בלעדי לכלכליסט
הישראלים של Pebble: השעון שלנו אינו גימיק כמו האפל ווטש
בצוות חברת פבל, שחשפה השבוע יורש לאחד השעונים החכמים הכי פופולריים בשוק, ניצבים סגן נשיא המוצרים איתי וונשק והמעצב הראשי לירון דמיר. בראיון ל"כלכליסט", מסבירים השניים מה מבדיל את השעון שלהם משל ענקיות כאפל ואיך הפך ללהיט בקיקסטארטר
חברת Pebble השיקה השבוע את מיזם הקיקסטארטר החדש שלה - השעון החכם פבל Time. בדומה לקודמיו, גם הוא שבר שיאי מהירות גיוס ועורר עניין רב בעולם התקשורת הטכנולוגית. לא רבים יודעים, אך שניים מאדריכלי השעון החכם החדש הם ישראלים - מנהל המוצר (VP of Product) איתי וונשק והמעצב הראשי (Head of Deisgn) לירון דמיר.
הם הכירו כשעבדו לפני כמה שנים בחברת אמבלייז, המשיכו יחד לעבודה משותפת ב-HP בארה"ב, לקחו חלק בפיתוח מערכת ההפעלה webOS שבידי LG ומשם עברו בשנה שעברה לנהל את תחומי המוצר והעיצוב בפבל. בראיון סקייפ ל"כלכליסט" הם סיפרו על העבודה על Pebble Time.
הופתעתם מהמהירות שבה הגעתם להיקף הגיוס הקודם בקיקסטרטר?
דמיר: "יש התערבויות בין העובדים בחברה מה יהיה הסכום הסופי. אף אחד לא שיער שהתגובה תהיה חזקה כל כך. היה לנו חשוב לעשות מחווה למשתמשים שהיו איתנו בתחילת הדרך, ואנחנו מאושרים עד הגג לראות שאנשים אוהבים את המוצר עד כדי כך. זה עדיין מרגיש כמו הזיה קטנה".
אתם כבר חברה מבוססת יחסית שמכרה מיליון שעונים - למה ללכת שוב לקיקסטארטר?
וונשק: "נגיע גם למכירה בבסט ביי ובאמזון, אבל יש פה עניין של הבנה מי קהל היעד, איפה הבסיס שלנו. רצינו לחזור לאותם אנשים שעזרו לנו המון, ואנחנו יודעים שהם יעזרו לנו לעשות את המוצר הזה יותר טוב, למשל דרך הפידבק שקיבלנו מהם בשיחה עם המנכ"ל באתר reddit".
דמיר: "אנחנו לא אפל שבאים בגישה של אנחנו נבוא וננחית עליך מה שאנחנו חושבים. פבל מבינה שזו לא הדרך שלנו, שיש לנו דרך משלנו לבנות מוצר. אנחנו עדיין נאבקים בכוחות בעולם הטכנולוגיה שגדולים הרבה יותר מאיתנו, וקיקסטארטר היא אחת הדרכים לעמוד על הרגליים ולהיאבק במכונת היחצנות ההיסטרית של אפל".
וונשק מוסיף: "הם הוציאו על השיווק של האפל ווטש בלבד יותר ממה שאנחנו הוצאנו על הפיתוח של הפבל טיים".
מה דעתכם על האפל ווטש?
וונשק: "הם עשו תכשיט יפה. קיווינו שאפל תסביר לעולם ששעון חכם זה לא גימיק, אבל הם לא הרגישו צורך לעשות את זה, אולי הם חושבים שאנשים יקנו את זה פשוט כי זה מוצר של אפל".
דמיר: "לא יצא לנו להחזיק את המוצר עצמו ביד עדיין, אבל הכיוון הכללי שלו ברור. 'מאוכזבים' תהיה מילה קצת חזקה מדי, אבל הם הלכו על בלינג. כשהסתכלנו על הפרנזטציה שלהם וחיכינו לבשורה שתבהיר למה צריך את הדבר הזה, מה הוא פותר, היו שם אמנם כמה חידושים מאוד מעניינים - זה דיסקרטי, זה נוגע בך ומאפשר לשלוח הודעות ולתקשר בצורה הרבה יותר אישית ואינטימית - אבל רוב הדברים האחרים זו ערימה של אפליקציות שלקחו והכניסו אותן לתוך שעון. זה בטוח ימכור במיליונים, אבל זה מוצר מאוד לא מפוקס, ולנו אין את הפריבילגיה הזו".
וונשק: "Pebble Time מגיע מההבנה שלנו שהמודל של אפליקציות לא מתאים לשעון. אני רוצה לראות את המצב בשוק המניות, את המייל שלי, התוצאות של המשחק של הניקס. זה לא הגיוני לעבור בין אפליקציות ולצלול פנימה והחוצה. שעון נועד להתעסקות בזמן, וב-50 שנה האחרונות עם השינוי בקצב של החיים המודרניים, עם פגישות ומיליון דברים שקורים במקביל, המונח של זמן שינה את המשמעות שלו. חיפשנו דרך לחזור לעניין הבסיסי של - אני מסתכל על פרק היד שלי ומבין מה השעה".
"השעון שלנו הוא לא אקססורי או תכשיט - הוא מוצר שנועד לאנשים עסוקים שמנסים להשלים מטלות, פריט שנמצא איתי כל הזמן ועונה על כמה שאלות בצורה מאוד פשוטה - מה הדבר שקורה בעתיד הקרוב, מה פספסתי, מה קורה עכשיו".
עד כמה חוששים בחברה מהתחרות מצד אפל, גוגל, סמסונג ושאר חברות הענק שנכנסות עכשיו לענף?
דמיר: "אנחנו מסתכלים על התחרות בשמחה, יותר מהכל. החברה קיימת כבר שבע שנים, במהלכן אריק (אריק מיגיקובסקי, מייסד החברה - נ"צ) נאבק כדי להכניס את נושא השעונים החכמים לתודעה של אנשים, והכניסה של אפל לתחום היא בשורה טובה לכל ענף המחשוב הלביש. זה שם את החותמת של אפל - הדבר הזה הוא אמיתי, לשם הולכת הטכנולוגיה. אנחנו פה לתת פייט ואנחנו יכולים לעשות הרבה דברים שהם לא יכולים".
וונשק: "אמנם אומרים את זה בכל שנה מאז מ-2013, אבל עם המהלך של אפל, אנחנו חושבים שהפעם זה יקרה, שזו שנה מאוד חשובה עבור מחשוב לביש ושעונים חכמים בפרט".
דמרי: "אנחנו רואים את התגובה של המשתמשים בקיקסטארטר, אפשר לראות לאן הרוח נושבת"
הפעלה קולית? מי צריך את זה?
מה התשובה שלכם למי שישאל "למה אני בכלל צריך שעון חכם"?
וונשק: "אנחנו פונים לאנשים שמנסים לתמרן בין משפחה, ילדים ועבודה, כאלה שכבר מכירים את השאלות העיקריות שמטרידות אותם כמה פעמים ביום, והשעון עונה עליהן בצורה מאוד פשוטה ואלגנטית, בקליק אחד פשוט ונעים. הוא מוסיף מעין שכבה נוספת של בטחון - אתה יודע שאפשר לסמוך על השעון שייתן לך את המידע החיוני בכל רגע נתון".
יש הרבה אנשים שמרגישים שהם כבר עכשיו מוקפים ביותר מדי מסכים - ואתם באים ושמים להם את האינטרנט גם על פרק היד.
דמיר: "כששאלנו את המשתמשים שלנו מה הם אהבו בדגמים הקודמים, הרבה מהם ענו - בזכות השעון אני לא נשאב לתוך הטלפון שלי יותר. בסמארטפון מספיקה לפעמים נוטיפיקציה אחת כדי למצוא את עצמך שורף 20 דקות בפייסבוק או בקריאה של מיילים, אתה מבלה המון זמן עם המכשיר מול הפרצוף. עם השעון זה אחרת, הוא לא בנוי כדי להכנס פנימה ולדפדף באתרים או בפייסבוק, הוא מגיש את המידע שאתה צריך ונותן לך להמשיך הלאה".
וונשק: "זה אמנם מכניס לך עוד מסך לחיים, אבל אם אתה עסוק, זה מאפשר לך להתנתק ממסך אחר שגוזל הרבה יותר זמן. זה מחזיר אותך לחיות בהווה"
בדגם החדש הוספתם מיקרופון, אך בלי ממשק משתמש שמבוסס על פקודות קוליות. למה בעצם?
וונשק: "ממשק קולי זה סיפור מורכב - לא רק שאתה צריך לדבר לשעון, הרבה פעמים זה לא ממש עובד. אם צריך לחזור על פקודה ארבע פעמים זה מתחיל להיות ממש לא סביר, והעדפנו להשאר עם משהו שאנחנו בטוחים שעובד. סירי זה סוג של כשלון, וגם באנדרואיד אנשים עדיין לא משתמשים בזה יותר מדי. זה מאוד מוזר לדבר לשעון שלך, זה לא מרגיש טבעי. עדיין לא פיצחו את זה".
דמיר: "מבחינה טכנית הטכנולוגיה כבר סבירה אבל חווית המשתמש עדיין לא פתורה. היום הבעיה היא פחות טכנית ויותר חברתית ופסיכולוגית - אנשים ששואלים את הטלפון שלהם שאלות באמצע הרחוב זה מוזר רק קצת פחות מאנשים שמסתובבים עם גוגל גלאס. העדפנו להגביל את האינטראקציה הקולית למקומות שהיא באמת עובדת, של אינטראקציה מוגבלת וקצרה".
מה משמעות השינויים שעשיתם עבור מפתחי אפליקציות, ואיך הם יכולים להרוויח כסף מאפליקציות ל-Pebble?
וונשק: "שתי הבעיות המרכזיות של המפתחים הן להגיע למשתמשים ולשמור עליהם פעילים (engagement). ברגע שאנחנו שוזרים את המידע מהאפליקציות בתוך טיימליין אחד, מפתחי האפליקציות והתוכן לא צריכים לדאוג יותר, הטיימליין מביא אותם למשתמשים".
"כל האפליקציות של השעון ניתנות בחינם, כשחלק מהמפתחים גובים כסף על אפליקציות הסמארטפון הנלוות, יש כבר כאלו שהגיעו סכומים יפים דרך אפליקציות ה-Pebble שלהם. אין לנו שום כרגע תוכנית להכניס פרסומות לטיימליין, וזה אמנם משהו שמפתחי צד ג' יכולים לנסות לשלב אצלם, אבל אני חושב שמי שיכניס פרסומות, המשתמשים שלו יצביעו מהר מאוד ברגליים".
האם המשתמשים בישראל יכולים לצפות לתמיכה בעברית בעתיד הקרוב?
דמיר: "אנחנו בהחלט מסתכלים על זה ומאוד רוצים להגיע לכל המשתמשים שלנו, אבל עדיין לא יודעים מתי זה יגיע. אנחנו מאוד פתוחים לאנשים שלוקחים את זה לידיים בעצמם, ומעודדים את מה שעושים בקהילת משתמשי Pebble בישראל שמצליחה למצוא ולפתח פתרונות עצמאיים לנושא".
לא מתכננים לשים לכם טלפון על היד
יש מחשבה בחברה לייצר שעון עצמאי, שלא ידרוש חיבור לסמארטפון?
וונשק: "Pebble מאוד טובה בלמצוא את הזמן הנכון לעשות דברים. אחד הדברים שלא נרצה לעשות כרגע זה לשים לך את הטלפון על פרק היד".
אם עוד כמה שנים הדרישה בשוק תהיה למוצרים שמבוססים על אנדרואיד Wear, תשקלו לבנות כאלו?
וונשק: "מערכת ההפעלה שלנו כבר יודעת לעבוד מול אנדרואיד ואפליקציות סמארטפון של אנדרואיד, ובמקרים מסוימת מציעה פתרון יותר טוב מרמת התאימות בין אנדרואיד Wear לסמארטפונים מבוססי אנדרואיד. השאלה היא לא מהי מערכת ההפעלה אלא מה הבעיה שאתה מנסה לפתור ומה הפתרון הטוב ביותר".
דמיר: "אנחנו לא חושבים באותה צורה כמו בחברות כמו LG שמוציאות עשרות מוצרים בשנה, לא תמיד עם מחשבה עמוקה מאחוריהם. זה כמו מפעל, אם גוגל מוציאים משהו אז הם לפעמים יוציאו מוצר מתחרה, שמים על זה אנדרואיד ומוציאים אותו בלי לחשוב יותר מדי"
וונשק: "אנחנו מסתכלים על החיים בצורה הרבה יותר פשוטה - האם זה באמת עוזר למישהו או לא? האם זה עושה את החיים של המשתמש יותר טובים? אנחנו לא מחפשים להשקיע המון בשיווק או למצוא סלב שימכור את המוצר. אם אנחנו יכולים לבנות מוצר טוב הוא יהיה, ואם לא אז פשוט לא נוציא אותו".