פורצי הדרך
מדענים בשבדיה פיתחו "ורדים סייבורגים"
במסגרת המחקר החדירו המדענים חומר ייחודי לניצני ורדים, שאיפשר להוליך בהם זרם חשמלי ולשנות את צבע עלי הכותרת: "זה פותח אפשרויות חדשות להפקת אנרגיה"
- 6 טכנולוגיות חדשניות שיצילו אותנו מהעולם
- תפספסו את סוף הסרט: המטוס שמגיע מת"א ללונדון ב-20 דקות
- הראוטר כתחנת כוח: ההתקן שמצליח להפוך שידורי WiFi לחשמל
במסגרת הפיתוח יוצא הדופן המדענים הצליחו לראשונה להחדיר לגוף הצמח רכיבים חשמליים באופן אורגני. הם עשו זאת על ידי המסתו במים של חומר פולימרי מוליך ושקוף והשקיית ניצני ורדים בנוזל. הפולימר, המכונה PEDOT, יצר חוט באורך של כ-10 סנטימטרים בתוך הרקמה האורגנית של הצמח, ששימש את החוקרים כמוליך חשמלי.
החומר חדר לכל מערכות הצמח: הגבעול, העלים ועלי הכותרת. החוקרים ניצלו את הארכיטקטורה הטבעית של הוורד כדי ליצור בתוכו "כיסים" תלת ממדיים קטנים, שאותם מילאו בפולימר. התוצאה היא תאים חשמליים אורגניים בגוף הצמח, שניתן להוליך דרכם זרם.
החוקרים הצליחו בינתיים לשנות את גוון עלי הכותרת של הוורד המסונתז באמצעות זרם חשמלי, אך הם טוענים כי האפשרויות הגלומות בפיתוח גדולות. בין היתר הוא עשוי לאפשר את שינוי המאפיינים הגנטיים של צמחים ואף שליטה בתהליך הצמיחה עצמו.
לדברי המדענים, המחקר שערכו יכול אף לבשר על מקור אנרגיה מסוג חדש. "הצמחים יוכלו לשמש כבסיס למערכות ייחודיות ומתקדמות מאוד", אמר מנהל המחקר, פרופ' מגנוס ברגרן, לאתר Cnet. "בין היתר נוכל למקם חיישנים בתוך הצמחים ולהשתמש באנרגיה המצויה בכלורופיל, ואף לפתח בדרך זו חומרים חדשים. אף אחד לא עשה דבר כזה קודם".