פורצי הדרך
מחשב הגה בעצמו תיאוריה מדעית
בניית תיאוריה מדעית היא אחת הפעולות היצירתיות ביותר שיכול אדם לעשות; המחשב מצא פתרונות לתעלומה שהעסיקה את המדע מזה יותר מ-100 שנה ויכולותיו עתידות לסייע למלחמה בסרטן
פריצת דרך בתחום האינטליגנציה המלאכותית: חוקרים מאוניברסיטת מרילנד הצליחו לגרום למחשב להגות תיאוריה מדעית שבודקת את היכולת של תולעים שטוחות להתחדש לאחר פציעה. המחשב הציע מודל מדעי הכולל הוכחות וכן סימולציה של המודל וכל זאת ללא התערבות של גורם אנושי.
- ה-PC מחשב קיצו לאחור: הרבעון האחרון היה החלש ביותר מאז 2009
- טכנוסטלגי: הספקטרום שבין מהפכה לכשלון
- שובו של ESDAC: חוקרים החזירו לחיים מחשב בן 65
החוקרים תכנתו את המחשב לחזות מראש מודלים המסבירים כיצד הגנים של התולעת יצרו רשת המאפשרת לפקח על תהליך ההתחדשות. לאחר שלושה ימים של יצירת השערות, בדיקתן על ידי סימולציה והערכתן, הציג המחשב מודל תיאורטי מבוסס שמסביר את התופעה הנבדקת.
החוקרים, דניאל לובו ומיכאל לוין, הסבירו לכתב העת פופיולר מכניקס שלא מדובר רק בחישובים סטטיסטים או מתמטיים. "חיבור תיאוריה מדעית המסבירה כיצד הטבע עובד היא אחת מהפעולות היצירתיות ביותר שמדען אנושי יכול לבצע", הסביר לוין.
התאוריה החדשה עונה על בעיה שהעסיקה חוקרים במשך יותר ממאה שנים. לטענת לוין, אף חוקר לא היה מצליח לפצח את הבעיה בצורה שבה המחשב הציע. כעת מבקשים לוין ולובו להשתמש במחשב כדי לנסות ולפתור בעיות בתחומים אחרים, כמו חקר הסרטן. לדעתם, הגישה החדשה יכולה לסייע בהבנה של תהליך התפשטות גרורות הסרטן בגוף.
עם זאת יש לציין שלמרות שלקח למחשב כשלושה ימים לייצר את מודל התולעת, הרי שלחוקרים נדרשו מספר שנים כדי לפתח את התוכנה. כדי להתאים את המחשב לפתרון בעיות בתחומים אחרים, החוקרים יצטרכו להעביר כמות עצומה של מידע על ניסויים מדעיים שיאפשרו למחשב לייצר מודלים חדשים.
"הפתרון שלנו הוא אוניברסלי וניתן ליישם אותו בכל תחום בו יש מידע גולמי רב, שלחוקרים יש קושי לתרגם למודל מעשי", הוסיף לוין. "כל עוד ניתן לבנות מסד נתונים גולמיים בתחום, להתאים את השיח המדעי ולבנות סימולטור יעיל, ניתן להשתמש בפתרון שלנו בתחומים רבים נוספים, ולא רק במחקר מדעי", סיכם.