$
חדשות טכנולוגיה

פרשנות

המבחן הביומטרי של סילבן שלום

דו"ח המבקר והביקורת הציבורית הנוקבת לא הותירו לשר הפנים ברירה אלא להאריך את הפיילוט בתשעה חודשים. השאלה היא האם הזמן ינוצל לבחינה אמיתית של נחיצות המאגר

עומר כביר 13:2724.06.15

על פניו, נראה שלשר הפנים סילבן שלום לא היתה ברירה אחרת מאשר לקבל החלטה להאריך את פיילוט המאגר הביומטרי בתשעה חודשים.

העובדה שנכנס לתפקידו רק לפני זמן קצר, שדו"ח מבקר המדינה החמור התפרסם רק אתמול ובצירוף הדיווחים הרבים ב"כלכליסט" על מחדלים קשים בפעילות הפיילוט, לא הותירו לו ברירה. כל החלטה סופית שהיתה מתקבלת בתנאים כאלה לא היתה עומדת במבחן הביקורת הציבורית והממסדית.

 

השאלה הגדולה היא האם מדובר בהחלטה שהתקבלה מתוך רצון אמיתי ללמוד את החומר ולהכריע בצורה מושכלת לגבי המאגר, או במעין מחטף שנעשה בתקווה להרגיע את השטח, לאפשר לרשות לניהול המאגר הביומטרי לתקן את המחדלים הבולטים שעליהם הצביעו המבקר ומתנגדי המאגר, ולהעביר החלטה במועד שבו הסערה הציבורית תהיה קטנה יותר ואישור סופי של המאגר יהיה קל יותר.

 

ההחלטה להאריך את הפיילוט נחשפה אתמול ב"כלכליסט" שעות ספורות לפני פרסום דו"ח המבקר על המאגר, אך בניגוד לפרסומים בכלי תקשורת אחרים לא התקבלה באותו היום, אלא בשבוע שעבר ואושרה ביום ראשון בוועדת השרים ליישומים ביומטריים.

 

שורת מחדלים

 

מי שבאמת מעורה בפיילוט המאגר הביומטרי לא הופתע מההחלטה.

 

השר שלום השר שלום צילום: אוראל כהן

 

בשבועות האחרונים חשף "כלכליסט" שורה של מחדלים ובעיות שנוגעות למאגר הביומטרי: מכרז כושל לרכישת מערכת השוואה ביומטרית שכתוצאה מכך עובד המאגר עד היום עם מערכת זמנית שפותחה על ידי הרשות הביומטרית; אמירתו המדאיגה של אחד מאבות המאגר, ראש המטה ללוחמה בטרור לשעבר ניצן נוריאל, שלפיה לאחר הפיכת המאגר למנדטורי מדי שנה 1% מהאזרחים יבקר במשטרה; ומעל לכל חשיפת העובדה שאחת משתי ועדות הכנסת שאמורות לדון ולאשר את המשך פעילות המאגר לא התכנסה מעולם, בעוד השנייה התכנסה לאחרונה רק בדצמבר 2014.

 

כל החלטה אחרת של השר שלום היתה זוכה, ובצדק, לביקורת ציבורית רחבה וחריפה: במקרה של הפיכת המאגר לקבוע היו המתנגדים מוחים על כך שלא נעשה דיון ראוי בכל המחדלים והבעיות שנוגעות לפעילות המאגר, ובמקרה של ביטולו היה מתעורר קול זעקה לגבי הפסקתו של פרויקט לאומי שבו הושקעו כבר מאות מיליוני שקלים ללא בחינה מתאימה של הנסיבות.

 

אבל השאלה הגדולה היא האם ההחלטה של שלום טובה לתומכי המאגר או למתנגדיו? התשובה תלויה במניעים שמאחוריה. קשה לערער על המניע הרשמי להחלטה כפי שמציג אותו השר שלום. "פיזור הכנסת בטרם עת והבחירות המוקדמות במרץ 2015 ובעקבותיהן הושבעה ממשלה חדשה, גרמו לכך כי נותר חלון זמן קצר ודחוק לקבל החלטה בעניין זה שהינו מורכב, רגיש וכבד משקל", הוא כותב.

 

עמדת רישום למאגר הביומטרי עמדת רישום למאגר הביומטרי צילום: עמית שעל

 

על פניו, תשעה חודשים נשמעים כמו זמן רב כדי לעבור על דו"חות, להידבר עם הגורמים המעורבים ולגבש החלטה. החוק עצמו מגדיר פרק זמן של 90 יום בין מועד הגשת הדו"ח המסכם של פעילות המאגר למועד קבלת ההחלטה וכדי לענות על מטרה זו אפשר היה לכאורה להסתפק בהארכת הפיילוט עד לסוף ספטמבר. ואולם, אבל לדברי מקורות במשרד הפנים זוהי תקופת הזמן המינימלית שהגורמים המקצועיים העמידו לצורך בחינת המאגר. אותם מקורות הדגישו בשיחה עם "כלכליסט" את נכונותו ורצונו של שלום ללמוד את הנושא, אותו אינו מכיר מקרוב, ואמרו שבכוונתו לעבור על כל הדו"חות המקצועיים, לקיים סיורים בשטח ולהיפגש עם כל הגורמים הרלוונטיים, כולל עם מתנגדי המאגר.

 

בנוסף, תקופת הזמן הרחבה יכולה לשמש לתיקון רבים מהליקויים שקיימים בפעילות המאגר. חרף טענות הרשות הביומטרית, רבים מהליקויים שעליהם הצביע מבקר המדינה לא תוקנו. פעילות הפיילוט לאורך חודשים רבים ללא תוכנית עבודה מסודרת היא כשל שאין שום דרך לתקנו, והמבקר עצמו קובע כי יש לבחון את השימוש בסורקי טביעות האצבע הבעיתיים ונכון לשלב זה עדיין לא ברורות השלכות השימוש בהם. חמור מכל, עדיין אין מענה לסוגיית היקף תופעת גניבת וזיוף הזהות בישראל, שצוינה פעם אחר פעם כסיבה המרכזית להקמת המאגר הביומטרי.

 

בידיים נקיות

 

תשעת החודשים הנוספים יכולים לשמש כדי לגבש תשתית עובדתית אמיתית בנוגע לתופעת גניבת הזהויות, ולבצע בחינה מחודשת ואמינה יותר של חלופות המאגר, במקום כזו שמבוססת על מידע פגום או שנעשתה בתקופת זמן קצרה ולחוצה של שבועות ספורים. בנוסף, פרק הזמן יאפשר לבדוק את תפקוד המאגר עם מערכת ההשוואה הביומטרית הקבועה, במקום המערכת הזמנית שבה נעשה שימוש מתחילת הפיילוט. אם אכן ינוצל הזמן לתיקון הליקויים ולבחינה מחודשת וכנה של המאגר, ניתן יהיה בעוד תשעה חודשים לקבל החלטה מושכלת וטובה יותר. ואולם, מתנגדי המאגר חוששים, ולא בלי סיבה, שמקצה שיפורים לא יתבצע כלל, ושתשעת החודשים הקרובים ינוצלו למטרה אחרת לגמרי: ניסיון להרדים את השטח.

 

בתשעת החודשים הקרובים ייחרץ גורלו של המאגר לשבט או לחסד. אם שר הפנים יגיע לשולחן בידיים נקיות, ינצל את הזמן לבחינה אמיתית ומעמיקה של הנושא, קיים סיכוי גבוה שהוא יבין את מה שכמה מהמומחים המובילים בארץ טוענים, ויחליט לגדוע את המשך פעילות המאגר. אולם ישנו חשש כי תקופת ההארכה תשמש כלא יותר מהצגה שסופה - הפיכת המאגר הביומטרי למנדטורי - ידוע מראש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x