מהדיסקט ועד חיפה: 40 שנה למיקרוסופט
הידעתם? ענקית התוכנה היא זו שהצילה את אפל מפשיטת רגל והפכה את הדיסקט הפלופי לתקן עולמי, מהראשונות שפתחו מרכז הייטק בישראל ושבזכותה אתם לא משלמים על מייל. "כלכליסט" חוגג יום הולדת לחברה - וגם לבדיחות הרשת שצמחו סביבה
- חדש ממיקרוסופט: Surface 3, טאבלט מוזל חדש
- ווינדוס 10 בחינם גם לפיראטים - אבל עם מלכוד
- הנשק הסודי של מיקרוסופט יכול לחסל את הגמוניית אנדרואיד
לרגל כניסתה של הענקית מרדמונד לגיל העמידה, “כלכליסט" מציג את עשרת הדברים המגניבים והמוצלחים ביותר שהחברה עשתה מאז נוסדה על ידי ביל גייטס ופול אלן ב-1975.
1. הצילה את אפל
ב-1997, אפל לא הייתה הענקית העשירה שהיא היום. סטיב ג'ובס חזר לחברה מגלות ארוכה רק בפברואר אותה שנה, ואחרי יותר מעשור של ניהול כושל אפל איבדה את החזון הייחודי שלה וסבלה ממצוקת מזומנים קשה במיוחד.
אפל ומיקרוסופט היו יריבות מושבעות עוד משנות ה-80 (יריבות שמתועדת בצורה מרתקת ופחות או יותר נאמנה למציאות בסרט הקלאסי Pirates of Silicon Valley), ובכל זאת ברגע האמת מיקרוסופט לא בעטה ביריבה המרה אלא דווקא התגייסה לעזרתה, בדמות רכישת מניות אפל ללא זכות הצבעה בשווי של 150 מיליון דולר ומחויבות לפתח גרסה של אופיס בעבור מחשבי המקינטוש.
מדובר, כנראה, בהשקעה המוצלחת הגרועה בהיסטוריה. מוצלחת, כי לפי הערכות אחרי שנים ממשה מיקרוסופט את ההשקעה ברווח עצום. גרועה, כי ההשקעה נתנתה לאפל את החמצן הדרוש למשך פעילותה - כזו שהובילה למהפכות טכנולוגיות, כאלה שמקשות על מיקרוסופט עצמה בשווקים רבים - למשל, מובייל ואפליקציות.
2. הנגישה את הרשת לכולם
לא קשה למצוא דברים רעים לומר על דפדפן האקספלורר של מיקרוסופט. החברה דחפה אותו לשוק באמצעות השליטה המונופוליסטית שלה בתחום מערכות ההפעלה, ובדרך הצליחה לרסק את המתחרה המשמעותי היחיד, נטסקייפ. וכשכבר שלטה בשוק, מיקרוספט עצרה כמעט לחלוטין את פיתוחו ויצרה סטגנציה ארוכת שנים בהתפתחות של הרשת ושוק הדפדפנים.
ובכל זאת, דבר אחד אי אפשר לקחת מאקספלורר: הוא היה הדפדפן הראשון שהופץ בצורה חינמית לחלוטין, הן למשתמשים ביתיים והן לחברות מסחריות. כן, ההפצה החינמית הייתה מהלך דורסני שעלה למיקרוסופט בקנסות כבדים, אבל אין להתעלם מכך שהיא גם זו שפתחה בעבור משתמשים רבים את הצוהר הראשון ל-WWW ולאינטרנט בכלל.
3. הפכה מרובעים שחורים לתקן
דיסקטי הפלופי, שהיו בעשורים האחרונים של המאה ה-20 דרך מובילה להעברת מידע בין מחשבים ולהפצת תוכנות, חייבים את מקומם בהיסטוריה במידה רבה למיקרוסופט: החברה תמכה בהם החל מהגרסה הראשונה של דוס, וכמובן גם ל-IBM שכללה אותם במחשבי ה-PC שלה.
תמיכה זו סייעה להפוך את הפלופי בקוטר 5.25 אינץ' (השחור הגדול עם החור באמצע), ומאוחר יותר את יורשו הצעיר בקוטר 3.5 אינץ' למדיה התקנית בעולם המחשוב.
4. גרמה לנו להקליק על אייקונים
נכון, המקינטוש של אפל עם מערכת ההפעלה הגרפית שלו היה בסביבה כבר יותר מעשור, ואפילו למיקרוסופט כבר הייתה בשוק מערכת הפעלה עם ממשק משתמש גרפי. אבל בעוד שקהל המשתמשים של המקינטוש היה מצומצם יחסית והממשק של ווינדוס 3.11 היה אסון, ווינדוס 95 הצליחה לספק חוויית משתמש טובה ולהגיע לקהל רחב. התוצאה: הממשק הגרפי הפך למיינסטרים והמחשבים האישיים נהיו נגישים בהרבה מבעבר.
5. גרמה לנו לרקוד מול הטלוויזיה
אם היה דבר אחד שהאמריקאים לא הצטיינו בו בעולם הטכנולוגיה בתחילת המאה, היה זה תחום קונסולות המשחקים. אחרי ההצלחה הראשונה של אטארי בשנות ה-80, עבר השוק לידיים של חברות יפניות כמו סגה, נינטנדו וסוני. ואז, ב-2001, הציגה מיקרוסופט את האקס-בוקס - מוצר החומרה המשמעותי הראשון של החברה שהתקבע כאחת מקונסולות המשחקים החשובות בעולם.
מרכיב מרכזי בהצלחה היה כנראה סדרת משחקי היריות המיתולוגית Halo. הסדרה הושקה ביחד עם הקונסולה וכבשה לבבות גיימרים ברחבי העולם. עולם הקונסולות גם היה הפלטפורמה שבאמצעותה קדמה מיקרוסופט מוצר חדשני אחר - הקינקט, בקר התנועה שהכניס את ממשק מחוות התנועה למיינסטרים וזכה לשבחים רבים ולמכירות מרשימות.
6. הזניקה את ההייטק הישראלי
בסוף שנות ה-80 ישראל לא הייתה בדיוק שרימפ בעולם הטכנולוגיה הגלובלי, אך עדיין לא התבססה כאומת הסטארט-אפ שהיא כיום, כזו שמושכת עניין מהחברות הגדולות בעולם. ב-1989 נכנסה מיקרוסופט לפעילות בישראל בשני ראשים, הקמת מרכז מכירות מקומי וחשוב יותר - הקמת מרכז פיתוח בחיפה, ממרכזי המו"פ הראשונים של החברה מחוץ לארה"ב.
מרכזי המו"פ של מיקרוסופט בישראל, שכיום נחשבים לכמה מהחשובים ביותר בפעילות הגלובלית של החברה, היוו בשנות ה-90 גורם משמעותי בהגברת העניין הגלובלי בתעשיית ההייטק המקומית, סייעו למשוך ענקיות טכנולוגיה נוספות שפתחו כאן מרכזי מו"פ והחלו להתעניין בסטארט-אפים הישראלים. מיקרוסופט לא אחראית בלעדית לפריחה של ההייטק הישראלי, אבל הכניסה של החברה לישראל תרמה לכך רבות.
7. נתנה לנו מייל בחינם
בימי הרשת הראשונים, אם רציתם תיבת דואר אלקטרוני, הייתם צריכים לשלם לספק רשת במקרה הרע, או פשוט לאבד את הכתובת אם רציתם לעבור ספק במקרה הטוב. אבל בדצמבר 1997 השלישה מיקרוסופט 400 מיליון דולר כדי לרכוש חברה צעירה בשם הוטמייל, מספקיות המייל המקוון הראשונות בשטח.
החברה השתמשה במשאבים האדירים שלה כדי להפוך את הוטמייל למייל הפופולרי בעולם - ולמעשה, לאחד משירותי הענן הראשונים. הוא לא היה יפה או מרגש, אבל הוטמייל שלה אפשר לאנשים לזכות גישה למייל חינמי שזמין מכל מחשב ולא הולך לאיבוד כשמחליפים ספק רשת. בעבור גולשים רבים, כתובת הההוטמייל שלהם הייתה כתובת הדוא"ל הראשונה שלהם אי פעם. הוטמייל נפל מגדולתו ב-2004, עם השקת ג'ימייל מבית גוגל.
8. הביאה תואם IBM לכל בית
מחשבי ה-PC של IBM, שהגיעו לשוק ב-1981, לא היו המחשבים האישיים הראשונים בשוק, הם אפילו לא היו המחשבים האישיים המוצלחים הראשונים (הכבוד הזה שמור לאפל II). גם מערכת ההפעלה שישבה בקרביהם, דוס של מיקרוסופט, לא הייתה הגליק הכי מבריק בסביבה. אבל המודל העסקי שיישמה החברה הקטנה התברר כלא פחות ממהפכני. מיקרוסופט לא מכרה ל-IBM את מערכת ההפעלה שלה, אלא רק את זכויות השימוש בה.
למה זה טוב? כי מיקרוסופט לא הסתפקה ב-IBM ומכרה את הזכויות לשימוש בדוס גם ליצרניות מחשבים אחרות. מהלך זה אפשר לאותן יצרניות לשווק מחשבים שהיו מסוגלים להריץ את אותם יישומים כמו אלו של IBM. מחשבים אלו, שבשנות ה-80 כונו תואמי IBM, יצרו למעשה סנטדרטיזציה בשוק המחשוב הבייתי הצעיר שהקלה הן על יצרני תוכנה והן על צרכנים לרכוש, לשדרג או להחליף מחשבים. התוצאה: שוק שבו ניתן לרכוש מחשבים ממגוון יצרנים, תוך ידיעה שכל התוכנות יעבדו עליהם ללא בעיה.
9. נותנת לנו לדבר עם הולוגרמות
את אחד הדברים המוצלחים ביותר שהגיעו ממיקרוסופט ראינו לראשונה ממש בשבועות האחרונות – קסדת מציאות מוגברת בשם הולולנס, ולצידה פלטפורמת פיתוח רחבה ופתוחה.
המכשיר עדיין נמצא בשלבים מוקדמים יחסית, אך מדמו שהציגה מיקרוסופט נראה שמדובר בפלטפורמה בעלת פוטנציאל מהפכני. לא מדובר באיזה גוגל גלאס שמציג התראות בזווית העין, אלא במערכת שיכולה להציג פריטים דמויי הולוגרמה שמשתלבים בסביבה הטבעית של המשתמש - החל מחיוויים ועד מודלים תלת ממדיים ואנשים. אם המוצר הסופי יעמוד בהבטחות של מיקרוסופט, יש סיכוי סביר שהחברה תוכל להשתמש בו כדי להבטיח את עתידה ל-40 השנים הבאות.
10. קרעה אותנו מצחוק
למיקרוסופט היו גם הרבה רגעים רעים, שרבים מהם הפכו ברבות הימים לבסיס לכמה מבדיחות וממי הטכנולוגיה המוצלחים בעולם.
החל ממסך המוות הכחול שגרם למשתמשים רבים לחבוט במחשביהם בזעם ועד לקליפי העוזר ה"חכם" של גרסאות אופיס בין 1997 ל-2004 (שראוי לתואר הדמות המאויירת השנואה בהיסטוריה האנושית). עוד גורמים שזכו לבדיחות רבות ברשת הם דפדפן האקספלורר שהוזכר לעיל והאחד והיחיד - המנכ"ל המיתולוגי סטיב באלמר שהופעותיו הפומביות מלאות ההתלהבות ונטולות המודעות העצמית הפכו לרגעים מכוננים בעבור גולשים רבים.