פרסום ראשון
עוד מחטף ביומטרי: ועדת הכנסת שינתה את הרכב הוועדה המפקחת על המאגר
ועדת הכנסת התכנסה, כמעט ללא הודעה מראש, לדיון בלתי צפוי שמטרתו הוא להגדיל את הרכב הוועדה המשותפת האחראית על פיילוט המאגר הביומטרי. זאת מכיוון שלקואליציה אין רוב בוועדה הביומטרית
ועדת הכנסת הצביעה על שינוי והגדלת הרכב הוועדה המשותפת לפיקוח על המאגר הביומטרי, באופן המעניק לקואליציה רוב בוועדה. הוועדה התכנסה הבוקר לדיון חפוז ולא מתוכנן בנושא, וחלק ניכר מחברי הוועדה המשותפת עודכנו על הדיון ברגע האחרון או לא עודכנו כלל. המחטף מזכיר מאוד מקרה דומה שאירע רק לפני כשבוע, אז ניסה יו"ר הוועדה המשותפת, צחי הנגבי, לסגור דיון בבקשה להצבעה נוספת על הארכת פיילוט המאגר הביומטרי בתשעה חודשים נוספים בעקבות איחור של 40 שניות בלבד.
- המדינה דווקא תוכל להשתחרר מההסכם
- אצבע משולשת
- נתניהו: "אף אחד לא בדק באופן מעשי את מתווה הגז, ועכשיו תהיה אפשרות לעשות זאת"
לפני ההצבעה הבוקר בוועדת הכנסת, בוועדות המשותפות האחראיות על עתיד המאגר הביומטרי היה תיקו בין תומכי המאגר למתנגדיו, דבר שמנע מהקואליציה לאשר את המשך פעילות המאגר. כעת, כנראה במטרה להקל על הקואליציה להעביר בעתיד הצבעות שנוגעות למאגר, וועדת הכנסת הצביעה על הגדלת מספר חברי הוועדה המשותפת. הצבעה זו עברה במהירות ובקלות יחסית, מכיוון שלקואליציה יש רוב בוועדת הכנסת.
"בפעם הקודמת הלכנו לקראת האופוזיצה והוספנו עוד נציג מכל ועדה", אמר יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ דוד ביטן (ליכוד) בפתח הדיון. "קיבלנו חוות דעת שלפיה מי שחבר בשתי הועדות (לכנסת יש שתי ועדות שמפקחות על הבטים שונים של המאגר, אך מצביעות כוועדה אחת; ע"כ) לא יכול להצביע פעמיים, ונוצרה לנו בעיה שיש יותר אנשים מהאופוזיציה”.
אחרי דברי מחאה קצרים מצד הח"כים תמר זנדברג (מרצ) ואחמד טיבי (הרשימה המשותפת), עברה ועדת הכנסת להצבעה. היא אישרה את הגדלת ועדת המשותפת בשלושה חברים, אחד מכל אחת שלושת הוועדות המרכיבות את הוועדה המשתפת: וועדות הפנים, החוקה ומדע. בפועל, יהיה מדובר בשני נציגים חדשים מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה, מה שישבור את התיקו הקיים בוועדה. חברי הוועדה החדשים הם יואב קיש ומיקי זוהר מהליכוד, ורוויטל סוויד מהמחנה הציוני.
"הקואליציה שוגה בניסיון לשנות את הרכב הוועדה המשותפת", נמסר בתגובה מהתנועה לזכויות דיגיטליות. "לא מדובר כאן בנושא של ימין או שמאל, קואליציה או אופוזיציה. המאגר הביומטרי הוא סוגיה מהותית שיש לה השפעות קשות על ביטחון המדינה, ביטחון אזרחי ישראל, פרטיות אזרחי ישראל והחירות האישית שלהם. אם נשגה ונתייחס לנושא כאל עוד סוגיה שאותה הקואליציה חייבת להעביר ברוב אוטומטי, אנחנו עלולים לגרום לאסון למדינת ישראל".
זנדברג, אחת מחברות הוועדה המשותפת המתנגדת בחריפות למאגר הביומטרי, אמרה בתגובה ל”כלכליסט”: “הקואליציה גילתה שיש ח”כים רבים שמתנגדים למאגר הביומטרי, שדורשים תשובות ולא מוכנים להיות חותמת גומי של אנשי המאגר. במקום להבין את המסר ולשקול מחדש את כל הנושא, הקואליציה מוסיפה בצעד ציני עוד חברי כנסת לוועדה על מנת להשיג רוב אוטומטי. איזה עוד רעות מנסה הממשלה הזאת לכפות עלינו בשם אותו רוב דחוק של 61 ח”כים?”
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ קרין אלהרר (יש עתיד), שגם תקפה את נחיצות המאגר הביומטרי בעקבות דו"ח מאגר הביומטרי של מבקר המדינה, אמרה גם היא: "המאבק העיקש של חברי הקואליציה להפוך כל החלטה לפוליטית הוא מאבק מבזה... מדובר בגורלם של תושבי מדינת ישראל ועצוב שגורלם נתון למאבקים פוליטיים מכוערים".