$
אינטרנט

טוויטר ופייסבוק עשו סדר בכאוס שלאחר המתקפה

הרשתות החברתיות היוו ערוץ ישיר, מצמרר ובזמן אמת לפיגועי הטרור בפריז. הגולשים השתמשו ברשתות החברתיות לדווח על מצבם, אבל גם להציע עזרה וארוחה חמה ולגייס תרומות למשפחות הנפגעים

עומר כביר 11:5715.11.15
מתקפת הטרור הרצחנית בפריז, בשילוב עם המיידיות והזמינות של הרשתות החברתיות, יצרו בסוף השבוע אפקט מצמרר במיוחד: אזרחים שנכחו בזירות הפיגועים השתמשו בפייסבוק, באינסטגרם ובטוויטר על מנת לעדכן את חבריהם ואת העולם בזמן אמת על האירועים.

 

לרוב, עדויות ראייה על פיגועי טרור גדולים מגיעות רק לאחר סיום האירוע, בתיווך של כלי תקשורת מסורתיים. אך הפעם הפיגוע המתמשך ורב המשתתפים במופע הרוק באולם Bataclan בלב פריז הביא לנו עדכונים מסוג אחר. 

 

עיריית תל אביב מציגה את דגל פריז בעקבות פיגוע הטרור עיריית תל אביב מציגה את דגל פריז בעקבות פיגוע הטרור

 

הנוכחים בפיגוע באו לצפות בהופעה של להקת Eagles of Death Metal. קודם לפיגוע, הפוסטים שהגיעו מהופעת הרוק היו רגילים למדי - אחד מחברי הלהקה אף העלה תמונת אינסטגרם מההכנות להופעה. הכול השתנה כששלושה מחבלים חמושים החלו לירות על הנוכחים באולם. “אני עדיין באולם", כתב בנג'מין קאזנובס בחשבון הפייסבוק שלו. “קומה ראשונה. יש נפגעים! הם חייבים להסתער על הבניין במהירות. יש שורדים בפנים. הם מורידים את כולם אחד אחד. מהר לקומה ראשונה!!!!!”.

 

בשעות הבוקר כבר צבר הפוסט יותר מ-21 אלף שיתופים, ותגובות רבות דרשו בשלומו של קאזנובס. כמה דקות לאחר מכן מכן הוא עדכן: “בחיים. רק חתכים... טבח... גופות בכל מקום". בשעות הבוקר פירסם קאזנובס פוסט נוסף, ובו דיווח שמצבו תקין, הודה לכל השואלים לשלומו והביע את תנחומיו למשפחות הנפגעים.

 

דקות לפני מתקפת הטרור, בהופעת Eagles of Death Metal דקות לפני מתקפת הטרור, בהופעת Eagles of Death Metal צילום: צילום מסך

 

במקביל, משתמשים בטוויטר ששהו מחוץ לאולם דיווחו על חילוץ ופינוי בני הערובה. “אח שלי היה ב-Bataclan, הוא פונה מהמקום", דיווח אחד מהם. משתמש אחר העלה לאינסטגרם סרטון וידיאו קצר ממוקד הטיפול בפצועים המאולתר שהוקם מחוץ לזירת האירוע (לאור התמונות הקשות שבסרטון, בחרנו שלא לפרסם קישור אליו).

 

משתמשים אחרים בטוויטר החליטו לפתוח את בתיהם ולהציע מכסה לתיירים ותושבים שאולי מצאו את עצמם ללא מקום מקלט במהלך המתקפות. תחת התגית #PorteOuverte (דלת פתוחה), הזמינו משתמשים רבים משתמשים אחרים לפנות אליהם אם הם מחפשים מקום מבטחים בסביבתם על מנת להתרחק ממתקפות אפשרויות נוספות. לא ידוע כמה משתמשים, אם בכלל, נענו להצעות אלו.

 

בבוקר שלאחר הפיגוע פנו הרשתות החברתיות להתמודדות עם משימה נוראית לא פחות – לסייע באיתור ויצירת קשר עם בני משפחה וחברים שאולי שהו בזירת הפיגועים. משתמשים רבים העלו לטוויטר תמונות של מכרים שהקשר עמם נותק, תחת התגית #RechercheParis, וביקשו סיוע בקבלת מידע אודותיהם. “9 בבוקר ועדיין אין עדכונים על מארי ומטיאס שהיו ב-Bataclan אתמול בלילה", נכתב באחד מהציוצים עורכי השלווה האלו.

 

פייסבוק מתגייסת

 

בנוסף, פייסבוק הפעילה כלי שמאפשר לשדר בקלות אות הרגעה. פעילות מקוונת מסוג זה קיבלה משנה תוקף לאור העובדה שכלים רשמיים, ובפרט אתר של משרד הפנים הצרפתי שהוקם במטרה לרכז מידע על פצועים ונעדרים, כמעט ולא תפקדו בשעות שלאחר המתקפה.

 

ביום שלאחר המתקפה, החלו משתמשי פייסבוק רבים לשנות את תמונת הפרופיל שלהם לתמונה שמשלבת את צבעי דגל צרפת, כאות הזדהות עם המדינה וקרבנות המתקפה. המהלך עורר לא מעט ביקורת, והיו שטענו שמדובר בצביעות לאור העובדה שמתקפות טרור חמורות שהתרחשו בתקופה האחרונה במזרח התיכון לא עוררו גל הזדהות דומה מצד גולשים.

 

אם גם אתם מעוניינים לשנות את תמונת הפרופיל שלכם ניתן לעשות זאת באמצעות כלי מובנה בפייסבוק. ראשית, אתרו משתמש ששינה את התמונה והיכנסו לפיד שלו (למשל, חבר מערכת טכנולוגי רפאל קאהאן). גללו מעט למטה עד שתגיעו לפוסט שמבשר את עדכון תמונת הפרופיל, ולחצו על כפתור "נסה את זה" שמופיע מתחת לתמונה. עקבו אחר ההוראות על המסך להשלמת התהליך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x