) ורבע שעה של צפייה בסרטוני יוטיוב. בנוסף, בוצעו מספר שיחות טלפון במהלך הבדיקה, שמשכן נע בין שתיים לחמש דקות. מסכי הסמארטפונים כוונו לבהירות אוטומטית, כדי לא לצרוך יותר אנרגיה מהנדרש ולפגום בזמן הסוללה. בנוסף, כל הטלפונים הופעלו בשבע וחצי בבוקר ורמת הסוללה נבחנה בעשר בלילה.

 

מכשיר הגלקסי S5 מכשיר הגלקסי S5

 

במבחן זה ניצח האקספריה Z3 של סוני. לטלפון יש סוללה של 3,100 מיליאמפר-שעה שהיא החזקה ביותר ברמת המפרט הטכני וגם הציגה את התוצאות הטובות ביותר בשטח. אחרי יום של פעילות סבירה עוד נותר יותר משליש מהסוללה. הסיבה היא ככל הנראה השילוב בין גרסת אנדרואיד שלא כוללת יותר מדי אפליקציות שרצות ברקע, מערכת חכמה לניהול אנרגיה וכמובן - סוללה עוצמתית במיוחד.

 

אחריו הגיע ה-M8 של HTC, לו סוללה חזקה יחסית של 2,600 מיליאמפר-שעה. הוא סיים את היום עם 22%. את המקום השלישי קטף הגלקסי S5, לו סוללת 2,800 מיליאמפר-שעה, שסיים עם 17%. אמנם הסוללה שלו חזקה משל ה-M8, אך סמסונג מפעילה ברקע הרבה יישומים מובנים, מה שמצריך יותר אנרגיה ובפועל, מבזבז את הסוללה.

 

המנצחים: אקספריה Z3 ו-ONE M8 המנצחים: אקספריה Z3 ו-ONE M8

 

במקום הרביעי ניצב ה-G3 של LG, שמצויד בסוללה חזקה מאוד אך גם במסך גדול בעל רזולוציה גבוהה במיוחד. הוא סיים עם 15% - קרוב מאוד ליריבו הקוריאני. לאחריו, ניצב האייפון 6 שמצויד בסוללה החלשה ביותר מבין מכשירי העילית (1,810 מיליאמפר-שעה) אך גם במערכת ההפעלה היעילה ביותר: הוא סיים את היום עם 12%.

 

שלושת המתמודדים הנותרים הגיעו ממש אל טיפות האנרגיה האחרונות - בין 7% ל-4%. ועדיין, כל הטלפונים סיימו את היום ואף אחד מהם לא הצריך טעינה נוספת.

 

זמן סוללה בשימוש תובעני

מנצח: אקספריה Z3

 

בדיקה זו שונה בתכלית מבדיקת השימוש הסביר, משום שהיא נשענת על הפעלת יישומים תובעניים יותר, שמאלצים את הסמארטפון להציג פעולה יעילה במיוחד כדי להמשיך לפעול ללא טעינה. הבדיקה כללה את כל סעיפי השימוש הסביר, בתוספת חיבור רציף ל-GPS, שעה של משחק ב-Angry birds: Transformers, הצפייה ביוטיוב התארכה לשעה וצולם סרטון וידאו של שתי דקות באיכות המקסימלית שמאפשר הטלפון. במבחן זה, אף סמארטפון לא הצליח לחצות את קו שמונה השעות.

 

המנצח היה גם הפעם האקספריה Z3, שהיה האחרון לכבות - לאחר שבע שעות ו-42 דקות. אחריו כבה ה-M8 של HTC (שבע שעות ו-11 דקות) ולאחריהם הפתיע ה-G3 ועקף את הגלקסי S5 (שש שעות ו-55 דקות ושש שעות ו-47 דקות, בהתאמה).

 

מערכת הפעלה סופר-יעילה, אך סוללה חלשה למדי. אייפון 6 מערכת הפעלה סופר-יעילה, אך סוללה חלשה למדי. אייפון 6

 

מדובר בנתון מפתיע, בגללו עבר ה-G3 את המבחן פעמיים כדי לוודא שלא חלה טעות - מה שהביא לתוצאה כמעט זהה. הסיבה היא ככל הנראה אלגוריתם ניצול הסוללה של LG, אשר מייעל את פעילות המכשיר בהתאם לעומס שמוטל עליו. LG פשוט ניצלה בצורה מיטבית את פלטפורמת סנאפדרגון 801 של קוואלקום, בה בחרו רוב היצרניות.

 

למקום הרביעי הגיע גם הפעם האייפון 6 (שש שעות ושמונה דקות). אחריו החואווי P7 (שש שעות) ויתר המתמודדים כבו עוד לפני שחלפו חמש וחצי שעות.

 

מצב חיסכון

מנצח: HTC ONE M8

 

זוהי תכונה שקיימת כיום בכל סמארטפון: היכולת לזהות מתי הסוללה נחלשת ולייעל בבת אחת את הפעילות על ידי כיבוי רכיבי תוכנה לא-חיוניים, החלשת תאורת המסך לכ-10%, האטת פעולת המעבדים ונטרול חיישנים. הרעיון הוא פשוט: לסחוט מסוללת הטלפון עוד זמן פעולה יקר.

 

בדיקה זו היתה פשוטה למדי: הפעלת מצב החיסכון כשסוללת המכשיר עומדת על 3%, במטרה לבדוק כמה יעיל הוא מצב החיסכון וכמה זמן שימוש הוא יכול להוציא מהטלפון - במתאר של שימוש סביר (ר' סעיף ראשון).

 

מטענים לדורותיהם. איזה טלפון פוגש את שלו הכי פחות? מטענים לדורותיהם. איזה טלפון פוגש את שלו הכי פחות? צילום: שאטרסטוק

 

המנצח הוא ה-M8 של HTC, אשר הצליח לפעול כמעט שעה לאחר הפעלת מצב החיסכון. מדובר בנתון מרשים מאוד, שמקורו בתוכנה יעילה במיוחד: אמנם אפליקציית בלינקפיד המובנית חדלה מלהתעדכן וכל היישומים פעלו לאט בצורה בולטת ואף מעיקה - אך HTC תמרנה היטב את הסוללה והוציאה ממנה את המקסימום. יתכן שאם הייתי בוחר בשימוש סגפני במיוחד, זמן הפעולה היה יותר ממוכפל.

 

דווקא האקספריה Z3, שהציג נתונים מרשימים בסעיפים הקודמים, לא הצליח לסחוט מהסוללה יותר מארבעים דקות. כל היתר הציגו זמן סוללה נוסף של כחצי שעה.

 

הנתון הכי משונה הופק מבדיקת הגלקסי S5: לאחר שהופעל מצב החיסכון, בתחילה נראה שהכל כשורה. ואולם, כשהגיע מד הסוללה ל-2% המכשיר פשוט כבה ולא נדלק לפני שחיברתי אותו למטען. גם קודמו, הגלקסי S4, ביצע תעלול דומה, כך שיתכן שמדובר בסוגיית תוכנה שסמסונג טרם השכילה לפתור. בדיקה חוזרת של הגלקסי S5 הציגה את אותו הנתון בדיוק.

 

סיכום

 

המבחן מראה שיצרניות המכשירים השקיעו לא מעט הן בסוללה והן באלגוריתם שמבטיח ניצול מקסימלי שלה - וכנראה שתוכלו להסתדר עם כל אחד מהם במשך יום שלם גם בלי לקחת מטען ולחפש שקע פנוי. האקספריה Z3 הוא המנצח הגדול של המבחן, בשל השילוב בין סוללה עוצמתית במיוחד ותוכנה חכמה ואילו LG הוכיחה כמה ניתן לייעל את ניצול הסוללה: ה-G3 עקף את האייפון 6, טלפון בעל מסך קטן בהרבה ומערכת הפעלה יעילה בהרבה. מי שנוהג להפעיל הרבה יישומים תובעניים בו זמנית, יכול לשבת ולשחק במשחק תלת ממד במשך שעות או נוהג לצפות בסרטי HD על מסך הסמארטפון עשוי ליהנות יותר ממכשיר בעל סוללה עוצמתית כ-M8, Z3, G3 וה-S5.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x