$
חדשות התקשורת

התרגיל של גולן טלקום נועד ללחוץ על נתניהו

מחוללת התחרות בשוק מעלה הילוך במאבק מול משרד התקשורת על אישור הסכם שיתוף הרשתות עם סלקום, ומציעה עצמה למכירה. ייתכן שגולן תימכר, אבל כרגע היא בעיקר צועקת "תחזיקו אותי"

אופיר דור 08:2927.08.15

גולן טלקום שלחה אתמול מסר מאיים למשרד התקשורת ובעיקר אל ראש הממשלה ושר התקשורת בנימין נתניהו — אם לא יאושר הסכם שיתוף הרשתות עם סלקום, החברה תצא מהשוק. המסר הוצנע בתוך הודעה יוצאת דופן שנשלחה אתמול בשעות אחר הצהריים אל כלי התקשורת.

 

בכותרת נכתב כי "גולן טלקום הגיעה ללמעלה מ־850 אלף לקוחות", ובהמשך כי למעלה מ־15 אלף צרכנים כבר נרשמו לשירותי הטריפל (טלוויזיה, אינטרנט וטלפוניה קווית) שהחברה מתכננת להשיק תחת המותג GolanBox. רק בשורה השלישית, כבדרך אגב ובאותיות קטנות, הסתתרה הודעה דרמטית שלפיה בעלי המניות בגולן קיבלו החלטה לבחון אפשרויות למכירה או מיזוג.

 

"בעלי המניות של גולן טלקום קיבלו גילויי עניין לקונסולידציה פוטנציאלית והעניקו מנדט לבנק השקעות להעריך ולבחון אפשרויות שיכולות להוביל למכירה, רכישה, מיזוג ושמירה על גולן טלקום עצמאית", נכתב בהודעה. מתחת לשורה הדרמטית הופיעה סקירה של ההצלחות של גולן טלקום בשוק הסלולר, המשמעות של כניסתה לשוק הטלוויזיה ותוכניות התעריפים שהיא מציעה, כאילו היתה זו עוד הודעה שיווקית סטנדרטית.

 

בנק רוטשילד החל להיפגש עם חברות הסלולר בישראל כבר לפני יותר משנה על מנת לבחון אפשרות לרכישת גולן טלקום, וסבב שני של פגישות נערך בחודשים האחרונים. אולם לאורך כל התקופה מיכאל גולן, בעל המניות המרכזי בגולן טלקום (45%) ומנכ"ל החברה, הכחיש נמרצות כי בנק רוטשילד פועל מטעמו וכי החברה נמצאת על המדף. רק אתמול הוא הודה בכך לראשונה. בפגישה עם פרטנר, למשל, הציע בנק רוטשילד את גולן למכירה תמורת סכום גבוה מאוד של מיליארד שקל.

 

גולן עם הגב לקיר, וזו בעיקר אשמתה

 

על פי הודעת גולן טלקום, החברה נמצאת במגעים עם אחד המפעילים הקיימים בשוק (סלקום, פרטנר, פלאפון או HOT mobile) ולכן החליטה לדווח רשמית על כך שהיא בוחנת אפשרויות מיזוג או רכישה. אולם הסברה הרווחת בשוק הסלולר היא כי הוצאת ההודעה כעת היא ניסיון נוסף ללחוץ על משרד התקשורת בכל הנוגע לאישור הסכם שיתוף הרשתות בין גולן טלקום לסלקום.

 

גולן טלקום נמצאת עם הגב אל הקיר מבחינה רגולטורית, והיא יכולה להאשים בכך בעיקר את עצמה, שכן היא מיהרה לפרק את רשת הסלולר העצמאית שהקימה. נכון לסוף 2013 היו לגולן טלקום מעל 700 אנטנות פזורות ברחבי הארץ, ובחודש מאי ירד מספר זה ל־95 אנטנות פעילות בלבד. ביטול הרשת העצמאית חסך לגולן טלקום עשרות מיליוני שקלים, אלא שמשמעות נוספת של פירוק האנטנות הוא כי גולן לא תוכל לעמוד בתנאי הרישיון שלה, שמחייבים אותה להגיע לפריסה של 40% ממדינת ישראל בסוף 2014. אי־עמידה בתנאי זה פירושה שלילת רישיון.

 

 

בגולן העריכו שהסכם שיתוף הרשתות עם סלקום, שנחתם בשנה שעברה, יאושר על ידי משרד התקשורת ויחליף את המחויבות שלה להקים רשת עצמאית. אולם משרד התקשורת שב ודחה את אישור ההסכם ודרש משני הצדדים להכניס בו תיקונים משמעותיים. במשרד טוענים שכדי שיוותרו לגולן על חובת ההקמה של רשת עצמאית, החברה צריכה להיות שותפה שווה ברשת עם סלקום. עוד טוענים שם כי תנאי זה אינו מתקיים בהסכם הקיים, וכי גולן טלקום צריכה להגדיל את ההשקעה הכספית שלה ברשת המשותפת.

 

בגולן טלקום חולקים כמובן על טענה זו וסבורים כי ההסכם עומד בקריטריונים הכלליים שקבע המשרד. מעבר לכך, בחברה אומרים שאינם מבינים מדוע משרד התקשורת צריך להתערב בהסכם בין שני צדדים מסחריים.

 

מנכ"ל גולן טלקום, מיכאל גולן מנכ"ל גולן טלקום, מיכאל גולן צילום: יובל חן

 

לפי הגרסה הרווחת בענף התקשורת, ההודעה של גולן נועדה לשלוח מסר למשרד — אם לא תאשרו את ההסכם, אנחנו יוצאים מהשוק והלכה התחרות. ככל הנראה, הגורם המרכזי שאליו נשלח המסר הוא ראש הממשלה ושר התקשורת נתניהו.

 

מחירים לא ריאליים שפגעו ביתר החברות

 

גולן טלקום היתה הגורם המשמעותי ביותר בהורדת המחירים הדרמטית שהתחוללה בשוק התקשורת בשלוש השנים האחרונות. החברה הציגה תמיד את המבצעים הזולים ביותר וחייבה את שאר השחקנים ליישר קו. ככזו, זכתה החברה ליחס מקל ומעודד ממשרד התקשורת ובעיקר משרי התקשורת, שאפשרו לה להמשיך ולשמור על המחירים הלא ריאליים לעתים, שקירבו את שאר החברות למעבר להפסד.

 

אלא שבשנה האחרונה אין כבר שר במשרה מלאה במשרד התקשורת, כזה שהקריירה הפוליטית שלו מושפעת מהתחרות בשוק הסלולר. ההחלטות כיום נקבעות על ידי מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר, איש צללים קלאסי ומקורבו של נתניהו. פילבר נחוש להכריח את גולן טלקום לעמוד בקריטריונים שנקבעו להסכם שיתוף הרשתות כדי שתתקיים בשוק תחרות הוגנת, ועל כן התקווה היחידה של גולן להשגת אישור להסכם הנוכחי היא נתניהו.

 

אתמול מיהרו במשרד התקשורת להוציא הודעה שלפיה הם לא מתרגשים מהאיומים של גולן. "שוק הסלולר הוא שוק מסחרי חופשי וכל חברה רשאית לפעול בו כרצונה", נכתב בהודעת המשרד.

 

"המשרד יגבש עמדה בנוגע לגולן אם וכאשר תוגש בקשה קונקרטית. כל עוד לא הוגשה בקשה למשרד לשינוי במעמדה של גולן טלקום, החברה מחויבת להמשיך ולעמוד בתנאי הרישיון שקיבלה וההתחייבויות שעליהן חתמה במכרז לקבלת התדרים. המשרד יעמוד על כך שכל הסכם שיתוף רשתות יהיה על פי הכללים שקבע".

 

גולן יכולה לכאורה להגדיל את ההשקעה בהקמת הרשת המשותפת וכך לפתור את הבעיה. אולם נראה שגם הצד השני בעסקה — סלקום — לא ממהר לעשות לה חיים קלים כרגע. סלקום חתמה על ההסכם בשעת לחץ ומתוך חשש שגולן תחתום על שיתוף פעולה עם חברה אחרת, אולם כעת כשההסכם נפתח מחדש, גם סלקום מנסה למקסם את הרווח שלה מכך ולדרוש תנאים טובים בהרבה. סלקום הרי לא תרוויח פחות אם גולן תצא מהשוק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x