מאקרו טכנולוגי
רובוטים עם כסף: בוטים הם ההזדמנות היזמית הבאה
רובוטי צ'ט משתלבים בשירות השיחות ומספקים פונקציות מסוימות כמו שירותי חיפוש או עדכוני חדשות. חברות שיפתחו יישומים ייעודיים כאלה וישלבו אותם באתרים גדולים יגיעו למסה אדירה של משתמשים
עוד לפני שתתרחש מהפכת הרובוטים האינטליגנטיים והרגישים, בימים אלה כבר מתחולל תהליך חשוב אחר שקשור לרובוטים - אבל לא כאלה שיש להם גוף, אלא אלגוריתמים המכונים "רובוטי צ'ט", או בקיצור בוטים.
הבוטים, שזכו לשמם כתוצאה מיכולתם לחקות משתמשים רגילים, נמצאים בעולם המסרים המיידים עוד משנות התשעים. מדובר ביישומים קטנים, שמשתלבים בשירות השיחות ומספקים פונקציות מסוימות. הם יכולים, למשל, להציג עדכוני חדשות ומזג אוויר, לנהל טריוויה ומשחקים אחרים בין המשוחחים, להציע שירותי חיפוש בתוך חלון הצ'ט, ואפילו לשדך בין משתמשים בדומה לטינדר.
אפליקציות המסרים המיידיים המודרניות מנצלות יותר ויותר את הבוטים האלה ויכולותיהם המתפתחות - כמו הבנת שפה חופשית, כזו שבה מדברים בני אדם. לתוכנת המסרים המיידיים טלגרם יש כבר חנות הכוללת אלפי בוטים, ורשת המסרים הארגוניים סלאק נחשבת לאחת ממובילות התחום. לפי הערכות, גם פייסבוק ואפל יכריזו בקרוב על חנויות דומות.
זו עשויה להיות דרך יעילה להתמודד עם המגמה שמדאיגה את תעשיית המובייל, שבמסגרתה המשתמשים מורידים פחות אפליקציות ונעזרים בהן פחות. ובעיני רונה שגב, שותפה־מייסדת בקרן ההון סיכון TLV Partners, זו ההזדמנות הכי גדולה שיש כיום ליזמים ישראלים.
"אנחנו עומדים בפני שינוי מהותי בדרך שבה נשתמש בתוכנות בכלל ובתוכנות מסרים בפרט", אומרת שגב ל"כלכליסט". "וזה דבר שעדיין לא הופנם בארץ. אנחנו עדיין נוטים להתעכב אחרי הטרנדים החמים בעמק הסיליקון, כך שאני מצפה שהתהליך הזה יקרה. היזמים צריכים להבין שמאוד נוח לבצע ככה פעולות כמו תשלומים קבוצתיים או התייעצויות בתוך מקום העבודה".
במקרים רבים היזמים הישראלים נוטים להסתער בבת אחת על טכנולוגיות חדשות ומבטיחות: הבלוקצ'יין, שעומדת בבסיס המטבע הווירטואלי ביטקוין, הולידה פריחת סטארט־אפים מקומית כזאת. אלא שכדי להפוך את הבוטים לבוננזה הבאה, יצטרכו היזמים ליצור מודל עסקי. לפי שעה הם מוצעים בחינם, אך חברות שיפתחו יישומים ייעודיים ויצליחו לשלב אותם בפייסבוק, למשל, יגיעו למסה אדירה של משתמשים ויוכלו להפיק הכנסות מפרסום או בדרכים מתוחכמות יותר.