אתגר התצוגה: הסמארטפון בעל המסך הטוב בישראל
לכל מכשירי הדגל שנמכרים בארץ יש מסכים מעולים, עם רזולוציה גבוהה ואיכות צבע מרשימה. אבל מי מתמודד הכי טוב עם אור השמש? למי יש את הגוונים הכי מרהיבים בתמונות, סרטים ומשחקים? התנגשות הטיטאנים, מבחן ראשון
- אתגר הצילום: הסמארטפון בעל המצלמה הטובה ביותר
- מבחן הסוללה הגדול: איזה סמארטפון לא רואה מטען?
- אתגר האודיו הגדול: איזה טלפון הכי מתאים לאוהבי מוזיקה?
- משתמשים מתחילים? זהו הסמארטפון המומלץ ביותר עבורכם
- התנגשות הטיטאנים: מהו הסמארטפון הטוב ביותר בישראל?
- מה צריכות יצרניות הטלפונים לשפר במכשירים שלהן?
מנצח: אקספריה Z3
זהו אחד המבחנים החשובים ביותר, שכן כולנו משתמשים בטלפון כל הזמן - בעיקר תוך כדי תנועה ומחוץ לבית ולמשרד. בגלל שלכל המכשירים יש מסכים מבריקים שמחזירים אור במידה רבה, המסך הקריא ביותר יהיה זה שמצויד בתאורה החזקה ביותר.
לקחנו את המכשירים לגג של בניין רב קומות בתל אביב, במטרה לבחון את יכולתם מול השמש הישראלית. הבדיקה נעשתה מגגו של אותו המבנה בו נבחנו המכשירים ב"התנגשות הטיטאנים" הקודמת, בשעת צהרים, ביום ללא עננים. כל המסכים כוונו לתאורה מקסימלית ונבחנה הקריאות שלהם בדפדפן - יישום בעל רקע לבן, שמדגיש את תאורת המסך.
התוצאה מלמדת כי במקום הראשון מחזיק האקספריה Z3 של סוני ואחריו - ה-M8 של HTC והגלקסי S5 של סמסונג. אחריהם בלטה תאורת ה-G3 והלומיה 930. התאכזבתי מבהירות התצוגה של מכשיר הדגל מבית נוקיה, משום שלחברה טכנולוגיית תצוגה משובחת, שמבהירה אוטומטית את המסך - אפילו במחיר אבדן איכות תצוגה - כאשר מזהים חיישני הטלפון אור שמש ישיר. ככל הנראה שהחברה בחרה להחליש את תאורת הרקע, כדי להבטיח חיסכון בזמן הסוללה. ועדיין, ציפיתי מה-930 לזכות בבדיקה זו.
בעוד מסכי הנקסוס 5 והחואווי P7 הציגו פרטים בצורה שמקשה מאוד על הקריאה אבל עדיין מאפשרת אותה במאמץ, האייפון 6 היה בלתי קריא בעליל. סמארטפון אפל צויד בטכנולוגיית תצוגה מתקדמת, אך גם במסך מבריק במיוחד שמחזיר את אור השמש ולא מסוגל להתמודד עם תאורה ישירה כלל.
איכות צבע
מנצח: LG G3
מבחן זה מתייחס לטיב הצבע בתמונות, סרטים, יישומים ובממשק הטלפון עצמו. זהו מדד חשוב באיכות התצוגה, שמושפע מהרזולוציה, מתאורת הפאנל (OLED או LCD) ומהסטיה מסטנדרט הצבע של התעשייה. בעוד שחלק מהחברות מנסות לשמר את הסטנדרט, אחרות חורגות ממנו כדי להדגיש גוונים מסוימים - במחיר של טשטוש גוונים אחרים. למשל, מסך בו הצבע האדום מובלט, עשוי להפוך גוונים מסוימים של אפור ללבן.
המבחן התבסס על צפייה בסרט FHD, על שלוש תמונות סטילס - בעלות גוון חם, גוון קר ותמונה מאוזנת - ועל המשחק Angry birds: Transformers. במבחן זה נמצא מנצח ששולט בכיפה ביד רמה: ה-G3 של LG.
למכשיר הדגל של החברה הקוריאנית יש מסך של חמישה אינץ' וחצי ברזולוציית 2,560 על 1,440 פיקסל, גבוהה משל כל סמארטפון דגל אחר שנמכר בישראל. גם צפיפות הפיקסלים לאינץ' גבוהה מאוד: 538 פיקסלים לאינץ'. הממשק הבסיסי של המכשיר לא מבליט את איכות התצוגה, אך כשמתבוננים בתמונות או בסרטים, ניתן בקלות לראות שאיכות התצוגה לא רק טובה משל המתחרים - כי אם הרבה יותר טובה.
אחרי ה-G3, ניצבים הגלקסי S5 של סמסונג וה-M8 של HTC. לשניהם מסכים ברזולוציית 1,980 על 1,200 פיקסל. מסך הסופר AMOLED של סמסונג הוא הטוב בתעשייה בכל הנוגע לרוויית צבע וניגודיות. אמנם, הגוונים לא נראים טבעיים במיוחד כי אם מודגשים ועמוקים, אך לעין הבלתי מזוינת מדובר בתצוגה מרשימה מאוד. מסך ה-M8 מתבסס על טכנולוגיית LCD, עם זיקה בולטת לגוונים טבעיים, אם כי חלקם נראים מעט קרים.
לאחריהם, בלטו מסכי האייפון 6 והאקספריה Z3. לאייפון יש מסך מאוד מדויק, אם כי בעל גוונים שנראים מעט שטוחים, כאילו התעקשה אפל לא לסטות אפילו במעלה אחת מטמפרטורת הצבע הבסיסית וללא שיוף של התמונה בכלי תוכנה מובנים. איכות התצוגה מעולה, על אף שהרזולוציה במסך ה-4.7 אינץ' שלו נמוכה בצורה בולטת משל המתחרים: 1,334 על 750 פיקסל, בצפיפות של 326 פיקסלים לאינץ'. לאקספריה, לעומתו, יש מעבד תמונה עשיר מאוד, שמקורו בתוכנות BRAVIA המגיעות מהטלוויזיות שסוני מייצרת. התוצאה היא צבעים רוויים ומרשימים, אך בעלי ניגודיות נמוכה משל המתחרים.
עוד מכשיר שבלט לטובה הוא הלומיה 930: הפאנל של נוקיה מציג צבע חד ושטוח, שנראה כמעט זהה לאיכות התצוגה של אפל - אם כי נוטה לטשטש מעט גוונים בקצות הסקאלה. שאר המכשירים הציגו איכויות דומות למדי: צבע סביר, אם כי לא יוצא דופן. אף אחד מהמכשירים גם לא בלט לרעה.
סיכום
המסך הוא הרכיב בו משקיעות יצרניות הטלפונים יותר מכל ובו הן גם אוהבות להתפאר בכל פעם שמושק דגם עילית חדש. אך כפי שראינו, עדיין לא נמצא פיתרון מוחלט לסנוור השמש, מה שפוגם בחוויית השימוש ומגביל את יכולות הסמארטפון. הסיבה המובילה לכך היא הנטיה של החברות לבחור במסכים שהם מבריקים – מה שאמנם מדגיש צבעים ונראה טוב יותר באולמות התצוגה, אך גובה מחיר מורגש ביותר כשיוצאים עם הטלפון לרחוב, במיוחד במדינה שטופת שמש כמו ישראל. בעוד לסוגיית הסנוור עדיין לא נמצא פיתרון, אפשר לראות עד כמה התקדמו יצרניות הטלפונים בבניית מעבדי תצוגה המשפרים את הצבע במסכים והופכים את חוויית הצפייה למהנה במיוחד.
כנראה שהמשתמש הממוצע לא יבחין בהבדלים משמעותיים בין איכויות הצבע של מסכי הטלפונים שנבחרו למבחן זה, אך עם הזמן אנו צפויים לראות יותר תכנים שמנצלים את תמיכת הטלפונים באיכות צבע גבוהה וברזולוציות של יותר מ-Full HD. לפיכך, יש להניח שבדורות הבאים של סמארטפוני העילית יהפוך מבחן הצבע למשמעותי בהרבה.
מבחן זה מלמד אותנו שבהירות התצוגה של האקספריה Z3 היא שמאפשרת לו להיות הקריא מבין השמונה בתנאי שטח, וטיב תצוגת ה-G3 של LG הוא הגבוה ביותר שזמין כיום בשוק בקטגוריית הסמארטפונים. לפי הערכות, השנה כבר נראה טלפונים בעלי מסכים ברזולוציות גבוהות אף יותר, מה שעשוי לבוא על חשבון זמן הסוללה ולהשפיע אף על מהירות העיבוד.