עמק הפיליפון: הישראלים שהציתו את סצנת ההייטק במנילה
מספר הולך וגדל של יזמים ישראלים בוחרים להקים את הסטארט-אפ החדש שלהם לא בעמק הסיליקון, אלא על החופים האקזוטיים של הפיליפינים. בעזרת השילוב בין כ"א מקצועי ועלויות תפעול נמוכות, הופכים הישראלים את מנילה לבירת ההייטק החדשה
מנילה, בירת הפיליפינים, הפכה בעשור האחרון למעצמה טכנולוגית שמעסיקה יותר ממיליון עובדים מקצועיים בסקטור מיקור החוץ. האיים אמנם ידועים בעיקר עבור נציגי השירות באנגלית שעונים לטלפונים מכל העולם, אבל גם תכנות, פיתוח אפליקציות, תמיכה טכנית, אנימציה ועיצוב אתרי אינטרנט הפכו לתחומים משגשגים. הכנסותיה של הפיליפינים ממיקור חוץ עמדו ב-2014 על כ-18 מיליארד דולר, והצפי ל-2016 עומד על הכנסות של כ-25 מיליארד דולר. ועם המומחיות מגיעים יותר ויותר יזמים שמגלים שהפיליפינים הם לא רק יעד תיירותי פופולרי, אלא גם האב טכנולוגי.
חוד החנית של מהפכת הסטארט-אפ במנילה הוא שורה של חממות ואינקובטורים שצצים בעיר כדי לתמוך בסטארט-אפים צעירים. אחד הגדולים שבהם הוא IdeaSpace. ארל ולנסיה, מייסד האינקובטור הבריטי, פתח נציגות במנילה בשיתוף פעולה עם ענקית התקשורת המקומית PLDT, שהשקיעה ביותר מעשרה סטארט-אפים חדשים בשנה האחרונה בלבד. חממות אחרות כגון Kickstart ו-SeedAsia משקיעות גם הן במספר דומה של חברות.
"יש הרבה יתרונות בהקמת סטארט-אפ במנילה", אמר ולנסיה בראיונות לתקשורת המקומית. "השכר הממוצע לעובדים מיומנים הוא נמוך, דמי השכירות והמסים נמוכים, כוח הקנייה גבוה במיוחד אם אתה משתכר בדולרים. ואם אתה עובר מהעולם הראשון לפיליפינים, יש כאן מקום לעבוד על רעיונות שבעולם המערבי לעולם לא היית חושב עליהם". כך למשל, הוא מציין את ArmTech, מיזם חדש ליצירת מערכת פילטור מים זולה לתפעול. "סך הכל מדובר בקהילה מאוד צעירה, וזה הופך את הפעילות במדינה למהנה במיוחד".
ולנסיה לא מתעלם מכך שהפעילות במדינה כרוכה בלא מעט קשיים רגולטוריים, שבין השאר מגבילים את היכולת של חברות זרות להשקיע ולבצע רכישות, אבל הוא בטוח בעתיד ההייטק המקומי. "הפיליפינים נמצאים היום במקום שסין היתה בו לפני 15 שנה. יש כאן הזדמנות לקחת חלק במשהו גדול, לרכוב על גל מאוד חזק", הוא הוסיף. "ברשותנו כל המרכיבים הנכונים שאנשים מחפשים, אמון משקיעים וקצב צמיחה יציב".
המדינה הצליחה לעבור את המשבר הכלכלי של 2008 כמעט ללא פגע, וב-2014 רשם התל"ג שלה גידול של 7.2%. הפיליפינים גם אמורה להיות חלק אינטגרלי מהגוש הכלכלי של מדינות דרום־מזרח אסיה. לדברי סגן שר המדע והטכנולוגיה מונצ'יטו איברהים, האינטגרציה של כלכלות הגוש, שצפויה עד 2020, תיצור את אחת הכלכלות היציבות והחזקות בעולם. "אנחנו נראה עלייה בכספי השקעות ובכלכלה הדיגיטלית והטכנולוגית", הוא אמר. התוצאה היא קהילת מפתחים מתעוררת שמושכת חברות מערביות רבות וגם יותר ויותר ישראלים.
Salarium
סלפי עם תלוש השכר
אחד היזמים הישראלים המצליחים במנילה הוא יהודה הירש (30). הירש הגיע למנילה ב-2006 במטרה לנהל מוקד שירות טלפוני שמנה 600 עובדים. לאחר שנתיים פרש והקים את המיזם העסקי הראשון שלו: חברת ייעוץ ושירותים עסקיים בשם Triple I Consulting, שמסייעת לחברות ותאגידים זרים בהקמת עסקים בפיליפינים, וכיום מעסיקה יותר מ-40 עובדים שמספקים עשרות שירותים עסקיים - החל מרישום חברות והסדרת ויזות עבודה וכלה בראיית חשבון, ייעוץ והשקעות.
לפני כשנתיים פרש הירש מהניהול היומיומי של החברה כדי להגשים חלום של כל ישראלי מצוי ולהקים סטארט־אפ. המיזם, Salarium.com, נולד מתוך עולם הייעוץ העסקי: שירות מבוסס ענן לחישובי שכר ומשכורות, שמסייע לעסקים בכל הפונקציות הקשורות למשאבי אנוש כמו יצירת גיליון נוכחות, עיבוד גיליון השכר, הפקת תלושי השכר, יצוא מידע בנקאי והכנת מסמכים ממשלתיים.
"סאלאריום היא תוכנת השכר הראשונה בעולם המציעה גרסת מובייל לשירותיה", אמר הירש ל"כלכליסט". "יש, למשל, פונקציה בתוכנה שמכונה 'סלפי', המאפשרת למשתמשים לדווח על כניסה ויציאה מהעבודה, לדווח על שעות נוספות, לבקש חופש וכדומה. המנהל מצדו יכול לאשר או לסרב לבקשות העובדים ישירות מהסמארטפון שלו. כשאנחנו נותנים לכל עובד את היכולת לדווח ולנהל את הפעולות האדמיניסטרטיביות שלו, אנו לוקחים למעשה מאות פעולות ממחלקת משאבי אנוש שביצוע כל אחת מהן מצריך בין 5 ל-10 דקות, והופכים אותן לפעולות שמבוצעות על ידי עשרות או מאות עובדים אבל מצריכות רק דקה או שתיים".
בתחילת 2014 החליט הירש להשתתף בתחרות SeedStars World השנתית בשוויץ. 1,500 חברות הגישו מועמדות, ובפברואר הוזמנו 36 הפיינליסטים לשלב הגמר בשוויץ, שבסיומו הוכרזה סאלאריום כמנצחת הגדולה. מלבד הפרסום, כלל הפרס הראשון גם השקעה נכבדת מצד מארגני התחרות בסך חצי מיליון דולר.
TrueLogic Online Solutions
לפצח את החיפוש של גוגל-פיליפינים
איתמר גרו הוא אחד היזמים הבולטים בזירת האינטרנט הפיליפינית. גרו (35) מתגורר במנילה זה שבע שנים, ובמהלכן הספיק להקים בפיליפינים את אחת מחברות השיווק האינטרנטי היעילות במדינה. לפני שעקר למנילה עבד גרו כמפתח אתרים ומתכנת, ואף כיהן בתפקיד סמנכ"ל הטכנולוגיות של Pronet Ltd.
"מאז שקיבלתי את המחשב הראשון שלי כילד, תכנות היה התשוקה שלי", מספר גרו ל"כלכליסט". "לבנות אתרים שאנשים ייהנו מהם ולכלול בהם את כל האלמנטים - מטרנסאקציות ועד לוגיסטיקה - אלה הדברים שמהם אני הכי נהנה, וזה תחום שבו תמיד היתה לי הצלחה".
העניין של גרו בתחום קידום האתרים (SEO) הגיע קצת מאוחר יותר, כשראה עסקים ואתרי אינטרנט שמתקשים להתברג בראש בתוצאות החיפוש של גוגל. הוא ביקש ליצור פתרון רחב היקף שיכלול שירותי תכנות ממוקדים, עיצוב ובניית אתרים יעילים וכמובן שיווק מקוון, שיסייע לבעלי אתרים במשימה הקשה והיומיומית של הגעה לעמוד הראשון של גוגל. כך נולדה החברה הפיליפינית של גרו - TrueLogic Online Solutions, שמעסיקה כיום יותר ממאה עובדים ופועלת בקומת הפנטהאוז של מגדל מפואר במרכז העסקי של מנילה. החברה מספקת שירותי עיצוב והקמת אתרים, SEO, שיווק ברשתות חברתיות ועוד שירותים רבים אחרים. יותר מ־90% מלקוחותיה הם לקוחות גדולים מארה"ב, אוסטרליה ואנגליה.
במקביל לניהול החברה שלו מקדם גרו מיזמים אינטרנטיים נוספים בזירה המקומית, כמו אתר התוכן בתחום הלייף סטייל ModernFilipina.ph. חצי שנה אחרי הקמת האתר הגיעה התעבורה שלו ל-100 אלף כניסות בחודש.
AllReservations.com ו-FixRunner
להזמין מלון במהירות ולנהל את הבלוג בקלות
פעילותם בפיליפינים של ראלף רוקח ונתנאל מלכה עדיין נמצאת בחיתוליה. רוקח (29) הוא יזם ישראלי, שהקים לאחרונה במנילה מרכז פיתוח ושיווק של אתר הזמנת מלונות וטיסות חדש. האתר, שיענה לשם AllReservations.com, עדיין לא עלה לאוויר, אך שאיפתו בעתיד היא להתחרות בענקים כמו Booking.com. על שמו של רוקח רשומים אתרי אינטרנט נוספים בתחום התיירות ובהם האתר להשכרת דירות נופש בתל אביב, Apartment.com־Telaviv.
נתנאל מלכה הקים את FixRunner - סטארט-אפ שפונה לאתרים המבוססים על מערכת ניהול התוכן וורדפרס. מתוך כל מאה אתרים חדשים שעולים כיום לאוויר בארה"ב, כ-22 מתבססים על וורדפרס, והסטארט-אפ של מלכה מספק פתרון שירות מקיף של תחזוקה ותמיכה לאתרים אלו.
החברה מציעה, בין השאר, "תיקוני חירום" עבור בעיות דחופות, שבמהלכן המשתמש יכול לבחור ב"תמיכה חד פעמית", ולשלם עבור תיקון מיידי שיבוצע על ידי טכנאי וורדפרס פיליפיני שמעסיקה החברה במנילה.
Paragon
תמיכה טכנית ומניעת הונאות
במרכז הרובע הפיננסי של מנילה נמצאים משרדים של חברה שאלמוניותה בישראל עומדת בניגוד גמור לפרסום של אחד ממייסדיה - איש העסקים טדי שגיא. לשגיא נוכחות מרשימה בפיליפינים זה שנים רבות. חברת פלייטק בבעלותו, שמספקת תוכנות ופתרונות לתעשיית ההימורים והמשחקים המקוונים, הקימה כאן חברה־בת בשם Paragon, אשר מפעילה מערך שירות ותמיכה המשרת את מיליוני לקוחות פלייטק.
פאראגון פועלת במנילה זה עשור, מנוהלת על ידי קובי עזריאל, בכיר לשעבר בקומברס, ומעסיקה יותר מ-500 עובדים מקומיים. נוסף לתמיכה בלקוחות ובמוצרי פלייטק, פאראגון גם מספקת שירותים לחברות חיצוניות ובהם כלים למניעת הונאות פיננסיות, באמצעות ניטור עסקאות ומתן התראות במקרה של זיהוי פעילות חשודה בחשבון משתמש; כלים לניהול ותפעול שירותי תשלום מקוונים; ומערך שירות לקוחות ותמיכה טכנית.
FindUniversity.Ph
איך עושים תואר בפיליפינית?
אודי שומר הוא מתכנת, יזם ואחד ממייסדי אתר חוגל, מאגר החוגים והפעילויות הישראלי הוותיק. את תחילת הפרק האסייתי בחייו החל שומר דווקא בבנגקוק שבתאילנד, שם בנה ופיתח אתר אינטרנט פיליפיני בשם FindUniversity.Ph, שמיועד לפיליפינים אשר מעוניינים ללמוד לתואר במכללה או באוניברסיטה. האתר של שומר כולל מידע על יותר מ-20 אלף תוכניות לימוד אקדמיות בפיליפינים ויותר מ-3,000 חוות דעת של סטודנטים. האתר מופיע כאחת מהתוצאות הראשונות בגוגל עבור מאות שאילתות חיפוש בנושאי לימודים והשכלה אקדמאית, ורושם תעבורה של בין 300 ל-400 אלף כניסות בחודש, ובין 1.5 ל-2 מיליון דפים נצפים בחודש. בשנה האחרונה עבר שומר למנילה כדי לגייס אנשי שיווק ולהגדיל את היקף ההכנסות של האתר.
שי ילין הוא איש עסקים שמתגורר במנילה ומנהל אתר israeli on island