מאקרו טכנולוגי
אייפון ולישון: צבע התצוגה משתנה כדי למנוע הפרעות שינה
העדכון שנוסף לגרסה האחרונה של מערכת ההפעלה עומד בניגוד לאינטרס המסחרי המיידי של אפל, אך יכול להפוך אותה לחלוצה בדאגה לבריאות המשתמשים
גרסה 9.3 של iOS, מערכת ההפעלה לאייפונים ולאייפדים, מתקרבת למשתמשים וכבר זמינה למפתחים. למה היא מעניינת? בין היתר בגלל פיצ'ר חדש שאייפוניסטים לא מעטים מצפים לו כבר זמן רב: "משמרת לילה" (Night Shift), הגדרת תצוגה שמשנה אוטומטית את גוון התצוגה מכחלחל לצהוב־אדמדם בשעות הערב והלילה.
- אפליקציית פייסבוק באנדרואיד תומכת מעתה בגלישה אנונימית
- הצד האפל של תעשיית הטכנולוגיה: חברות בכירות מואשמות בניצול ילדים
- כך עושים כסף גם מאפליקציות מתות
Night Shift אמורה לצמצם את בעיות השינה שנגרמות בגלל שימוש בסמארטפון אל תוך הלילה. אף שהוא לא בדיוק פיצ'ר חדשני המציג פריצת דרך טכנולוגית, השילוב המובנה שלו במערכת הפעלה פופולרית כמו iOS הוא מהלך חשוב הן מצד חוויית המשתמש והן מהצד המסחרי־עסקי.
ב־iOS 9.3 אפל מיישמת את מסקנותיהם של מחקרים ותיקים, שמראים כי הגוף שלנו נוטה לשחרר הורמונים המגבירים את העירנות בתגובה לחשיפה לאור בגלים קצרים, המזכיר אור יום ושמים כחולים. הורמון השינה מלטונין, לעומת זאת, משתחרר באופן מואץ בתגובה לגלים ארוכים, הדומים לגוון האור בשעת השקיעה. גילוי החשמל וההמצאות הטכנולוגיות המודרניות לא שינו את העובדה הביולוגית הבסיסית הזאת, למרות השינויים באורח החיים.
הענקית מקופרטינו לא היתה הראשונה להבין זאת. אפליקציות ותוכנות כמו Twilight או f.lux, המספקות שירות דומה לזה של Night Shift במחשב האישי, באנדרואיד ובמכשירי אייפון פרוצים קיימות כבר שנים. למעשה, היישום של אפל פשוט מזה של מתחריו: הוא מאפשר לבחור את גוון התצוגה המותאם לשעות הערב והלילה ולעבור בין הפעלה אוטומטית לידנית. f.lux, לדוגמה, מציעה יכולות מתקדמות כמו ביטול זמני של הגוון החם בעת צפייה בסרטים או ביצוע עבודות גרפיות, וכוונון עדין יותר של הגוונים והמעבר ביניהם. אפל, שלא במפתיע, העדיפה פשטות שימוש על ריבוי יכולות.
השאלה האמיתית היא מדוע יצרנית האייפון בחרה לשלב אתNight Shift במערכת ההפעלה דווקא עכשיו. עד כה לא רק שהיכולת הזאת לא היתה זמינה כחלק אינטגרלי במערכת ההפעלה, אלא שהחברה חסמה שירותים כמו flu.x באופן אקטיבי, בתואנה שהאפליקציה מבקשת לגשת לאזורים של מערכת ההפעלה המיועדים לשימוש אפל לבדה. נראה שמדובר בחלק ממאמץ מחושב של טים קוק, פריק ספורט ובריאות לא קטן בחייו האישיים, ליצור קישור בין החברה שבראשותו לבין אורח חיים בריא, גם על חשבון שעות שימוש פוטנציאליות.
שהרי לכאורה Night Shift סותר את האינטרס המסחרי של אפל. היא אמורה לרצות שהמשתמשים יישבו מול האייפון בשעות הערב והלילה, יצרכו עוד תוכן בתשלום ויורידו עוד אפליקציות, כך שהיא תוכל לגזור עמלות שמנות. ואולם בחברה מזהים את המגמה הגוברת והולכת של חיבור בין טכנולוגיה לבריאות, שבאה לידי ביטוי בצמידי כושר ובמוצרי מחשוב לביש נוספים, למשל, שחלקם מכוונים ישירות לשיפור איכות השינה. החברה כבר שילבה ב־iOS 8 אפליקציית בריאות מובנית בדמות HealthKit, והשקת אפל ווטש באביב האחרון התמקדה בכך רבות.
בד בבד רבים מדברים על הקושי להתנתק ממסך האייפון במונחים של התמכרות מזיקה. Night Shift עשוי לגרום להם להרגיש נוח יותר להשתמש במכשיר גם לפני השינה, בהנחה שהדבר לא יגרום להם נזק. כך תוכל אפל גם לחזק את תדמיתה כיצרנית של מוצרי פרימיום איכותיים, שמזיקים למשתמש פחות ממכשירי אנדרואיד שאינם כוללים יכולות מובנות כאלה. סמארטפון לייט, אם תרצו.
מה שמביא אותנו לגוגל. משתמשי אנדרואיד יכולים להוריד אפליקציות תצוגה לילית כאוות נפשם, ונוסף על כך המערכת משלבת בתוכה התאמת בהירות אוטומטית לתנאי הסביבה ושליטה ביכולות תצוגה נוספות. ואולם גוגל, שלא כמו אפל, היא חברת פרסום ולא מכשירים, ויש לה אינטרס גדול יותר שהמשתמשים יצרכו תוכן ויצפו בפרסומות אל תוך הלילה. ייתכן שהמהלך של אפל יכריח אותה להגיב ביכולת דומה באנדרואיד, אך קשה להאמין שהיא תעשה זאת בהתלהבות.
גם חברות כמו פייסבוק (שכחול הוא הגוון הדומיננטי בכל שירותיה, ללא אפשרות שינוי) או טוויטר לא ממש נגעו בנושא עד היום, וגם להן יש אינטרס ברור. יוצאת דופן לטובה היא מיקרוסופט, שמאז ומעולם אפשרה להתאים את צבעי ממשק המשתמש של ווינדוס. המהלך של אפל, יש לקוות, יוביל חברות טכנולוגיה נוספות להפוך את השירותים שהן מספקות לבריאים יותר. כן, גם אם זה כרוך בוויתור קטן על הכנסות.