סופית: פיילוט המאגר הביומטרי יוארך ב-9 חודשים
למרות ההתנגדויות של מבקר המדינה, יו"ר הועדה לביקורת המדינה ומאות מומחים מקומיים, וברוב מוחץ של 69 קולות לעומת 43 מתנגדים, הכנסת אישרה הערב (ב') את הצעתו של שר הפנים סילבן שלום להארכת הפיילוט. ח"כ תמר זנדברג: "למה ללכת למאגר כל כך פוגעני ומסוכן?"
עוד תשעה חודשים: בניגוד להמלצות עשרות מדעני מחשב מהמובילים בארץ, מאות מומחי אבטחה פרטיים, הועדה לזכויות דיגיטליות, מבקר המדינה ויו"ר הועדה לביקורת המדינה, מליאת הכנסת אישרה הערב (ב') את הארכת הפיילוט של המאגר הביומטרי בתשעה חודשים נוספים, עד ה-31 למרץ 2016. ההחלטה התקבלה ברוב של 69 תומכים לעומת 43 מתנגדים.
- הכנסת נרדמה בשמירה: ועדת הרפאים של המאגר הביומטרי
- הדו"ח החשאי על פיילוט המאגר הביומטרי ייחשף לציבור
- "המאגר הביומטרי כבר נמצא בשרתי חברות פרטיות"
משמעות ההחלטה הינה שהפיילוט ימשיך באותה מתכונת שבה הוא פעל בשנתיים האחרונות: אזרחים שיגיעו ללשכות האוכלוסין יוכלו לבחור האם להוציא תעודת זהות ודרכון רגילים או להנפיק מסמכי זיהוי חכמים ולהצטרף למאגר הביומטרי.
לא על מי מנוחות
בפתח הדיון במליאה הציג ח"כ צחי הנגבי (ליכוד), יו"ר הוועדות המשותפות לענייני המאגר הביומטרי, את ההצעה: “אנו זקוקים להארכה על מנת לבצע בדיקות נוספות ולתקן את הליקויים שעליהם הצביע מבקר המדינה", אמר. “הבחירות גרמו לכך שהוועדות לא דנו בדו"חות המסכמים של הפיילוט ובדו"ח מבקר המדינה. הפיילוט לא יעבוד על ריק, הוא ימשיך לספק לנו נתונים. אנחנו נרצה לראות דו”ח מסכם ומעודכן לקראת סיום תקופת ההארכה. נבקש לבצע בדיקות נוספות כדי לקבל תמונת מצב אמיתית ומעודכנת. גם מי שמתנגד לקיומו של המאגר או חושב שהפיילוט לוקה בבעיות מתעניין בהמשך הפיילוט כדי שנקבל תשובה אמיתית ומהימנה לגבי נחיצותו".
ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) ביקש להצביע נגד ההחלטה: “מאגר ביומטרי זה דבר גרוע ומסוכן", הבהיר. “ההתנגדות למאגר חוצה מפלגות ומקיפה אנשי מקצוע. מאגרים נפרצים, גם של הפנטגון, גם של הבית הלבן”. ח"כ תמר זנדברג (מרצ) גם התנגדה נחרצות למאגר, והזמינה את חברי הכנסת לדמיין מצב בו הם צריכים לבחור סיסמה אחת שתשמש אותם כל החיים, ושתישמר במאגר ממשלתי. “זה מה שמבקשים מאתנו לעשות במאגר הביומטרי, ועוד אומרים לנו שזה בטוח. זה לא בטוח ובכלל לא צריך את זה. למה ללכת למאגר כל כך פוגעני ומסוכן עם השלכות הרות גורל על הפרטיות והביטחון שלנו, כאשר התועלת שבזה מעולם לא הוצגה?”
ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), יו"ר הועדה לביקורת המדינה, הרחיבה על הדיון שהתקיים הבוקר: “דו"ח מבקר המדינה מעלה כשלים מקיר לקיר בנוגע לפיילוט", היא אמרה. “השאלה הבסיסית שעליה ניסיתי לקבל תשובה היא למה נחוץ לנו מאגר ביומטרי. לא הבנתי עד עכשיו למה צריך מאגר, מה הוא נותן שלא נותנת תעודת זהות חכמה. ניסיתי להבין מהמשרד לענייני מודיעין מה עמדתם, הם אמרו שאין להם עמדה. נראה לי תמוה".
מרבית הדיון הבוקר הוקדש לשאלה האם קיים מידע עובדתי על היקף תופעת זיוף התעודות וגניבת הזהויות בישראל. אחרי שכל הרשויות והנציגים מטעם המדינה כשלו מלספק תשובה ברורה בנושא, נאלצה אלהרר לקבוע שהתשובה לשאלה נותרה ללא מענה וכי היא אינה רואה הצדקה לקיום המאגר.
ההחלטה התקבלה בסוף יום דיונים סוער בסוגיית המאגר (אם כי לא סוער כמו הדיונים על אישור מתווה הגז שהתנהלו במקביל). אחרי הצהריים אמורות היו וועדות הכנסות המשותפות שמפקחות על פעילות המאגר להצביע על בקשת רביזיה של ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת), לבטל את החלטת הוועדות משבוע שעבר להאריך את הפיילוט.ואולם, הנגבי סגר את הדיון פחות מדקה לאחר שהחל, מכיוון שטיבי לא נכח באולם הוועדה – החלטה שעוררה זעם רב בקרב הח"כים.
בעקבות המחאה כונסו הוועדות פעם נוספת ב-21:00, והצביעו על הצעת טיבי. ההצבעה הסתיימה בתיקו 12 אחרי שנציגי הבית היהודי הצביעו עם הקואליציה, וההצעה נדחתה. ההחלטה הסופית עברה לאישור המליאה - שכאמור כעת אישרה את ההצעה.