$
המזרח התיכון

המצב הכלכלי הקשה לא עוצר את דאעש

בדיוק כשבמערב חשבו שכוחו הכלכלי של דאעש נבלם מעט, הגיעו המטוס הרוסי בסיני, הפיגוע בביירות והמתקפה על פריז, והוכיחו שהיכולת שלו לבצע פיגועי תופת כמעט בכל מקום בעולם לא נפגעה כלל. אולי להפך

דורון פסקין 07:1815.11.15

הטבח הרצחני שהרעיד את פריז בליל שישי הוא תזכורת נוספת ליכולתו של האסלאם הקיצוני בראשות ארגון המדינה האסלאמית (דאעש) להוציא לפועל פיגועי תופת כמעט בכל מקום בעולם. המטוס הרוסי בסיני, הפיגוע המשולב ברובע דאחיה של ביירות וההתקפות בפריז — כל אלה בתוך פחות משבועיים — יכולים ללמד על מגמה שלפיה בדאעש החליטו להגביר את פעילותו מחוץ לזירה הטבעית, קרי סוריה ועיראק. הפעם האחרונה שאנשי דאעש ביצעו שני פיגועי טרור גדולים ביום אחד היתה באחד מימי שישי בחודשי הקיץ, ואז היו אלה פיגוע במסגד שיעי בכווית וכמעט במקביל ירי על תיירים מערביים בעיירת חוף תוניסאית. הפיגועים האחרונים בסיני ובפריז מצביעים על רמה גבוהה יותר של ארגון, והם ודאי לא מבצעים בנוסח "המפגע הבודד" כמו שאירע בתוניסיה.

 

הפיגועים האחרונים מגיעים דווקא כשבמערב הביעו אופטימיות זהירה לגבי בלימת מומנטום ההתפשטות של דאעש בסוריה ובעיראק. יום שישי החל בידיעות על חיסולו של ג'ון הג'יהאדיסט, עורף הראשים הבריטי המפורסם של הארגון, בעיר א־רקה שבסוריה. הוא אמנם לא היה מפקד מבצעי בכיר, אך הפך לסמל של דאעש בעיניים מערביות. חיסולו הכמעט ודאי בהפצצה מהאוויר חשף את יכולתו של מערך הביון האמריקאי לחדור את מעטה האבטחה הפנימי של הארגון. בנוסף, שעות לפני הפיגועים בבירה הצרפתית הכריזו הכורדים על שחרור העיר סינג'אר מידי חמושי דאעש, כאינדיקציה מוחשית נוספת לאובדן הנכסים בשטח של ארגון הטרור.

 

במערב מקשרים את הדעיכה הנוכחית של דאעש להפצצות הבלתי פוסקות במהלך השנה האחרונה של מטוסי המערב על התשתיות הצבאיות והכלכליות שלו. צרפת הצטרפה להפצצות לפני פחות מחודשיים, ובמהלך השבוע שעבר הודיעה כי מטוסיה פגעו במתקני נפט חשובים ששירתו את דאעש במזרח סוריה, באזור דיר א־זור. במערב לא יודו בכך בפומבי, אך אין ספק שגם ההתערבות הצבאית הרוסית־איראנית לטובת בשאר אסד בסוריה עושה את שלה.

 

לפי הערכות במערב, הפצצות מתקני הנפט במהלך השנה האחרונה היו יעילות, והארגון של אבו בכר אל בגדאדי איבד מכוחו הכלכלי ומכאן גם מיכולתו לגייס מצטרפים חדשים לשורותיו. מבחינה תיאורטית, דאעש עדיין שולט במשאבים כלכליים אדירים ובכלל זה הנפט, אך יכולתו לממש אותם הצטמצמה. לפי הערכות שפורסמו בצרפת, במהלך השנה הנוכחית חלה ירידה של 45% בהכנסות הארגון מהברחות נפט, שיסתכמו השנה בלא יותר מ־600 מיליון דולר. זאת לעומת 1.1 מיליארד דולר בשנת 2014. במקביל, הברחות הגז רשמו ירידה של קרוב ל־30% באותה תקופה והשנה אמורים להסתכם בכ־350 מיליון דולר לעומת כ־490 מיליון דולר בשנה שעברה.

 

הירידה החדה בהכנסות הובילה גם לקיצוץ בשכר שמציע הארגון ללוחמיו. השכר המוצע כיום למצטרפים חדשים נע סביב 100 דולר בחודש, לעומת כ־500 דולר בתקופות הטובות יותר. גם בשאר התנאים הנלווים כמו רכב, דירה ומכשירי טלפון נאלץ דאעש לקצץ עבור מתגייסים חדשים, כך לפי מקורות ערביים. לפיכך, פנה הארגון והגביר את נטל המסים על 10 מיליון התושבים הנתונים לשליטתו. כמו כן, בתקופה האחרונה מתרבים דיווחים כי חמושים המשויכים לדאעש הגבירו את פעולות החטיפה בעיקר בשטחי עיראק, כולל של ילדים, וזאת למטרות כופר.

 

לאור ההתפתחויות האחרונות, מתברר כי המדיניות של דאעש להקים יישות מדינית בכל מקום אליו הוא מגיע (להבדיל למשל מאלקאעידה) מתגלה כחרב פיפיות. אמנם השליטה במשאבי הנפט ומשאבים אחרים (בנקים, אתרים ארכיאולוגיים וכד'), עליהם השתלט, אפשרו לו מידה מסוימת של עצמאות אולם מנגד הדבר מצריך אותו להוצאות אדירות, ובראשן הוצאות הלחימה. כיום כשאפשרויות הברחת הנפט מצטמצמות דאעש נאלץ להדק את החגורה או לחשוב על דרכים אחרות למימון הח'ליפות.

 

טרור בצרפת טרור בצרפת צילום: אם סי טי

 

פיגועים גדולים, כסף קטן

 

אף שהתמונה הכללית מצביעה על ירידה בכוחו הפיננסי של דאעש, אין זה אומר שהמוטיבציה או היכולת להוציא לפועל פיגועים בחו"ל ירדה, אולי להיפך. ברחבי אירופה ישנם אלפי צעירים שפועלים בהשראת האסלאם הקיצוני, חלקם חזרו משדות הקרב בסוריה ובעיראק או ממחנות האימונים בלוב, וחלקם עתידים לצאת לשם. הם חדורי מוטיבציה לבצע פיגועים, בייחוד לאור שטיפת המוח ברשתות החברתיות על הצורך לצאת למלחמת חורמה נגד הצלבנים והכופרים. דוגמה לכך ניתנה מוקדם יותר השנה עם הפיגועים נגד העיתון “שרלי הבדו” והסופרמרקט הכשר בפריז, שבוצע על ידי אנשי אסלאם קיצוני במה שמכונה התארגנות מקומית, קרי הם לא פעלו בהוראת מפקדים בכירים באלקאעידה או בדאעש.

 

שוטרים מחוץ למגדל אייפל שוטרים מחוץ למגדל אייפל צילום: אי פי איי

 

מה שמשחק לטובת ההתארגנויות המקומיות היא העובדה שביצוע פיגוע בסדר גודל של זה שחוותה פריז ביום שישי אינו מצריך הרבה כסף (בעבר דווח כי הפיגועים הגדולים בלונדון ב־7 ביולי בוצעו במימון של לא יותר מ־10,000 דולר כולל נסיעות לחו"ל והכנת המפגעים). להבדיל מהעברת סכומי כסף גדולים באירופה לטובת דאעש או כל ארגון טרור אחר, שהפכה משימה לא פשוטה נוכח המגבלות הבנקאיות הקיימות, איסוף סכומים קטנים יותר והעברתם במזומן עבור תאים רדומים עדיין אפשרית ומתקיימת בכל יום באירופה. זה זמן רב שמזהירים בנקאים באירופה כי סכומים קטנים שיכולים לממן מגה פיגועים הם בהישג יד באמצעים מגוונים שלכאורה נראים תמימים, כמו הלוואות קטנות, תרומות לארגונים ולצדקה. המשימה למנוע את הגעת הכספים האלה לתאי הטרור היא אתגר משמעותי, שהרשויות במערב בינתיים מתקשות לעמוד בו בצורה מוחלטת. ישנן הצלחות בסיכולים של תאי טרור באירופה, אך כנראה אין יכולת לסכל באופן הרמטי.

 

פיצוץ ברשתות החברתיות

 

כוחו של דאעש נובע במידה רבה מיכולתו למקסם את הפוטנציאל הטמון ברשתות החברתיות. פיגועים כאלה בפריז צפויים לעודד צעירים רבים להצטרף לארגונים הקיצוניים, כמו ששאר אמצעי התעמולה של דאעש סייעו במשיכת מוסלמים לשורותיו מכל רחבי העולם. מטבע הדברים, בעקבות הפיגועים בפריז הפכה הרשת בערבית לזירת התגוששות בין תומכי דאעש ומתנגדיו. עבור התומכים, הדם הצרפתי ברחובות היה לא פחות מסיבה למסיבה. ההתקפות המשולבות במרכז הבירה הצרפתית נתפשו כתגובה טבעית על מה שכינו תומכי האסלאם הקיצוני כתוקפנות הצרפתית בעיראק ובסוריה. מתנגדי דאעש מנגד הביעו דאגה שהפיגועים הללו יהפכו כל מוסלמי באירופה לאויב, וחמור מכך, מדינות האיחוד יסגרו שעריהן לפליטים המנסים לבנות חיים חדשים הרחק מהתופת הסורית.

 

זוכרים את הקורבנות זוכרים את הקורבנות צילום: איי פי

תחת ההאשטג “#פריז עולה באש” כתב למשל משתמש המכונה אבו טלחה, המזהה עצמו כחייל בצבא הח'ליפות: "אללה, קבל את מבצעי הפיגועים בפריז בגן עדן. אללה, גמול להם כראוי על מה שעשו". משתמש אחר בשם סעד אלסעד מצא סיבה להצדיק את הטבח בפריז וכתב לצרפתים: "הרגתם מיליון מוסלמים באלג'יריה. אם שכחתם, קיבלתם מאיתנו תזכורת". משתמש אחר כתב: "כל מי שמשתתף בהפצצות נגד המוסלמים בסוריה ובעיראק ישלם מחיר", ואילו תומך נוסף של דאעש כתב: "קודם נכבוש את פריז, אחר כך את רומא ואחר כך את אנדלוסיה (ספרד)".

 

גם שמה של ישראל לא נפקד מהציוצים הערביים. משתמש פלסטיני בשם ראפע כתב: "פיגועי פריז לא העכירו את מצב רוחי לאחר חיסול שני ציונים בחברון. הדבר הראשון לא מעניין אותי והשני הוא בזכות אללה." משתמש פלסטיני אחר שהזדהה בשם המהנדס חאמד חוג'ה כתב: "צבא הכיבוש הישראלי הרס את ביתו של האסיר יחיא אלחאג'. פלסטין אינה פריז. הדם שלהם מיין ושלנו ממים".

 

משתמש שהזדהה כנוקם עבור אללה מירושלים כתב מסר ליהודים ברוח זו: "מה אתם אומרים על המכות שסופגים האינטרסים שלכם ממזרח למערב? בקרוב תראו את זה אצלכם".

 

אבל היו משתמשים ערביים שגם ברגעים האלה לא איבדו את הציניות נוכח האירועים הקשים. משתמש בשם מוהנד כתב: "אני רוצה להגר לכוכב ישראל, הרחוק מפיגועי דאעש והמקום הכי בטוח". משתמש בשם מוחמד עבדאללה, שהתייחס לפיגוע בקרבת אצטדיון הכדורגל בפריז, כתב: "המנצח במשחק בין צרפת לגרמניה הוא ארגון המדינה האסלאמית".

 

הכותב הוא מומחה לכלכלת המזרח התיכון ומימון הטרור 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x