בלעדי לכלכליסט
האוצר גיבש התנגדות חדשה למיזוג בין גולן טלקום וסלקום
חוות הדעת שהוגשה למשרדי התקשורת והמשפטים ולרשות להגבלים טוענת כי אישור מיזוג בין החברות יפגע בתנאי המכרז המקורי מ־2010 שביקש למנוע מחברות ותיקות להשתתף בו. רשות ההגבלים צפויה לפרסם החלטתה בנוגע למיזוג עד סוף מרץ
מחלקת הייעוץ המשפטי במשרד האוצר חיברה חוות דעת חדשה נגד מיזוג חברות הסלולר גולן טלקום וסלקום. מהות חוות הדעת, שנכתבה ע"י עו"ד ברוך לוברט, היא כי אם תאושר הבקשה למיזוג בין החברות הדבר יסתור את הוראות המכרז המקורי שטיפל בהכנסת שחקנים חדשים לענף התקשורת. חוות הדעת נשלחה למשרד התקשורת, למשרד המשפטים ולרשות ההגבלים העסקיים.
- מנכ״ל סלקום נגד הממונה על התקציבים באוצר: תגובה מוגזמת לרכישת גולן טלקום
- האוצר מגייס את משרד התקשורת נגד עסקת גולן סלקום: "יש להתנגד לרכישה"
- פרטנר עתרה לבג"ץ נגד שר התקשורת נתניהו בעניין הפרות גולן טלקום
בימים אלה בוחנת רשות ההגבלים את בקשת המיזוג, ולהערכת גורמים שונים היא לא צפויה לקבל החלטה לפני סוף חודש מרץ. גם אישור משרד התקשורת נדרש למיזוג, וההערכות הן כי המשרד נוטה להתנגד לו, ואולם לא יפרסם את עמדתו לפני שתעשה זאת רשות ההגבלים.
המאבק של סלקום
בתחילת שנת 2010, כשמשרד התקשורת – אז בראשות השר משה כחלון – החליט להכניס שחקנים חדשים לענף הסלולר, חברת סלקום עתרה לבג״ץ בטענה כי ההליך שבו בחר משרד התקשורת מפלה אותה לרעה. הדרך להכניס שחקנים חדשים לענף היתה על ידי עריכת מכרז ממשלתי על תדרי התקשורת, ומשרד התקשורת החליט לחסום את חברות הסלולר הוותיקות ולהכניס שחקנים חדשים. משרד התקשורת טען בזמנו כי חברת תקשורת שכבר קיבלה רישיון לתדרים סלולריים מהמדינה אינה יכולה לקבל תדרים נוספים.
סלקום דחתה בכל תוקף את החלטת המשרד ויצאה למאבק מולו, עתרה לבג״ץ, וכעבור ארבעה חודשים המליץ לה השופט נועם סולברג (אז נשיא בית הדין לעניינים מנהליים וכיום שופט בית המשפט העליון: ש"א) למשוך את העתירה שהגישה. סלקום הבינה את הרמז ומשכה את העתירה, וכך התאפשרה את כניסתם של השחקנים החדשים לענף הסלולר.
השפעה אנטי־תחרותית
בנובמבר האחרון פורסם כי סלקום החליטה לרכוש את גולן טלקום בסכום אסטרונומי של 1.17 מיליארד שקל ובמקביל לוותר לה על חוב של כ־400 מיליון שקל שאותו חייבת גולן לסלקום על השימוש ברשת שלה. שר האוצר משה כחלון הבהיר כי הוא לא מתכוון לתת לעסקה לקרות, וכי המשרד ישתמש בכל הכלים העומדים לרשותו בכדי למנוע מהעסקה לצאת לפועל.
כעת טוענת המחלקה המשפטית במשרד האוצר כי לו יאושר המיזוג בין גולן טלקום וסלקום, הרי שדה־פקטו יווצר מצב כאילו סלקום לא רק שהשתתפה בסופו של דבר במכרז ההוא על התדרים החדשים, אלא שאפילו זכתה בו, למרות שהכוונה היתה שלא לאפשר לחברות הסלולר הוותיקות להשתתף בו. לטענת המחלקה המשפטית הדבר מהווה פגיעה בתכליות המכרז מ־2010.
חוות הדעת המשפטית היא כבר נייר העמדה השני שיוצא ממשרד האוצר בעניין הבקשה למיזוג גולן טלקום וסלקום. קדמה לה חוות דעת כלכלית שחוברה על ידי הממונה על התקציבים אמיר לוי, שנשלחה גם היא לגופים הרלבנטיים. בחוות הדעת של לוי נכתב בין היתר כי "אנו מעריכים כי להפחתת מספר השחקנים בשוק הסלולר, בדגש על יציאתה של גולן מהשוק, קיימת השפעה אנטי־תחרותית חריפה שתפגע במצבו התחרותי של השוק וברווחת הצרכן. בשל כך, אישור המיזוג יוביל להפחתת התחרות בצורה משמעותית והדבר יביא לעליית מחירים ובחזרה הדרגתית של השוק למצב בעל מאפיינים דומים לאלו שהיו ערב רפורמת הסלולר״.
לריב עם האוצר
מבחינת סלקום היא נמצאת במצב של WIN־WIN. אם בסופו של יום – כנגד העמדה של שר האוצר וראש הממשלה בנימין נתניהו שיישר איתו קו ואמר בשיחות סגורות כי הוא מתנגד לעסקת הרכישה – העסקה תאושר, סלקום תקלוט אליה את 850 אלף הלקוחות של גולן טלקום ללא כל השקעה מצדה, והדבר היחידי שיתנפח זו שורת הרווח הנקי שלה בסוף
הרבעון. אך אם העסקה תתפוצץ – סלקום גם תקבל פיצויים מגולן טלקום ובעל השליטה בה מיכאל גולן, שלא יצליח להתמודד עם החובות, יקרוס ובכך ייעלם אחד מהגורמים התחרותיים בשוק בשנים האחרונות, וגל עליות המחירים צפוי להגיע כמה חודשים לאחר מכן.
סלקום עדיין דוחפת בכל הכוח להוצאת העסקה אל הפועל, בחברה מעדיפים להעביר אליהם את כל הלקוחות של גולן טלקום והם מוכנים לעשות הכל כדי שזה יקרה. וכך, חוות הדעת הכלכלית של האוצר היא הדבר הכי טוב שקרה לחברה מאז שהעסקה הוכרזה. לאחר חוות הדעת הכלכלית של האוצר, שלח מנכ"ל סלקום, ניר שטרן, מכתב הסותר את כל חוות הדעת שעליה חתום הממונה על התקציבים באוצר אמיר לוי, וכינה את עמדת האוצר מוגזמת. שטרן אף לא הסתפק בזה ובשבוע שעבר נפגש עם נציגי משרד התקשורת וההגבלים העסקיים בכדי לשכנע אותם כי העסקה לא תפגע בתחרות ויש לאשר אותה בהקדם. נכון להיום, בהתחשב כי הממונה על ההגבלים העסקיים הוא מינוי טרי של נתניהו ומנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר הוא איש ימינו, התשובה על העסקה כבר ידועה. השאלה היא איך יסבירו אותה הרגולטורים.