הצד האפל של תעשיית הטכנולוגיה: חברות בכירות מואשמות בניצול ילדים
דו"ח של ארגון אמנסטי מאשים את ענקיות הטכנולוגיה שהן אינן מפקחות על שרשרת האספקה שלהן. לפי ממצאי הארגון חלק מהמתכות שמשמשות לייצור סוללות נכרות בקונגו בידי ילדים
דו"ח חמור של ארגון זכויות האדם אמנסטי מאשים חברות בתעשיית הטכנולוגיה והרכב בכך שמתכות כגון קובלט שמשמשות גם עבור ייצור סוללות נכרות בידי ילדים בקונגו. ממצאי הדו"ח הראו שחברות כרייה מקומיות ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו מעבידות ילדים צעירים מגילאי 7 ומעלה בתנאים מסוכנים במכרות. באתר ה-BBC דווח כי תגובת החברות המואשמות הייתה שיש להן מדיניות של אפס סובלנות להעסקת ילדים.
- אפל מעלה את מחירי האפליקציות בישראל
- הרובוטים באים והם לא דורשים תנאים סוציאליים
- סמסונג תייצר עבור קוואלקום מעבד סלולרי עם בינה מלאכותית
קובלט היא מתכת המהווה מרכיב עיקרי בייצור של סוללות ליתיום יון, בהן משתמשים בעיקר בסמארטפונים ובכלי רכב. כ-50% מכל הקובלט בעולם נכרה בקונגו וכורים במכרות אלה עשויים לסבול מבעיות בריאות ומתנאי עבודה מסוכנים.
על פי הדו"ח כ-80 כורים נהרגו בין ספטמבר 2014 לספטמבר 2015 במהלך כריה של מחצבי קובלט. חוקרים שאספו עדויות של ילדים מצאו שבחלק מהמקרים הם הוכרחו לעבוד במשמרות של עד 24 שעות במכרות התת-קרקעיים. ארגון יוניצ"ף מצא שכ-40 אלף ילדים מועסקים בתנאים אלה במכרות של קונגו, חלקם בידיעת ובעידוד הוריהם. יש לציין שמרבית הילדים אינם מועסקים במכרות התת קרקעיים, אלא במגוון עבודות מעל פני השטח. בין השאר הם משמשים להפרדה של המחצב מהעפר וכן במגוון תפקידים תומכים.
אפל מסרה בתגובה שלחברה יש מדיניות נוקשה מאוד נגד העסקת ילדים ושבמקרים בהם היא מגלה שקבלני משנה שלה עוברים על נהליה היא מכריחה אותם להפסיק את עבודתם, להחזירם לבתיהם, לממן את לימודיהם תוך תשלום משכורתם ולהעסיק אותם בתנאים הוגנים כאשר הם מגיעים לגיל העבודה החוקי.
גם סמסונג וסוני הגיבו בחומרה לממצאי הדו"ח וטענו שהן מפגינות "אפס סובלנות" להעסקת ילדים במסגרת שרשרת האספקה שלהן. המחקר שנערך על ידי אמנסטי אכן מצא שמבנה עסקי הכרייה של הקובלט בנויים באופן המטשטש את מקור המתכת. הכרייה בפועל מתבצעת בידי חברות מקומיות שמוכרות את המתכת למתווכים שבתורם מוכרים אותה לחברה בשם קונגו דונגפנג מיינינג (CDM), חברת בת של ענקית המינרלים הסינית Zhejiang Huayou Cobalt Ltd.. באמנסטי מצאו שלפחות 16 חברות רב לאומיות רוכשות את הקובלט מהחברה הסינית.
ארגוני זכויות אדם ומומחים הסבירו שאפילו בתוך התחום האפל של העסקת ילדים, השימוש בהם לכריית מינרלים בולט באכזריותו. "קשה לי להאמין שחברות שרווחיהן בשנה האחרונה הגיעו לכ-125 מיליארד דולר לא מסוגלות לברר מהיכן מגיעים חומרי הגלם שמשמשים אותן לייצור מוצריהן", סיכם החוקר הבכיר של אמנסטי לזכויות אדם ועסקים.