$
התנגשות הטיטאנים 2015
התנגשות הטיטאנים

אתגר הצילום: הסמארטפון בעל המצלמה הטובה ביותר

"כלכליסט" בחן את מצלמות מכשירי אפל, סמסונג, LG, חואווי, HTC נוקיה וסוני האחרונים - במטרה לקבוע מי מהם מנצח בתחום הצילום - גם ביום, גם בלילה, גם סלפי וגם וידאו. התנגשות הטיטאנים, מבחן שני

ניצן סדן 23:0728.02.15

זה לא משנה אם אתם מצלמים סלפי לפייסבוק, נוף בטיול בחו"ל, את המנה שהזמנתם במסעדה או וידאו של הילד שלכם משחק כדורגל - כנראה שאתם עושים את זה במצלמת הסמארטפון. לכן, יכולות ואיכויות המצלמה הן שיקול משמעותי בבחירת טלפון סלולרי.

מכשירי העילית למיניהם מצוידים במצלמות מתקדמות מאוד והיצרניות אוהבות להתגאות ביכולותיהן בהצהרות כמו "המיקוד המהיר בעולם", "העדשה הכי רחבה" או "ייצוב פיזי לחיישן". אבל מה שוות ההצהרות הללו בשטח - ולאיזה טלפון יש את המצלמות הטובות ביותר? המשיכו לקרוא ותגלו.

 

מבחן זה מחולק לארבעה סעיפים: צילום ביום, צילום בלילה, מצלמת סלפי ויכולות וידאו.
צילום ביום

מנצח: סוני אקספריה Z3

 

המבחן התבסס על צילום פריים בעזרת חצובה ועליה תפס ייעודי לטלפונים סלולריים. כדי להבטיח שהפריים יהיה זהה, השתמשתי בעוגנים בתמונה שמוקמו באותן נקודות ביחס למסך. הפריים הוא תמונה מעט בעייתית: סביבה בה שני מקורות אור, שאחד מהם חזק משמעותית מהשני (חלון סמוך, בימין התמונות).

 

אם בעבר הובילה נוקיה בסעיף טכנולוגיית המצלמה, עתה הועבר הכתר אל סוני: מצלמת האקספריה Z3 הציגה את איכות התמונה הטובה ביותר, הודות לאופטיקה משובחת וחיישן Exmor RS שתומך בעד 12,800iso ולו רזולוציה של 20.7 מגה-פיקסל.

 

 צילום: ניצן סדן

 

למצלמה אין מנגנון ייצוב פיזי: תחת זאת, מנתח החיישן פריימים בודדים באופן רציף מהרגע בו מופעלת המצלמה כדי לזהות חריגות ולבצע תיקון תוכנה. התוצאות מרשימות מאוד - ואף טובות משל מצלמות נוקיה ו-LG, שמצוידות בייצוב פיזי. אבל יש לכך מחיר: המצלמה של סוני צורכת יותר אנרגיה לפעולתה ומי שיצלם הרבה בטלפון במהלך יום טיול, למשל, יגלה שהסוללה אוזלת במהירות יחסית. אבל בכל הנוגע לתמונה עצמה, קשה להתווכח עם האיכות: התמונות חדות במיוחד בתנאי תאורה משתנים ואיכות הצבע מעולה וטבעית.

 

אחרי האקספריה, בלטה לטובה מצלמת הגלקסי S5. סמסונג פיתחה את החיישן בעצמה, לו קראה ISOCELL. החברה ציידה אותו בטכנולוגיית מיקוד מבוססת זיהוי פאזות, בדומה למצלמות DSLR. התמונות יצאו מאוזנות מאוד, עם גוונים מודגשים - מה שאולי יפריע לחובבי הצילום המקצועי, אבל ירשים את הצלם החובב. לאחריה, בלטו מצלמת ה-G3 של LG ומצלמת הלומיה 930 של נוקיה. מצלמת LG היא בעלת המיקוד המהיר ביותר, הודות למנגנון מבוסס לייזר - מה שביחד עם ייצוב תמונה פיזי משפר את איכות הצילום בתנועה. גם היא, אגב, יוצרה בידי סוני.

 

  צילום: ניצן סדן

 

מצלמת נוקיה מצוידת בחיישן PureView של 20 מגה-פיקסל ששומר על צבעים מאוד טבעיים, אבל יתרונו הגדול הוא בצילום מקרוב: זו המצלמה היחידה שמסוגלת לבצע צילום מאקרו כמו שצריך. בנוסף, זו המצלמה המומלצת ביותר עבור צלמים מקצועיים: יש לה ממשק ששולט על כל אחד מרכיבי התמונה, בדיוק כמו במצב ידני במצלמת DSLR.

 

את המקום החמישי תפסה HTC: תצורת החיישן הכפול של ה-M8 מציגה תמונות שהן עשירות מאוד בפרטים - משום שמדובר למעשה בשתי מצלמות: אחת מצלמת את חזית הפריים והשניה מתמקדת ברקע. אבל התוצאה היא עניין של טעם: חלק מהתמונות נראות מטושטשות משום שיש בהן רעש גרפי. לא מדובר בפיקסליזציה, כי אם ביותר מדי פרטים. את המקום השישי תפס ה-P7 של חואווי: המצלמה שלו איכותית מאוד, אך מנגנוני החלקת ושיפור התמונה גורמים לטשטושים ואבדן פרטים, במיוחד בצילום בתאורה משתנה. מצלמת האייפון 6 הציגה פריים חשוך למדי וכמותה גם מצלמת הנקסוס 5.

 

 צילום: ניצן סדן

 

צילום בלילה

מנצח: סוני אקספריה Z3

 

מבחן הצילום בלילה בוצע בפאב תל אביבי אפלולי, שהתבסס על חצובה מאולתרת בדמות כוס בירה ריקה. המבחן כלל מיקוד על דלי כסוף במרכז הפריים, אשר בלט על פני הסביבה. המבחן התייחס לתאורת הפריים, דיוק הצבע, אבדן פרטים ומריחות.

 

סמארטפון חואווי במבחן הלילה סמארטפון חואווי במבחן הלילה צילום: ניצן סדן

 

גם במבחן זה הציג האקספריה את התוצאות הטובות ביותר, הודות לשילוב בין אופטיקה איכותית וחיישן גדול. שטח פניו, מה שמאפשר חדירת יותר אור מהסביבה. בנוסף, במבחן זה הוכח יתרון התוכנה של סוני: על אף שאין לטלפון ייצוב תמונה, לא נראו מריחות בצילום.

 

אחרי האקספריה, בלטו לטובה חיישן ה-G3 של LG, שהפיק תמונות מצוינות וחיישן הגלקסי S5 של סמסונג. לשני המכשירים פיצוי תוכנה מובנה שמצמצם מריחות בפריים, כאלה שנוצרות בשל סנוור.

 

 צילום: ניצן סדן

 

אחריהן ניצבות מצלמות HTC ונוקיה. תצורת החיישן הייחודית של HTC משתלמת בתאורה נמוכה, ומפיקה אף היא תמונות מוארות במיוחד - אם כי באיכות פחות טובה משל מצלמות סוני, סמסונג ו-LG. יכולת הצילום הלילי של מצלמת נוקיה הפתיעה אותי לרעה: בהתחשב באיכות האופטיקה, ברגישות החיישן ובמעבד התמונה המובנה ציפיתי לתמונה ברורה יותר. התמונה היתה מוארת מאוד - אך במחיר של אבדן פרטים רבים, מריחות וטשטושים.

 

 צילום: ניצן סדן

 

הבאות ברשימה הן מצלמות חואווי ואפל; הראשונה מתבססת על חיישן מתקדם של סוני אך נופלת באיכותה מהמתחרים והאחרונה - מפתיעה באיכותה לאור רגישות החיישן. לאפל יש אלגוריתם החלקת תמונה אוטומטי שמצמצם פיקסליזציה ורעש גרפי אחר, מה שגורם לתמונות חשוכות להיראות נקיות יותר. מצלמת הנקסוס 5 הציגה פריים מאוזן למדי, ללא מריחות וטשטושים קיצוניים, אך חשוך מאוד ביחס למתחרים.

 

 צילום: ניצן סדן

 

צילום סלפי

מנצח: HTC ONE M8

 

טרנד הצילום העצמי נקלט ברדאר של יצרניות הטלפונים רק בשנה שעברה, מה שהביא להשקת טלפונים בעלי מצלמה קדמית איכותית במיוחד. ואולם, הטלפונים במבחן זה הגיעו לשוק לפני כן. החברה היחידה שראתה את הנולד במקרה הזה היא HTC. המצלמה הקדמית של ה-M8 היא בעלת חיישן של חמישה מגה-פיקסל בעלת יכולת HDR אוטומטית - המשתמש יכול לבחור אם להפעיל אותה במלואה או להשתמש בתמונה הטבעית כפי שהיא.

 

מצלמת החואווי P7 מצלמת החואווי P7 צילום: רפאל קאהאן

 

אחריה בלטו מצלמת ה-G3 של LG - שהיא היחידה בעלת פתרון תוכנה פשוט ומבריק שמאיר את שולי המסך ומאפשר צילום סלפי גם בחושך, משהו שאני מקווה בשביל LG שרשמה עליו פטנט, ומצלמת החואווי P7 אשר מצוידת ביכולת סלפי פנורמי. ממשק הפנורמה אינו נוח, אך איכות התמונה טובה מאוד. מצלמת ה-Z3 הציגה תמונות טובות גם בתאורה נמוכה יחסית, עם גוונים שאמנם נוטים להיות חמים, אך באיכות טובה מאוד.

 

יתר המצלמות הניבו איכות כמעט זהה בצילום קדמי: פריים צר, צבע סביר ואיכות בעייתית בתאורה נמוכה.

 

צילום וידאו

מנצח: לומיה 930

 

בכל הנוגע לווידאו, סוגיית האיכות נשענת על רזולוציה וחדות הפריים - שתלויה בייצוב התמונה המובנה בטלפון, בין אם מדובר במנגנון פיזי או בייצוב מבוסס תוכנה. במקרה זה, המנצחת היא מצלמת הלומיה 930. אחריה בלטה מצלמת ה-G3 לטובה: איכות הסרטון מעולה ביחס לגודל ורגישות החיישן, ככל הנראה הודות לאופטיקה איכותית במיוחד ולמנגנון ייצוב התמונה.

 

משובחת בתחום הווידאו. מצלמת הלומיה 930 משובחת בתחום הווידאו. מצלמת הלומיה 930 צילום: ניצן סדן

 

את המקום השלישי קטפה מצלמת האקספריה Z3 - נתון מפתיע למדי בהתחשב בכך שאין לה ייצוב תמונה מבוסס חומרה. במקום הרביעי חולקות סמסונג ואפל: מצלמת הגלקסי S5 הציגה פריים מאוזן ונאה, עם צבע איכותי אם כי מודגש. מצלמת האייפון 6 אמנם נחותה מהמתחרים ברגישותה, אך ייצוב התוכנה שלה משובח. הפריים נראה מואר בצורה מלאכותית והוצגו טשטושים בפריים, אך עדיין מדובר בצילום יציב ואיכותי.

 

במקום החמישי ניצבת מצלמת חואווי, אשר הציגה פריים נאה אם כי מעט חשוך. מצלמות הנקסוס 5 וה-M8 הציגו ביצועי וידאו פושרים למדי. במקרה של הנקסוס, זה מובן למדי משום שהחברה לא שמה דגש מיוחד על המצלמה, אולם במקרה של HTC זו הפתעה לרעה: הפריים היה עשיר במיוחד בפרטים הודות לתצורת החיישן הייחודית של החברה, אך חשוך ומטושטש בשוליו.

 

סיכום

 

אם מצלמה עילאית היא בראש רשימת הדרישות שלכם מטלפון חכם, האקספריה Z3 הוא הטלפון המומלץ ביותר. נקודת החולשה היחידה שלו היא בהקלטת אודיו בצילום וידאו: המיקרופונים לא מתמודדים היטב עם סינון רעשים בסביבה רועשת במיוחד.

 

עבור צלמים מקצועיים, מומלצת דווקא מצלמת הלומיה 930. היכולת לשלוט על כל רכיבי התמונה תבליח שתקבלו את הפריים המדויק שרציתם בכל פעם. לפי דיווחים ברשת, מצלמת האייפון 6 פלוס מפיקה איכות תמונה שמתעלה משמעותית על של האייפון 6 ומתחרה בטובים ביותר. ואולם, אי אפשר להתווכח עם חוקי הפיזיקה: התוספת היחידה למצלמת האייפון 6 שיש ב-6 פלוס הוא ייצוב תמונה; למתחרים יש חיישן גדול יותר, רגיש יותר כשלמצלמת אפל יש רק יתרון של תוכנה חכמה על פניהן. בתחום הווידאו, מצלמת נוקיה לא מאכזבת ומציגה איכות מרשימה מאוד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x