דאע"ש מסמן שלב חדש בלוחמת הסייבר על המערב
מתקפת הסייבר של דאע"ש על תחנת השידור הצרפתית TV5 היא תמרור אזהרה במלחמה עם ארגון הטרור ומהווה תסריט למאפייני שדה הקרב בעידן החדש
- ארה"ב: האקרים גנבו מאתר מס ההכנסה את דו"חות המס של 104 אלף אזרחים
- באג 2015: מתקפות סייבר על מוסדות פיננסיים
- דיפלומטיית סייבר: סין ורוסיה חתמו על הסכם אי-התקפה דיגיטלית
אך התוקפים לא הסתפקו בכך אלא גם פרסמו פרטים אישיים של בני משפחות של חיילים צרפתיים שלכאורה נלחמים נגד המדינה האסלאמית בסוריה ועיראק וכן פרסמו פרטים אישיים ופרטי אשראי של החיילים עצמם. בעקבות התקיפה הגיב ראש ממשלת צרפת בחומרה וטען כי מדובר בעלבון בלתי מתקבל על הדעת ובפגיעה בחופש הביטוי.
חשוב לזכור כי צרפת סומנה בשנה האחרונה על ידי פעילי דאע"ש כיעד וישנן קריאות רבות ברשתות החברתיות ובסרטוני הארגון לביצוע פיגועים בצרפת (דוגמת הפיגועים בכתב העת "שרלי הבדו" ובמרכול "היפר כשר"). על פי דו"ח שיצא לאחרונה על ידי הממשל הצרפתי, כ-1500 בעלי אזרחות צרפתית התגייסו לדאע"ש וארגוני ג'יהאד עולמי נוספים, בזירות הלחימה בסוריה ועיראק.
סיבה זו הופכת את צרפת ליעד מועדף ומסומנת כ"בטן רכה" בקואליציה של אובאמה נגד דאע"ש. יתכן גם שבשל האחוז הגבוה של צרפתים בקרב דאע"ש גויסו חלק מהצרפתים גם לזרוע הסייבר שלה ונוצלה ההיכרות הטובה שיש להם עם מולדתם.
אמנם מתקפת הסייבר על TV5 אינה מתקפת הסייבר הראשונה המיוחסת לזרוע הסייבר של דאע"ש (ISIS Cyber Caliphate). תקיפה קודמת שזכתה לתהודה היא הפריצה בחודש ינואר 2015 לחשבון הטוויטר והיוטיוב של מרכז הפיקוד של הצבא האמריקאי (Centcom). כמו כן לפני מספר שבועות פורסם סרטון בשם זרוע הסייבר ובו נחשפו שמות וכתובות של 100 אנשי צוותי אוויר של צבא ארה"ב הלוקחים, כך נטען, חלק בתקיפות הקואליציה כנגד דאע"ש.
אך בהשוואה למקרי תקיפה הקודמים, במקרה של TV5Monde מדובר בתקיפה מתוחכמת בהרבה, יוצאת דופן וחדשנית עבור הארגון, בכמה היבטים:
הראשונה, אמנם קיימים תקדימים לא מעטים לחשיפת פרטים אישיים של חיילים ואזרחים ברשת מדובר כאן בפרסום של חיילים צרפתיים ספציפיים ובני משפחותיהם, דבר המעיד על יכולת מודיעינית של דאע"ש, שנועדה ליצור הפחדה לאור תחושת חשיפה גבוהה.
הנקודה השנייה היא יעד ההשתלטות. בעבר דאע"ש נקט בשיטות שונות במטרה להשתלט על ערוצי מדיה החל משימוש ביוטיוב וכלה בהשתלטות על ערוצי טוויטר. אך השוני כאן הוא בהשתלטות אלימה על אמצעי תקשורת ראשי, למשך פרק זמן משמעותי, בשילוב עם ערוצי תקשורת נוספים שלו. תיזמון מערכתי של תקיפה כזו מהווה חידוש והדגמת יכולת מבצעית מרשימה המציבה בהצלחה את אמצעי התקשורת כיעד ראשי לתקיפה. בנוסף, המקום המרכזי שמקנה דאע"ש לזירה התודעית ועל המאמצים שהיא מקדישה לשם קידום יכולות אקטיביות בהקשר זה. ניתן ללמוד מכך על יכולת גבוהה של תקיפה שקדמה לה הכנה ארוכה, יכולת מודיעינית ומבצעית ראויות לציון.
אך אופרטיבית, המסקנה העיקרית שראוי ללמוד מהאירוע – שבמידה רבה מסמן את תרחישי הלוחמה של שדה הקרב העתידי של ארגוני הטרור - הוא הצורך של מדינות במערב לפעול יחד כדי לפתח מנגנוני הגנה מפני תקיפות קיברנטיות על אמצעי תקשורת. לשם כך יש לשקול את הצבתם, יחד עם ארגונים אחרים (כגון תשתיות קריטיות), בחזית ההגנה הקיברנטית אותה מספקת המדינה.
נושאי בטחון ומודיעין בסייבר הקשורים קשר הדוק לדרכי ההגנה בפני תקיפות דומות, יידונו בכנס של המכון למחקרי בטחון לאומי שיתקיים בסוף אפריל בוושינגטון ושבו ישתתפו בכירים מהממשל הישראלי והאמריקני ומתעשיית הסייבר בשתי המדינות ומהעולם.
הכותבים משמשים חוקרים בתכנית בטחון סייבר במכון למחקרי בטחון לאומי