בוס, למה אתה לא נותן לנו יותר אחוזים מהסטארט-אפ?
ירון יעקובס, יו"ר פלטפורמת הסחר PrivatEquity.biz, טוען שלמגזר ההייטק יש חובה חברתית לשיתוף העובדים בהכנסות גם לפני הנפקה או אקזיט. איך זה עובד, לאילו חברות זה מתאים והאם זה בכלל אפשרי?
ענפים כהייטק והון סיכון מוצגים כקטר צמיחה במשק ומושכים אליהם רבים. ואולם, יש מי שטוען שעל המגזר להוביל גם תהליכים חברתיים ושיש בכוחו לעשות זאת, תוך סיוע לרווחת העובדים. ירון יעקובס, יו"ר פלטפורמת הסחר PrivatEquity.biz ובעבר מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות, מנסה לקדם את תפיסת הקפיטליזם השיתופי - גישה לפיה יש להרחיב את מעגל הנהנים מהצמיחה של המשק, דרך בעלות חלקית או מלאה של העובדים על החברות המעסיקות אותם.
- שנה טובה: איזה שי לחג קיבלו עובדי ההייטק?
- תוכנית המענקים לחברות הסייבר יצאה לדרך
- "חברות הטכנולוגיה הורסות לעובדים את החיים"
"רעיון זה סוחף כמות גדלה והולכת של כלכלנים, חוקרים, חברות וממשלות ומקודם בבריטניה, בארצות הברית, באירלנד ובאוסטרליה", אמר יעקובס בכנס בנושא שנערך היום במשרדי יגאל ארנון ושות'. "זה לא מקרה שקפיטליזם שיתופי מככב בנאומים של נשיא ארה"ב ברק אובמה ושבעלות עובדים הפכה לציר חשוב במדיניות של ממשלת בריטניה".
לדברי יעקובס, ענף ההייטק לא צריך להסתפק בהצלחותיו הכלכליות: "מנהלי חברות הסטארט-אפ בארץ צריכים להיות הראשונים שיבינו שחלוקת מניות ואופציות למעגלים רחבים יותר של עובדים היא אינטרס עליון שלהם ושל המשק", הצהיר. פלטפורמת הסחר PrivatEquity.biz מציעה להנהלות חברות תוכניות להנזלת מניות ואופציות של עובדים, מנהלים, מייסדים ובעלים בשוק השניוני. לטענת יעקובס, פעילות הפלטפורמה עוזרת למעסיקים לגייס ולשמר את מיטב העובדים, מעניקה לעובדים כסף גם לפני שהחברה מונפקת או נרכשת ולמשקיעים – להיחשף לנכסים חדשים בהם יוכלו להשקיע. יעקובס הודיע שהחברה תקים קרן של 50 מיליון שקל, אשר תשקיע במניות ואופציות של חברות פרטיות.
דבריו של יעקובס אינם משקפים את המצב בתעשייה ואף סותרים כמה עקרונות קפיטליסטיים בסיסיים, עליהם מושתת עולם הון הסיכון. כיום, במרבית החברות העובדים מקבלים אחוזים בודדים בחברות והנהנים העיקריים הם המשקיעים. שינוי המצב יתאפשר רק אם חברות יגייסו מספר קטן של משקיעים ויקבלו שותפות של עובדים רבים. מה קורה, אם כן, במצב בו העובדים עוברים לחברה אחרת? למייסדי החברות אין אינטרס לפזר את הכוח שלהם בין משקיעים רבים ובין בעלי מניות שאין להם כל נגיעה לחברה (כמו למשל, עובדים לשעבר). התניידות העובדים הגדולה בתעשיית ההייטק היא כנראה אחת הסיבות שהקפיטליזם השיתופי הוא בשלב זה בעיקר רעיון אופטימי.