השוק מתפוצץ: שיא חדש לשופינג באינטרנט
הקניות ברשת הגיעו ברבעון האחרון לשיא של כל הזמנים – ועקפו את נתוני תקופת החגים האחרונה. מתחילת 2015 נרכשו באתרי הקניות מוצרים בשווי 80 מיליארד דולר, צמיחה של 14.5% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד
10:4418.05.15
כבר לא רק בתקופת החגים: היקף הסחר המקוון בארצות הברית הגיע ברבעון האחרון לשיא כל הזמנים ואף עקף את מכירות הרבעון האחרון של 2014, תקופת החגים האמריקאית - שלרוב מייצגת את פיק המכירות השנתי. כך עולה מהדו"ח הרבעוני של משרד המסחר האמריקאי שפורסם במהלך סוף השבוע האחרון.
לפי משרד הסחר, אמריקאים רכשו סחורות בשווי 80 מיליארד דולר דרך הרשת בשלושת החודשים הראשונים של 2015, לעומת 77 מיליארד דולר ברבעון הקודם לו, תקופת החגים, ו-70 מיליארד דולר ברבעון המקביל. מדובר בשיעור צמיחה מרשים של 14.5%.
קראו עוד בכלכליסט:
- אין אינטרנט, יש אתר שופינג: סחר מקוון, גרסת צפון קוריאה
- 72% מגולשי ישראל עשו שופינג ברשת - בעיקר באתרים מחו"ל
- ממצלמות ועד יהלומים: מה רכשו ישראלים ביום הקניות הגדול?
שיא חדש בקניות ברשת צילום: שאטרסטוק
השיפור המשמעותי ביותר הוא בשיעור של הסחר המקוון מכלל השוק הצרכני בארצות הברית. ברבעון האחרון, 7% מכל הסחר הצרכני בארצות הברית היו דרך הרשת - השיעור הגבוה ביותר אי פעם. ברבעון המקביל, שיעור זה עמד על 6.2% בלבד. אם שיעור זה נשמע נמוך, חשוב לזכור ששיעור זה נקבע לעומת כל השוק הצרכני בארצות הברית, שעומד על יותר מ-1.1 טריליון דולר וכולל תעשיות שלמות שלא קיימות כמעט בשוק המקוון, כגון תעשיית הרכב או הדלק. פונם גויל, אנליסט בבלומברג, ציין כי בתעשיות כגון לבוש וביגוד, יותר מ-15% מהשוק הוא מקוון.
הסיבה לזינוק: היחלשות השוק או מזג האוויר?
הסיבה העיקרית לזינוק המשמעותי דווקא ברבעון האחרון במכירות האונליין היא החלשות השוק הצרכני בארצות הברית. בזמן שהיקף הסחר המקוון צומח בהתמדה בשש השנים האחרונות, השוק הקמעונאי רשם את קצב הצמיחה הנמוך ביותר שלו מאז המשבר הכלכלי של 2009.
האם מזג האוויר הוא שהרחיק את הרוכשים מן הקניונים? צילום: שאטרסטוק
סוכנות בלומברג האשימה את המכירות החלשות במזג האוויר הקשה שפגע בחלקים נרחבים מצפון ארצות הברית בחודשים האחרונים, מה שמנע מאמריקאים לצאת לחנויות. רשת החנויות מייסיס, שרשמה ירידה של 14% בהיקף המכירות שלה ברבעון האחרון, האשימה גם היא את מזג האוויר. עם זאת, סוכנות רויטרס ציינה כי הירידה החדה ביותר הייתה דווקא ברכישות גדולות כגון כלי רכב, מה שמחזק את החשד כי האמריקאים מהדקים את החגורה ורוכשים יותר תוצרת זרה - שמחיריה, לפי ממוצע מחירים של סל מוצרים - יורדים בקביעות מזה שנה.
אנליסטים מצפים כי הפגיעה בשוק הצרכני היא זמנית. "בהתחשב בשיפור בשיעורי האבטלה, העליה בכוח הקניה וכמות הנכסים שבידי מעמד הביניים, אנו מופתעים מהחולשה של המכירות הקמעונאיות" אמר ג'ון רידינג, הכלכלן הראשי בחברת RDQ. הוא אמר כי צפוי שיפור משמעותי במצב הקמעונאיות בהמשך השנה.