צה"ל רוצה לצנזר את פייסבוק
הצנזורה הצבאית החלה לדרוש ממשתמשים ועמודים בפייסבוק שנוהגים לכתוב על מערכת הביטחון להעביר לאישורה כל ידיעה או סטטוס בעלי אופי ביטחוני. תגובת הצנזורה: "סמכויותינו חלות גם על פרסום ברשת"
מעלים סטטוס על צה"ל בפייסבוק? ייתכן מאוד שבקרוב תתבקשו להגיש אותו לאישור מוקדם של הצנזורה.
הצנזורה הצבאית החלה בימים אלו לפנות למשתמשים ועמודים בפייסבוק, שנוהגים לכתוב מפעם בפעם על מערכת הביטחון או על צה"ל, בדרישה להעביר לאישורה כל ידיעה או סטטוס בעלי אופי ביטחוני.
- פייסבוק תמקם את הפוסטים שמעצבנים אתכם בתחתית הפיד
- לווטסאפ יש מיליארד משתמשים, אבל איפה המיליארדים?
- הלחץ עבד: פייסבוק אוסרת על קידום מכירת נשק חם באופן בלתי מורשה
העיתונאי והבלוגר יוסי גורביץ (גילוי נאות: גורביץ חבר מערכת "כלכליסט") היה בין הראשונים לקבל את הדרישה, שהגיעה בסוף השבוע בדמות הודעה פרטית בפייסבוק מהחשבון האישי של הצנזורית הראשית, אל"מ אריאלה בן אברהם. "מצרפת לכם מכתב המפרט את חובת ההגשה המוקדמת של ידיעות בעלות אופי ביטחוני לצנזורה", נכתב בה. "מבקשת לאשר קבלת מכתב זה על פי ההנחיות המפורטות בו".
להודעה צורף צו הצנזורה. המנחה להעביר לאישור הצנזורה דיווחים הקשורים ולצה"ל ולמערכת הביטחון בהתאם לרשימת נושאים שמפורטת בו. רשימת הנושאים רחבה וכללית מאוד, כך שהצו מכסה למעשה כל דיווח בעל אופי ביטחוני שהוא. הצו, שאינו מפורסם ברבים אף שהוא מוגדר כבלמ"ס (בלתי מסווג), מפאת הוראה בו שקובעת ש"אין להפיץ מסמך זה ברשות הרבים".
"הופתעתי מאוד מהדרישה לקבל פוסטים בפייסבוק לצנזורה מראש לפני פרסומם ולמעשה בהתחלה חשבתי שזו מתיחה", אמר גורביץ ל"כלכליסט". "הסתכלתי על העמוד של הצנזורית והוא נראה לי חשוד, בלשון המעטה. לא היה בו כלום. רק שם ותמונה שלה. החשד הראשוני שלי היה שמדובר בטרול רשת. אבל בכל זאת, צו צנזורה. שלחתי לצנזורה מייל בבקשה לאשר שהם אכן פנו אלי, והם אישרו".
בתשובת הצנזורה לגורביץ הובהר שהוא לא היחיד שקיבל הוראה שכזו. "אנו נמצאים בתהליך פנייה ראשונית לדפי הפייסבוק שמפרסמים ידיעות ביטחוניות", כתבה לו ראש תחום ניהול הידע בצנזורה, סרן סבטלנה סטביצקי.
ח"כ אילן גילאון (מרצ) כבר הגיש בקשה לדיון בנושא בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. "מדובר רק בבלוגר, יש גבול לכל תעלול", הוא אמר ל"כלכליסט". "בחסות החשיכה, אין גבול להתרחבות של האח הגדול. זה מתחיל להזכיר את 1984. ביקשתי את לקיים את הדיון כדי להבין מה גבול הצנזורה ולאיפה הוא יכול להגיע. האם כשאני מדבר איתך אני גם כפוף לצנזורה? זה בלתי מתקבל על הדעת. בסופו של דבר לא תוכל לעשות שום דבר".
"מדובר במהלך חסר תקדים שפוגע בחופש הביטוי של כל אזרחי ישראל", אמר ל"כלכליסט" היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, עו"ד יהונתן קלינגר. "הצנזורה לא צריכה ולא יכולה לפנות לאזרחים שאינם כלי תקשורת ולהגביל אותם מלפרסם את שכל דעתם. אם הצנזורה היתה דואגת באמת לביטחון המדינה היא היתה כבר מזמן פועלת כנגד אלו שפגעו בביטחון. המעשה של שליחת צו מבלי שאותם פעילים עברו עבירות בעבר ובלי שיש חשדות מבוססים שעוברים עבירות בהווה היא פגיעה לא מידתית בחופש הביטוי, ואנו רק מאחלים לצנזורה שיצטרכו לעבור על כל מיליארדי ההודעות שמתפרסמות בפייסבוק בכל יום״.
מהצנזורה נמסר בתגובה: "ערך היסוד של חופש הביטוי וחשיבותו והצורך לאזן נכונה בינו לבין הגנה על ביטחון המדינה עומדים לנגד עיני הצנזורה בכל עת, גם בכל הקשור לפעילות ברשת. סמכויות הצנזורה, המוגדרות בחקיקה ונתונות לביקורת בית המשפט העליון, חלות על כל סוג של פרסום הנוגע לביטחון המדינה, בין אם מדובר בפרסום בכלי התקשורת המסורתיים ובין אם מדובר בפרסום בדרך אחרת.
"הצזנורה אינה פוסלת כל פרסום של מידע ביטחוני, אלא רק פרסום העלול לגרום בוודאות קרובה לפגיעה ממשית בביטחון המדינה. הצנזורה פונה מעת לעת לגורמים הרלוונטיים, על מנת לחדד את קיומה של חובת הגשת ידיעות בנושאים ביטחוניים לצנזורה טרם פרסומן. בשבוע האחרון נעשה פנייה כאמור למספר דפי פייסבוק שמגדירים עצמם כדפי חדשות ו/או מבזקים. בפנייה לא התבקשה הסרה של פרסום כלשהו. יודגש כי אין המדובר בפרופילים פרטיים, אלא בדפים ציבוריים בלבד המגדירים עצמם כמדיה ופתוחים לעין הציבור".